Самоизолацията и проблемите със съня. Как да ги решим?

Забравете за гледането на новини и сериали ако искате да спите добре!

Силвия Канин
Силвия Канин 03 април 2020

Свикнахме да сме у дома, нали? Отговорът на този въпрос обаче се променя нощем, когато умът ни сякаш започва да работи на тотално други обороти.

Колко нощи вече не успяхте да заспите? Колко пъти се събудихте за малко вода и не успяхте да заспите отново няколко часа?

Истината е, че сънят е от основно значение за нашето здраве, той е неизменно свързан с имунната ни система и това е достатъчно добра причина да положим всички възможни усилия, за да си осигурим добър нощен сън.  

Сънят се влияе от промяната на нашите навици и от малките стрес ситуации, които срещаме в... новото си ежедневие.

Малките трикове, които могат да ни върнат спокойствието по малките часове са прости, но ефикасни. Преустановете гледането на любимите си сериали. Освен, че историите им са направени за неспирно гледане, синята светлина, която излъчват всички видове монитори вечер е основен виновник за нашето безсъние. В нас има клетки чувствителни към синята светлина (фоточувствителни ретинални ганглийни клетки), те пращат съобщение на мозъка, когато доловят освееността на околната среда около нас и карат организма ни да се държи сякаш е ден.

news

Опитайте, дори сега, да ставате и лягате по едно и също време. Така ще изградите домашна рутина за спокоен сън.

Психолозите съветват да намалим количеството на новините, които гледаме. За да избегнете скрития стрес, който "обича" да се буди нощем е добре да лимитираме времето прекарано с новините до 10 минути на ден. Изберете дали да разделите това време на два пъти по 5 минути или да се информирате наведнъж. Ще видите колко добре ще се отрази на живота ви този детокс.

Опитайте да се уморите преди сън. Основният проблем на стоенето у дома е, че не можем да се отървем от многото енергия, която обикновено изразходваме. Да се движим и между 4 стени е мисия възможна с многобройните упражнения, които можем да намерим онлайн. Без значение кога през деня тренирате - доказано е, че движението помага за по-добрия сън.

Ето няколко любопитни GRAZIA теми, които да ви помогнат:

ГОРЕЩИ ТРЕНИРОВКИ за двойки от Никол Шерцингер и Том Еванс

Кога спортът у дома е опасен?

Сутрешната тренировка има ефект само ако спазвате тези 3 правила

 

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA