10 важни урока, които да научим от децата

Бъдете смели, обичайте и се научете да прощавате! Какво още?

Ася Иванова
Ася Иванова 13 юни 2023

Фотография: Pexels.com

Ежедневно се опитваме да дадем най-доброто от себе си за възпитанието на нашите деца, докато всъщност ние трябва да се поучим от тях и техния свят.

Затова ви съветваме да се вгледате в малчуганите около вас и да попиете няколко безценни неща, които ще осмислят живота ви.

БЪДЕТЕ СМЕЛИ

Може би един от най-важните уроци, които можем да научим от децата, е да бъдем смели. Не говорим за онова безумно безстрашие. Говорим за това, че без страх са такива, каквито са, без страх казват каквото им е на ума. Необременени от страховете, които възрастните натрупват с годините и които ги дърпат назад, децата живеят смело без страх от отхвърляне, самота, бъдеще и още. Ако отворите очи и наистина погледнете какво се случва с вас и около вас, ще видите красивото и колко далеч сте стигнали. Без значение какво е миналото ви и колко е страшно бъдещето, ако изберете да не се тревожите за утре, ще осъзнаете, че тревожните неща са само вътре в нас.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: 14 КНИЖКИ, КОИТО ЩЕ ВЪВЕДАТ ДЕЦАТА В МАГИЯТА НА ЧЕТЕНЕТО

деца

ЖИВЕЙТЕ ПЪЛНОЦЕННО

Прекарваме голяма част от живота си в преследване на щастието, в търсене на смисъл, хармония, просто в опит да живеем пълноценно, но без да знаем къде да търсим и какво да направим, за да подредим живота си. Отделете време и просто наблюдавайте детето си  в действие, то ще ви помогне да научите този важен урок.

ДОВЕРЕТЕ СЕ НА ВЪТРЕШНОТО СИ АЗ

Няма значение как щего наречете - вътрешно знание, интуиция, инстинкт - всички се раждаме с всичкото необходимо знание вътре в нас. Най-важно е да се научим как да го използваме, защото нищо, което научаваме в училище не може да замени именно това, което е в нас, инстинкта. 

ИЗРАЗЯВАЙТЕ СЕ СВОБОДНО

Да втълпяваме на момченцата, че мъжете не плачат, означава да създаваме у тях ограничителни нагласи, с каквито възрастните са пълни. Ако на един мъж му се плаче, нека плаче. Правете това, което ще ви накара да се чувствате добре, независимо от мнението на околните. Не потискайте чувствата си.

КАЗВАЙТЕ ВСИЧКО

Говорете истината, казвайте това, коетови е на душата, казвайте какво чувствате, в какво вярвате. Бихме сиспестили много конфликти и недоразумения, ако не бяхме забравили как даказваме каквото чувстваме.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: КАКВИ СА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ НА ДЕТЕТО ДО 5 ГОДИНИ

деца

НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ, ЧЕ СТЕ СПЕЦИАЛНИ

Блясъкът в очите им, когато поглеждат към вас и хората около тях, да видите всеки един човек през техните невинни очи - това е нещо, което възрастните забравят. Децата приемат всеки за специален и уникален, точно каквито сме всички, макар и с годините да сме забравили това, очилата ни да са се замърсили и да не виждаме добре. 

ОБИЧАЙТЕ БЕЗУСЛОВНО

Определяме го като един от най-важните уроци. Възрастните са толкова "развалени" от негативни вярвания и нагласи, погледът им е замъглен от подсъзнателните блокажи, че стават раздразнителни и злобни, ако някой не отговаря на техните очаквания. Да даваш, без да очакваш да ти дадат в замяна, да обичаш, без да съдиш човека за това какъв е - учете се от децата си.

БЪДЕТЕ ЩАСТЛИВИ

Толкова много време пропиляваме да страдаме, че не сме щастливи, да търсим щастие в тази или онази материална придобивка или постижение, че не успяваме да забележим щастието вътре в нас. А децата са... просто щастливи. Не заради новите им дрешки. 

ОЩЕ ОТ GRAZIA: КАКВИ РОДИТЕЛИ ЩЕ СТАНАТ ХОРАТА С НЕЩАСТНО ДЕТСТВО?

деца

ИЗПОЛЗВАЙТЕ ВЪОБРАЖЕНИЕТО СИ

Технологичната революция буквално ни затрупа с информация, което пък ни лиши от въображение. Ако се замислим над думите на Айнщайн, че "въображението е по-важно от знанието". Знанието е ограничено, докато въображението гради нови светове, стимулира прогреса, ражда еволюцията", то не би било никак лошо да си припомним да използваме въображението си каквото и да правим, каквито и да сме.

МЕЧТАЙТЕ

Децата не се ограничават в мечтите си. Като малки всички сме искали да станем балерини, астронавти, велики личности. Като малки не сме се страхували да знаем, че един ден ще бъдем точно такива, каквито искаме, и ще имаме всичко, което поискаме. Просто защото децата не се страхуват да мечтаят много и смело. Грешката на възрастните е, че сами се ограничават, повтаряйки си "да, но аз не мога да постигна това" или "никога няма да имам онова".

И за финал, може да обощим всичко, което трябва да научим от децата и да превърнем в свои правила - смейте се повече, обичайте повече, поемайте повече рискове, останете любопитни и прощавайте!

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA