Вечният траур на принц Хари и принц Уилям

Принцът на Уелс и херцогът на Съсекс завинаги ще помнят тази дата от живота си.

Гергана Димитрова
Гергана Димитрова 18 септември 2022

31 август 1997 г. е черна дата в световната история. Принцеса Даяна загива в тежка автомобилна катастрофа, а английският народ губи своята принцеса.

Смъртта на Даяна покосява почти целия свят. Реакцията на хората е такава, тъй като принцесата на Уелс не беше традиционната кралска особа. За нея короната беше на последно място, изпреварена от грижата за децата, помощта за околните и борбата срещу неправдата - не само във Великобритания, но и по целия свят.

bnm

Тя се омъжва за Чарлз още на 19 години, казвайки "да" не само на него, но и на всички норми и закони, които трябва да спазва като бъдеща кралица на Великобритания. Самата Даяна обаче никога не е искала да бъде монарх. "Искам да бъда кралица в сърцата на хората", казва тя в интервю от 1995-а.

Всичко започва с публичната тайна, че принц Чарлз дава началото на извънбрачна връзка с Камила Паркър Боулс само няколко месеца след сватбата си с Даяна. Принцесата научава за аферите на съпруга си рано, но таи надежда, че той някога ще я обикне така, както тя него.

bvnhjmk

Раждането на двамата им сина – принц Уилям и принц Хари не помага и в крайна сметка Даяна и Чарлз се разделят официално през 1996 г.

Даяна, вече свободна да прави и да казва каквото си иска, започва нова глава от живота си и намира любовта в лицето на Доди ал Файед. Папараците не спират да ги преследват и едно такова завършва фатално в тунел под Париж, където колата на Даяна, в която е и Доди, се врязва в колона.

Принцесата и нейният любим загиват на място, а официалната версия е превишена скорост в опит да се избегнат папараците.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ПРИНЦЕСА ДАЯНА, ЧОВЕКЪТ, РАЗТЪРСИЛ МОНАРХИЯТА

По това време Уилям и Хари са едва на 15 и 12 години, чакайки майка им да се прибере у дома, преди началото на новата учебна година. Даяна обаче така и не се прибира, а момчетата трябва да пораснат бързо, защото само след няколко дни ще вървят след ковчега ѝ пред погледите на стотици хора по улиците на Лондон и пред екраните.

bnm

Постепенно двамата започват да се справят със смъртта на майка си по различен начин. Уилям, който е прекият наследник на короната и смятан за следващия крал, успява да запази по-прилично поведение, докато Хари се отдава на купони, алкохол и скандални снимки.

Принц Уилям се затваря в себе си и остава в Шотландия. В страната той се среща със сегашната си съпруга Катрин, като именно там започва и любовната им история. Двамата се запознават в университета "Свети Андрюс". 

За съжаление, Уилям е в замъка Балморал, Шотландия и на 31 август 1997 година, когато научава за смъртта на майка си.

gbhnj

"Бях в Балморал, когато научих, че мама е починала. Все още в шок, намерих покой в близката църква на същата сутрин. И в тъжните и тъмни дни, които последваха, намерих комфорт и убежище в природата на Шотландия. Като резултат, връзката, която чувствам със страната, винаги ще е дълбока", казва той по време на кралско пътуване из Шотландия.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ИСТИНА ЛИ Е ТАЗИ БЕЗУМНА ТРАДИЦИЯ НА КРАЛСКОТО СЕМЕЙСТВО?

По думите му, неверните твърдения на журналистите са подхранвали параноята на Даяна в последните години от живота ѝ.

bvnm

"Това, което ме натъжава най-много, е че ако BBC бяха разследвали правилно оплакванията, повдигнати за първи път през 1995 г., майка ми щеше да знае, че е била измамена. Тя беше разочарована не само от репортер, използващ измама, но и от лидерите на телевизията, които гледаха на другата страна, вместо да задават важните въпроси", каза Уилям.

Тогава екипът на компанията публично се извини на семейството на Даяна, а въпросният репортер Мартин Башир беше уволнен.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ДАЯНА И ЧАРЛЗ: РЕАЛНИЯТ ЖИВОТ VS. "КОРОНАТА"

gbhnjm

Не по същия начин се справя с болката и принц Хари.

"Нямах против да пия, да взимам наркотици. Бях готов да направя всичко, за да не чувствам", споделя той пред Опра Уинфри, допълвайки че е използвал алкохола не за забавление, а за притъпяване на чувствата.

"Бях ядосан заради това, което ѝ се случи и фактът, че беше несправедливо", коментира още херцогът на Съсекс. По думите му, папараците не са спрели да снимат и след катастрофата, като част от тях дори са заснели тялото на Даяна на задната седалка на колата.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA