Принц Хари и Меган Маркъл за големия хуманитарен проблем на XXI век

Херцогът и херцогинята на Съсекс може и да се оттеглиха от социалните мрежи, но борбата им с дезинформацията продължава.

Димитър Андонов
Димитър Андонов 26 януари 2021

Въпреки че ние продължаваме да се възползваме от непрекъснатия информационен поток в социалните мрежи, принц Хари и Меган Маркъл отдавна решиха да ни лишат от присъствието си в тях. Макар да го направиха напълно съзнателно, те не спират да работят активно, за да повишат осведомеността по всички големи проблеми в интернет пространството.

Хари често коментира откровено, че "расисткото, сексистко и фалшиво отразяване” на връзката му с херцогинята в таблоидите го е накарало да бъде внимателен. "Наистина бях изненадан да стана свидетел как историята ми беше разказана по един начин, историята на жена ми по друг начин, а връзката ни - по тотално различен такъв”, споделя той в ново интервю. Именно този фалшив наратив го е предизвикал да се оттегли от непрекъснатия дигитален тормоз.

77777

По-малкият брат на принц Уилям споделя, че въпреки че животът на двойката да е бил засегнат от безкрайните фалшиви истории, които често се разпространяват онлайн, точно те са ги провокирали да се срещнат с други хора по света, насочили усилията си в борбата с дезинформацията.

"Важното е, че това, което преживяхм ни доведе до толкова много хора по света. Определено прекарахме известно време в мисъл за хората, доста по-уязвими от нас. Те имат нужда от реални съпричастност и подкрепа", защото "всеки е бил засегнат от цифровото пространство”, колкото и индивидуални да сме в ежедневието си. Това пък превръща ситуацията не в икономически или социален, а в чисто хуманитарен проблем.

меган хари

Херцогът на Съсекс, който сега живее в Калифорния със съпругата си и малкия им син Арчи, казва още: "Губим близките си заради теории на конспирацията, губим чувството за себе си заради безбройните грешки. Изисква се смелост да се изправиш, да погледнеш пропуските и да предложиш решения на проблема."

Според него нуждата от подобни действия е "по-голяма от всякога", а те са единственият начин да бъдат спрени омразата, насилието, разделението и объркването в обществото. "Грешно е да се каже, че трябва да избираме между свободата на словото и по-състрадателния, надежден дигитален свят. Те не се изключват взаимно."

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA