Има толкова много причини да обичате ананас

Ние ще започнем с полезните му свойства, а вие продължете както намерите за добре.

Гергана Димитрова
Гергана Димитрова 12 август 2022

Стреляме директно. Консумирайте ананас по-често, не само с плодовата салата през лятото. Има цял куп причини да го правите...

ВИТАМИН С

Ананасът е богат на редица важни хранителни вещества, особено на витамин С. Само с чаена чаша от тропческия плод получаваме 79 милиграма от ценния витамин, което е 88% от нужната ни за деня доза.

Освен това, тялото разчита на витамин С в процеса на изграждането на колагена, който има грижата за здравия и свеж вид на кожата. И не на последно място - витаминът улеснява усвояването на желязото, което пък е изключително важно за жените, тъй като именно те  страдат най-често от недостига му.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: НАПРАВИ СИ СМУТИ КАТО НА ЗВЕЗДИТЕ

ерфтгъх

ПОМАГА ПРИ ВЪЗПАЛЕНИЯ

Плодът съдържа множество витамини, минерали и ензими като бромелаин, който го прави естествен защитник срещу вирусите. Консумацията на "сладкото изкушение" възпрепятства разболяването на тялото. В проучване е установено, че децата, които консумират ананас, са с по-нисък риск от вирусни и бактериални инфекции. Ананасът е ефективен срещу настинката, като с бори успешно и с хремата.

Подходящ е да засилим имунитета, да подобрим храносмилането и да се възстановим по-бързо след операция.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: НАЙ-УСПЕШНАТА ХОЛИВУДСКА ДИЕТА ЗА СТРОЙНА ФИГУРА

сдфгхй

НАМАЛЯВА РИСКА ОТ РАК

Бромелаинът е активно противовъзпалително средство, което предотвратява разпространението на ракови клетки в тялото. Плодът намалява до минимум оксидативния стрес и възпаленията. Специалисти твърдят, че повишеният прием както на ананас, така и на други яркожълти храни, помага за намаляване на риска от рак на гърдата, кожата, дебелото черво и др.

Ананасът укрепва костите

Този вкусен плод съдържа манган, който е важен за костната регенерация и растежа им, като се счита, че предотвратява остеопорозата при жени след менопауза. Благодарение на това, той се приема за идеален заместител на месото и млякото. В проучване се твърди, че консумацията на ананас, осигурява на организма 65% от дневния прием на минерали, важни за костната структура.

тъхуйик

ПОДОБРЯВА ЗДРАВЕТО НА ОЧИТЕ

Хората, които имат слабо зрение, е добре да консумират редовно ананас. Данни от различни изследвания показват, че ананасът помага за подобряване на зрението, като същевременно забавя развитието на макулна дегенерация с до 36% - една от водещите причини за загуба на зрение при възрастните хора.

ДЕЙСТВА НА ПЛОДОВИТОСТТА

Благодарение на витамините, които съдържа, ананасът е естествен антиоксидант, възпрепятстващ свободните радикали, способни да нарушат функциите на репродуктивната система. Хранителните вещества като витамин С, бета-каротин, мед, както и другите витамини и минерали, оказват положително влияние и върху мъжката, и върху женската фертилност.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA