Родителските грешки, за които най-много съжаляваме

Шест момента, които изграждат щастливото дете.

Ася Иванова
Ася Иванова 06 юли 2023

Фотография: Pexels.com

Когато се появи малкият човек, всички се учим в крачка да бъдем майки (или бащи).

Безспорно, всички се стремим да дадем най-доброто на децата си и да им осигурим добър живот. Понякога сме доста строги, друг път глезим децата в повече, а понякога просто ги оставяме да правят каквото си поискат.
Често обаче, правим грешки по пътя на родителството. Има няколко момента, за които по-късно всеки родител съжалява и се опитва да ги поправи. Понякога обаче е късно. Кои са те?

ЛИПСА НА КОМУНИКАЦИЯ

Ежедневието на всеки родител е изключително натоварено и понякога, уморени от грижи и задачи забравяме да обръщаме достатъчно внимание на детето си и да говорим с него. А то има нужда от постоянен контакт с нас. Важно е да го питаме от какво има нужда и да се съобразяваме с нея. Защото в един момент децата неусетно порастват и вече няма да имат нужда от нас и от комуникацията си с нас.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: 10 ВАЖНИ УРОКА, КОИТО ДА НАУЧИМ ОТ ДЕЦАТА

родители и деца

НЕДОСТАТЪЧНО ПРЕГРЪДКИ

Улисани в работа и забързани в натовареното си ежедневие понякога пропускаме да гушкаме достатъчно децата си. А докато растат, те имат огромна нужда от това. Учените са доказали, че прегръдките имат огромно значение както за психическото, така и за физическото ни здраве. А когато децата пораснат, вече няма да ни позволяват да ги прегръщаме. Затова се възползвайте от тези моменти докато можете.

ПРОПУСКАТЕ ВАЖНИТЕ МОМЕНТИ

В първите си години детето расте като гъбка и се променя с всяка една минута. Затова е важно да не пропускаме важните моменти. Дали ще го снимаме докато прави първите си стъпки, или ще запишем първите му думи, това са безценни моменти, които ще ни дават много топлина до края на живота ни. 

НЕ ИГРАЕТЕ ЗАЕДНО

На пръв поглед елементарни игри развиват изключително много малкия човек. Всички дейности развиват фината моторика, интелигентността, въображението и речника на детето. А когато са споделени с мама или татко, тези моменти са безценни. Чрез тях се изгражда една силна връзка между родител - дете, която с годините може да се заздрави още повече. А и игрите ни помагат да установим какъв талант има наследника ни и в какво е способен. 

ОЩЕ ОТ GRAZIA: КАКВИ РОДИТЕЛИ ЩЕ СТАНАТ ХОРАТА С НЕЩАСТНО ДЕТСТВО?

родители и деца

ТВЪРДА СТРОГОСТ

Много родители смятат, че трябва да бъдат по-строги с детето си, за да асте то дисциплинирано и да постигне успех в живота. Понякога обаче се случва точно обратното. Ако не зачитаме мнението на детето и се караме повече, това може да доведе до поведенчески проблеми или проблеми с развитието му. Освен това може да прекъснем връзката с него. 

НЕ СЪЗДАВАМЕ СПОМЕНИ

Детството и безгрижието му са най-утвърждаващите човека моменти. А спомените, които създаваме тогава, са безценни. Затова е важно те да са щастливи и изпълнение със смях и игри. Ако едно дете расте в здравословна атмосфера и има много нови преживявания, това ще му помогне в активното развитие. Щастливите деца израстват като щастливи възрастни и постигат по-голям успех за в бъдеще. Те са по-освободени в мисленето си, по-уверени и по-амбицирани. Затова помислете как да направите живота на детето си по-интересен и се уверете да наситите живота му със страхотни моменти.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: 14 КНИЖКИ, КОИТО ЩЕ ВЪВЕДАТ ДЕЦАТА В МАГИЯТА НА ЧЕТЕНЕТО

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA