Клаудия Шифър показва силата на супермоделите в изложба

"Деветдесетте години бяха изключителен период. Това беше десетилетието, което създаде мен", споделя Клаудия.

Димитрина Иванова
Димитрина Иванова 12 октомври 2021

Един от супермоделите на 90-те изненадва с напълно ново амплоа. Клаудия Шифър влиза в ролята на куратор и представя първата си изложба в музея Kunstpalast в Дюселдорф – "Captivate!". Чрез снимки на най-добрите модни фотографи като Хелмут Нютън, Питър Линдберг и Елън фон Унверт, стотици корици на списания и емблематични реклами Шифър прави едно вълнуващо пътешествие в света на модата от 90-те.

Затова сред избраните кадри виждаме не само нея, но и останалите супермодели от това време – Синди Крауфорд, Кейт Мос, Наоми Кембъл, Кристи Търлингтън и Линда Еванджелиста. Голяма част от тях са от личната колекция на Клаудия, която тя започва да събира още в началото на кариерата си. И неслучайно избира точно Дюселдорф, защото именно там е забелязана от моден агент през далечната 1987 година. Изложбата е придружена и от специална книга-албум на Prestel, в която са събрани фотографиите от експозицията, а тя още веднъж показва защо тези момичета не само преобърнаха света на модата, но и завинаги ще останат като най-запомнящото се поколение супермодели.

7

„Работата с екипа на Kuntspalast и събирането на тези архиви беше като сглобяване на гигантски пъзел", споделя Шифър. Пъзел на едно десетилетие, което променя визуалната култура в модата и дава по-различна свобода на изразяване. „Деветдесетте години бяха изключителен период. Появиха се млади дизайнери, фотографи, стилисти и художествени директори, но и фризьори, гримьори, които коренно промениха начина, по който виждахме модата и дизайна. Това беше десетилетието, което създаде мен", допълва супермоделът. Избирайки кадрите, Клаудия иска да покаже стила и силата на всеки отделен фотограф – от женствените образи на Елън фон Унверт, през кинематографичните черно-бели кадри на Линдберг, до еротичните провокации на Нютън. Модната фотография започва да разказва истории отвъд показването на красиви момичета в красиви дрехи.

Не по-маложавна е и ролята на супермоделите, които постигат известност извън подиума. „Да си супермодел беше като да си рок звезда. Дори имах охрана, която да пази вещите ми зад кулисите, тъй като бельото ми непрекъснато се крадеше!", разказва Клаудия. Тя и останалите момичета са по кориците на всички списания, стават лица на най-големите модни къщи, появяват се в киното, в телевизията. Превръщат се в суперсила, от която точно в този момент модната индустрия има нужда. Суперсила, която притежават и до днес. И нямат нужда от Инстаграм, за да бъдат инфлуенсъри, много преди самите инфлуенсъри."

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA