Всичко за коронацията на крал Чарлз III

Тържествената церемония ще се случи много по-рано от очакваното, но и в доста по-различен вид.

Гергана Димитрова
Гергана Димитрова 12 октомври 2022

Бъкингамският дворец обяви подробности относно официалната коронация на крал Чарлз III.

Церемонията ще се състои на 6 май 2023 г., а в официално изявление говорител на двореца потвърди, че специалното събитие ще се проведе в Уестминстърското абатство, където монархът ще бъде коронясан заедно с Камила, кралица-консорт.

фжгбн

Историческото събитие ще бъде значително по-малко в сравнение с минали такива. През 1953 г. кралица Елизабет II е имала тричасова церемония, струваща 1,57 милиона британски лири на британския народ - около 50 милиона в днешно време.

Коронацията на Чарлз ще запази същите основни религиозни елементи като предшествениците си, но самата церемония ще бъде по-лека откъм пищност и разкош в опит да се разпознае "духа на нашето време".

"Събитието ще отразява днешната роля на монарха и ще гледа към бъдещето, но с дълбоки дългогодишни традиции", потвърждават източници.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ПРИНЦ АНДРЮ МОЖЕ ДА БЪДЕ ИЗГОНЕН ОТ ДВОРЕЦА СИ

цжбн

Уестминстърското абатство е мястото за коронационни церемонии през последните девет века, от 1066 г. насам, а по традиция службата се провежда от архиепископа на Кентърбъри.

На нея ще присъстват световни лидери и кралски особи от цял ​​свят, крал Чарлз ще положи клетва и ще носи короната на Свети Едуард. Най-свещената от всички корони, тя е направена от 22-каратово злато, диаманти, рубини, аметисти, сапфири, гранати, топази и турмалини, а новият държавен глава ще бъде "помазан, благословен и осветен" от архиепископа.

цжбн

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ДУМИТЕ, С КОИТО ЩЕ ЗАПОМНИМ КРАЛИЦА ЕЛИЗАБЕТ II

Коронацията на Чарлз е била планирана под кодовото име "Операция Златно Кълбо" от дълго време.

Тя ще акцентира върху ниските разходи, които включват по-малко промени в облеклото на Чарлз, намаляване на продължителността ѝ до един час и премахване на някои по-екстравагантни елементи като представянето на златни кюлчета. Всичко това, в опити кралят "да бъде по-малко нервен".

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA