Как да променим козметичната си рутина през новия сезон

Овлажняване, овлажняване, овлажняване - това е ключът към добрата кожа и коса!

Ася Иванова
Ася Иванова 02 ноември 2023

Фотография: Pexels.com

В един от най-уютните сезони, е време да се замислим за промяната, която се налага относно грижата за кожата и за косата ни.

Температурите навън все още са колебливи, а ние  вече смело сме извадили ботите и пуловерите. Не мислите ли, че моментът да се порижим за beauty арсенала си вече е настъпил? Но какво точно трябва да променим? Допитахме се до специалистите и в следващите редове ще ви дадем насоки как да възстановите кожата и косата след горещото лято и да ги предпазите от студените вечери, които тепърва предстоят.

ОВЛАЖНЯВАНЕ

Всички знаем, че сухият въздух е проблем за кожата ни, но често забравяме, че централното отопление на закрито също има сериозни последствия. С други думи, есента може да е любимият ни сезон, но кожата ни не е толкова развълнувана от факта, че зимата идва. В месеците, водещи до истинския студ, е важно отсега да се съсредоточите върху проблемите, които ще имате тогава.

Необходимо е да включите допълнителен овлажняващ агент в рутинната си грижа за кожата. Дали това ще е под формата на тонер, серум или крем, това е ваше решение. Важно е да осигурите на кожата си допълнително хидратиране, за да не нарушите кожната бариера и да се сдобиете със сериозни проблеми.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: BEAUTY РИТУАЛИТЕ, КОИТО ДА ЗАИМСТВАМЕ ОТ ПОЛОВИНКАТА

грижа за кожата

ЕКСФОЛИРАНЕ

Сега е моментът да се фокусирате върху ексфолирането. Сухият въздух води до суха кожа, което от своя страна предизвиква лющене, дискомфорт и неравномерно нанасяне на грима. Затова е особено важно да отстранявате мъртвият слой кожа, който се образува през по-студените месеци. Може да се спрете на химически или физически ексфолиации.

ВНИМАВАЙТЕ С ТЕМПЕРАТУРАТА

В хладните сутрини ни е изключително трудно да напуснем топлите завивки, за да се изправим срещу студа навън през есента и зимата. Още по-трудно е да излезем без дълъг горещ душ като възнаграждаващ стимул. За пореден път ще напомним, че горещата вода е наистина стресираща за кожата, особено за тази на лицето. Прекалено топлата вода засилва кръвообращението в лицето, което нарушава естествения мастен баланс, причинявайки дехидратация, а производството на мазнина се ускорява. Това от своя страна може да доведе до обриви. Така че, ако искате да запазите естествената влажност на кожата си малко по-дълго, намалете малко температурата под душа.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: КАКВО ПРОПУСКАМЕ В ГРИЖАТА СИ ЗА КОЖАТА?

гижа за косата

ХИДРАТИРАЙТЕ КОСАТА

Щетите, които сухият въздух (не само в топлия ни дом, но и на студа навън), нанася на косата, за съжаление могат да останат доста дълго. Ако не се погрижим за гривата си още сега, рискуваме да се събудим през пролетта с хвърчаща чуплива коса с накъсани краища. Няколко прости промени и допълнения към beauty рутината ни, като използването на маски за коса и добавяне на хладна струя вода в края на душа, могат да ви помогнат да запазите косата си силна, здрава и блестяща.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA