Страшните въпроси, които новият сезон на "Еуфория" повдигна

Ясно е, че хитовият проект на Сам Левинсън не е хапка за всяка уста. Има ли обаче повод за притеснение?

Димитър Андонов
Димитър Андонов 28 януари 2022

Достатъчно е да сте гледали няколко секунди от "Еуфория",  за да знаете, че това не е типичният сериал, който ще си пуснете в петък вечер.

Животът на героите в оригиналната HBO драма представя тъмната страна на съществуването в гимназията и определено не е по нравите на всички зрители.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ЗЕНДЕЯ ИСКА ДА ЗНАЕТЕ ТОВА, ПРЕДИ ДА ИЗГЛЕДАТЕ НОВИТЕ ЕПИЗОДИ НА "ЕУФОРИЯ"

57

Членове на американската образователна програма Drug Abuse Resistance Education (DARE), която "учи децата от детската градина до 12 клас как да се противопоставят на натиска от връстници и да живеят продуктивен живот без наркотици и насилие", имат опасения, че сериалът не е съвсем безопасен за младите хора.

"Вместо да засилва желанието на всеки родител да предпази децата си от потенциално ужасяващите последици от злоупотребата с наркотици и други високорискови действия, телевизионната драма избира погрешно да възхвалява и изобразява употребата на наркотици от гимназисти, пристрастяването, анонимния секс, насилието и други разрушителни поведенчески модели, често срещани и широко разпространени в днешния свят", коментират те в официално изявление.

57

ОЩЕ ОТ GRAZIA: 15-ТЕ СЕРИАЛА, КОИТО ОЧАКВАМЕ И ЩЕ ГЛЕДАМЕ ПРЕЗ 2022 Г.

Въпреки че първият сезон на "Еуфория" спечели три награди "Еми", включително тази за най-добра главна актриса в драма, която направи Зендея най-младата нейна носителка в историята, DARE смятат, че той не заслужава това внимание.

"Жалко е, че HBO, социалните мрежи, рецензентите на телевизионни програми и платената реклама са избрали да се отнасят към шоуто като "новаторско", вместо да признават негативните последици за децата в училищна възраст, които днес са изправени пред несравними рискове и психически здравни предизвикателства."

57

557

Истината обаче е, че в началото на всеки епизод има предупреждение за "насилие, голота и сексуално съдържание, което може да смущава зрителите". Освен това, на разположение са и директни препратки към страници с ресурси, които биха могли да се използват при необходимост.

А буквално в деня след премиерата на изключително дългоочаквания втори сезон, Зендея отправи коментар в социалните мрежи.

"Знам, че съм казвала това и преди, но искам да повторя на всички, че "Еуфория" е за зряла публика", споделя тя тогава. "Този ​​сезон, може би дори повече от миналия, е дълбоко емоционален и се занимава с теми, които могат да бъдат трудни за гледане. Моля, гледайте го само ако се чувствате комфортно. Грижете се за себе си и знайте, че така или иначе все още сте обичани и все още усещам подкрепата ви."

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA