Принцеса Даяна, човекът, разтърсил монархията

Дни преди да честваме 25 години от смъртта на принцесата, разказваме с какво ще я запомнят другите от кралското семейство.

Гергана Димитрова
Гергана Димитрова 28 август 2022

На 31 август тази година се навършват 25 години от трагичната смърт на принцеса Даяна. На същия ден, през 1997 г., колата ѝ се блъска в една от колоните на тунел в Париж, след като шофьорът се опитва да избяга от папараците. В автомобила са Даяна и Доди ал Файед, които загиват на място, а шофьорът успява да оцелее.

След смъртта на Принцесата на народа, целият свят потъна в скръб. Хора, които дори не я познаваха, имаха чувството, че са загубили свой близък и трудно понасяха новината за трагедията. Пред Бъкингамския дворец са се редили тълпи от опечалени граждани и туристи в Лондон, които оставят цветя, снимки, свещи и други предмети в памет на Даяна.

fgh

Тогава, за първи път монархията виждаше такъв израз на народна любов към човек от короната.

Според кралски биографи, причината за привързаността, която обикновения човек е чувствал към Даяна, се крие в близката връзка, която тя успя да установи с обществото.

Тя беше първата, която се престраши да хване ръката на болен от СПИН по време, когато се смяташе, че болестта се предава по всякакъв начин. Принцеса Даяна не се страхуваше да обикаля полета с противопехотни мини, да помага на нуждаещи се деца и да поставя човешките нужди пред тези на короната.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ТРАГЕДИЯТА, ОСТАВИЛА ОТПЕЧАТЪК ВЪРХУ ПРИНЦ УИЛЯМ И ПРИНЦ ХАРИ

cvfgbhn

„Даяна беше първият човек, който разтърси нормите в монархията по време на живота си", казва биографът на кралицата Ингрид Сюард пред People. „Не мисля, че Даяна нарочно промени семейството. Направи го, защото просто беше такава", допълва авторката, която лично познавала принцесата.

Кралицата беше широко критикувана през 1997 г. заради дългото си мълчание след смъртта на Даяна. Шест дни след трагедията, от короната най-накрая излизат с официално изявление, в което се казва, че Елизабет обръща внимание на внуците си – принц Хари и принц Уилям, като това е била причината да изчака толкова време преди да се обърне към нацията.

xcvb

В последните години кралицата има повече възможност да покаже топлата си и забавна страна, участвайки в различни скечове и реклами. Една от най-известните е тази с Даниел Крейг за олимпийските игри през 2012 година, както и споделянето на екран с мечето Падингтън това лято в чест на платинения ѝ юбилей.

„Кой знае дали такова нещо би се случило, ако Даяна не беше дошла. Кралицата вече ясно вижда как принцесата е била оръжие на доброто", добавя Сюард.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ЖИВОТЪТ НА ПРИНЦЕСА ДАЯНА: ЗЛАТНА КЛЕТКА ИЛИ СБЪДНАТА МЕЧТА?

sdfgh

Докато Кралица Елизабет II вижда положителната страна на живота след смъртта на Даяна, то нещата не стоят така за бившия й съпруг принц Чарлз.

Най-големият син на кралица Елизабет и наследник на трона е бил считан за най-желания ерген, когато среща 20-годишната Даяна Спенсър през юли 1981 г.

cvfgbhn

Въпреки привидно голямата любов, която двамата споделят помежду си, бракът им започва да се разпада още в началото. Разделят се през 1992 г., като мнозина винят именно Чарлз, който дълго време има извънбрачна връзка с Камила Паркър Боулс, за която по-късно се жени.

Аферата става публична едва десетилетие по-късно с публикуването на книгата „Даяна: Нейната истинска история", последвано от скандала Камилагейт – тайно записан интимен разговор между Камила и Чарлз, който по-късно е предоставен на таблоидите.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ЗАПОЧНА ПОДКАСТА НА МЕГАН МАРКЪЛ

cvbn

Когато извънбрачната връзка излиза наяве, Даяна дава интервю за BBC, в което заявява, че връзката между Камила и принца на Уелс е причината за разпадането на нейния собствен брак, казвайки: „Е, в този брак бяхме трима, така че беше малко пренаселено".

Наскоро кралица Елизабет изрази публично желанието си Камила да бъде кралица-консорт, когато Чарлз заеме трона. Но все пак, въпреки многото постижения на принца в неговия кралски живот „неговата трагедия е, че каквото и да прави, каквото и да казва, както и да се държи, той ще бъде запомнен с едно – фактът, че неговият приказен брак приключи", казва Андрю Мортън, биографът на принцеса Даяна. 

cvfgbhn

„Точно както Хенри VIII е запомнен с шестте си съпруги, принц Чарлз ще бъде запомнен с първата си. Това винаги ще го преследва. Животът му е определен от този брак".

Въпреки че принцът не говори за първата си съпруга публично, той участва в разследване от 2000 г., което се опитва да обясни смъртта на принцесата. През 2005 г. е разпитван от полицията във Великобритания като част от операция Paged – разследване на множеството конспиративни теории относно трагедията в Париж.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ВИЖТЕ ДАЯНА И ЧАРЛЗ В НОВИЯ СЕЗОН НА "КОРОНАТА"

fgh

Бившият шеф на Скотланд Ярд Джон Стивънс казва пред Daily Mail, че е разговарял с принца за бележка, написана от Даяна през 1995 г., в която се казва „Съпругът ми планира катастрофа с колата ми".

В писмото се казва още, че Чарлз се опитва да развали спирачките, за да може Даяна да получи сериозна травма на главата. Причината за това е желанието на принца да се ожени за Тиги Леге-Брук – тогавашната бавачка на принцовете Уилям и Хари.

Според Стивънс, не са намерени други доказателства, които да подкрепят думите на Даяна и Чарлз се измъква без обвинения.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA