Шофьорското място е само и единствено за Оливия Родриго

Младата изпълнителка се качи уверено на предната седалка и, честно казано, не смята да слиза скоро.

Димитър Андонов
Димитър Андонов 07 август 2021

Фотография: Анимато Мюзик / Вирджиния Рекърдс, Profimedia

Случва се на всеки няколко години. Красиво младо момиче с амбиции и неимоверен талант излиза от редиците на Disney Channel и се превръща в суперзвезда. Суперзвезда, за която покоряването на класации е ежедневие, а срещите с милиони крещящи фенове и досадни TikTok видеа – нещо повече от нормално.

57

Такъв е и случаят с Оливия Родриго. Само на 18, тя вече има толкова успехи, колкото други нейни колеги не могат да постигнат за целия си житейски път на тази планета. Звучи отвратително банално, но, повярвайте ми, вярно е. Родриго израства в семейство на учител и семеен терапевт. Има немски, ирландски и филипински корени, но не и музикални примери след близките си хора. Когато родителите ѝ я оставят сама за няколко минути на 4-годишна възраст, с конструктор в ръка, категорично не очакват да видят как малкото им момиче е построило поставка за микрофон. „Може би беше знак."

Уроците по актьорско майсторство започват на 6, а появите в телевизионни реклами – на 12. През 2016 г. идва главната роля в „Bizaardvark", а три години по-късно и телевизионният римейк на изключително популярния „Училищен мюзикъл". За саундтрака на продукцията тя записва няколко сингъла. Още тогава критиците я определят като „особено магнетична" и въпреки че се радва на приятните отзиви, Оливия не крие, че славата не е най-лесното умение за овладяване, особено при по-специални обстоятелства. „Повечето 14-годишни не стоят в стая с възрастни, които питат: „Какъв е твоят бранд?". Не се притеснявайте. Открива го, развива го и го превръща в машина за милиони.

ИЗИСКВА СЕ СМЕЛОСТ ДА НАСТЪПИШ ГАЗТА

8 януари 2021 г. Вторият петък от годината е и дебютният сингъл на Оливия излиза на пазара. Носи заглавието „Drivers License" и чупи поредица исторически рекорди без скандално настъпателна промоция от страна на мениджъри и почитатели. Парчето, както може да се досетите, разказва отблизо болката и тъгата, през които Родриго преминава в периода около получаването на шофьорската си книжка. Брилянтният баланс между нефилтриран талант и грациозна специфичност се усеща веднага, а въпреки любопитството кой е човекът с „новото русо момиче" в текста, музиката е това, което има значение. „Напълно разбирам защо хората са любопитни за естеството на песента, но за мен това не е важно. Харесва се, защото е откровена, сурова и емоционална." Честно казано, мен ако питате, „харесвана" е повече от слаб епитет. Песента дебютира директно под номер 1 в най-престижния музикален чарт Billboard Hot 100, получава златен сертификат, има над 107 млн. стрийма глобално, превръща се в най-стриймвания трак в Spotify за ден (с над 15.17 млн. стрийма), а ден по-късно подобрява собствения си рекорд с над 17.01 милиона. „Написах тази песен, буквално плачейки в стаята си. Карах из квартала, слушах много тъжна музика и се разплаках. След това се прибрах вкъщи и си казах: „О, може да напиша песен точно за това".

57

ГОРЧИВИ ЕМОЦИИ = КРАСИВА МУЗИКА

След като седна в шофьорското място и накара всички да говорят, Оливия продължава напред. „Винаги си казвам, че ще пиша музика, дори никой да не я слуша. Не правя песни за класациите или харесванията, но е странно, когато първият ти проект е такъв огромен успех и разбива рекорди. Как продължаваш?", споделя тя наскоро, а отговорът очевидно се крие в нейния дебютен албум SOUR, взривил пазара в края на май. Той е отражение на многостранния образ на 18-годишната звезда, тъй като всяка песен в него е различна, разказва неповторима история и показва част от уникалния й талант. Самата тя пък е найщастлива, когато се гмурне дълбоко в най-нещастните си моменти. „Няма по-голямо удовлетворение за мен от това да седна на пианото и да напиша тъжна песен. Любимото ми чувство на света е да усетя, че помагам на някого да разбере, че не е сам в преживяното – да знам, че това, което правя, има ефект върху хората."

57

„Винаги ми е било любопитно как една връзка става „горчива" – как един човек, когото обичаш и на когото споделяш всичките си съкровени мисли, се превръща в човек, когото дори не можеш да погледнеш в очите. За мен целта на музиката е да събере тези сложни емоции и да им даде форма и глас", разказва още новото IT момиче. Заедно с албума излезе и видеоклипът към акустичната версия на сингъла Enough for You, а с риск между редовете да има повече статистика, отколкото е необходимо, студийната компилация е най-предварително запазваният албум в Apple Music за седмицата преди излизането си, побеждавайки Били Айлиш и нейния Happier Than Ever. В рамките на 7 дни от голямата премиера пък броят на стриймванията в Spotify е 385 милиона – със 78 повече от Ариана Гранде и "thank u, next".

57

ТЪРСЕНЕТО ПРОДЪЛЖАВА

Истината е, че с музикалната си устойчивост, красивия глас и откровените текстове Родриго бързо плени аудиторията. Кога обаче разбира, че е истински успяла? Когато застава точно до Тейлър Суифт на върховете на чартовете. Тя описва нея и Лорд като свои музи, а музикалните експерти я наричат „новата Тейлър". Не можем да отречем, че образите на момичета, които пеят бавни песни, коментират неуспешните си връзки и свирят на пиано, се припокриват. Често засрамени от „горчивите емоции" в живота като гняв, ревност и тъга, особено в периода след първата сърцераздирателна любов, повечето хора слагат маска, но не и Оливия. Тя говори и пее със сърцето.

„Чувствам, че непрекъснато ще пораствам. Винаги слушам песните си и се опитвам да измисля начини, по които мога да ги направя подобри, но, да, току-що навърших 18. Все още не знам коя съм. Не съм открила начина, по който искам да се обличам. Не знам как да се държа около определени личности. Не знам каква е целта ми. Не знам кои са истинските ми приятели. Просто ще продължавам да правя музика и вероятно да бъда объркана по пътя, защото мисля, че в това се крие красотата. Опитвам се да не се преструвам, че разбирам всичко, защото, по дяволите, изобщо не е така." И това е напълно в реда на нещата – първо идват уменията, след това маневрите.

SOUR излиза у нас от Анимато Мюзик/Universal Music Group. Открийте го онлайн на MusicMall.bg.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA