![](https://www.graziaonline.bg/Content/ImagesDatabase/p/804x0/crop/both/6b/6b4747d4b1e44b369f495f09b6b9d1e4.jpg?quality=85&404=default&v=02)
Стреляме директно. Консумирайте ананас по-често, не само с плодовата салата през лятото. Има цял куп причини да го правите...
ВИТАМИН С
Ананасът е богат на редица важни хранителни вещества, особено на витамин С. Само с чаена чаша от тропческия плод получаваме 79 милиграма от ценния витамин, което е 88% от нужната ни за деня доза.
Освен това, тялото разчита на витамин С в процеса на изграждането на колагена, който има грижата за здравия и свеж вид на кожата. И не на последно място - витаминът улеснява усвояването на желязото, което пък е изключително важно за жените, тъй като именно те страдат най-често от недостига му.
ОЩЕ ОТ GRAZIA: НАПРАВИ СИ СМУТИ КАТО НА ЗВЕЗДИТЕ
![ерфтгъх](/Content/ImagesDatabase/82/82a6ff0b3f0f48fb8d1520c5c0248246.jpg?v=1&maxwidth=760&)
ПОМАГА ПРИ ВЪЗПАЛЕНИЯ
Плодът съдържа множество витамини, минерали и ензими като бромелаин, който го прави естествен защитник срещу вирусите. Консумацията на "сладкото изкушение" възпрепятства разболяването на тялото. В проучване е установено, че децата, които консумират ананас, са с по-нисък риск от вирусни и бактериални инфекции. Ананасът е ефективен срещу настинката, като с бори успешно и с хремата.
Подходящ е да засилим имунитета, да подобрим храносмилането и да се възстановим по-бързо след операция.
ОЩЕ ОТ GRAZIA: НАЙ-УСПЕШНАТА ХОЛИВУДСКА ДИЕТА ЗА СТРОЙНА ФИГУРА
![сдфгхй](/Content/ImagesDatabase/54/5459923bab594b5eaaa3f8d8ed40bdf1.jpg?v=1&maxwidth=760&)
НАМАЛЯВА РИСКА ОТ РАК
Бромелаинът е активно противовъзпалително средство, което предотвратява разпространението на ракови клетки в тялото. Плодът намалява до минимум оксидативния стрес и възпаленията. Специалисти твърдят, че повишеният прием както на ананас, така и на други яркожълти храни, помага за намаляване на риска от рак на гърдата, кожата, дебелото черво и др.
Ананасът укрепва костите
Този вкусен плод съдържа манган, който е важен за костната регенерация и растежа им, като се счита, че предотвратява остеопорозата при жени след менопауза. Благодарение на това, той се приема за идеален заместител на месото и млякото. В проучване се твърди, че консумацията на ананас, осигурява на организма 65% от дневния прием на минерали, важни за костната структура.
![тъхуйик](/Content/ImagesDatabase/b6/b6baa528bc064db3ad34cf0c53b0d11d.jpg?v=1&maxwidth=760&)
ПОДОБРЯВА ЗДРАВЕТО НА ОЧИТЕ
Хората, които имат слабо зрение, е добре да консумират редовно ананас. Данни от различни изследвания показват, че ананасът помага за подобряване на зрението, като същевременно забавя развитието на макулна дегенерация с до 36% - една от водещите причини за загуба на зрение при възрастните хора.
ДЕЙСТВА НА ПЛОДОВИТОСТТА
Благодарение на витамините, които съдържа, ананасът е естествен антиоксидант, възпрепятстващ свободните радикали, способни да нарушат функциите на репродуктивната система. Хранителните вещества като витамин С, бета-каротин, мед, както и другите витамини и минерали, оказват положително влияние и върху мъжката, и върху женската фертилност.