Звездните майки, минали през ужаса на mom shaming-а

Порицанието какъв родител е, поставя под сериозен риск менталното здраве на всяка майка.

Невена Дякова
Невена Дякова 17 октомври 2021

Да бъдеш родител носи еднакви отговорности, но не изключва различни подходи към отглеждането и възпитанието на едно дете. Не всички хора обаче мислят така. И не всички са поравно толерантни и деликатни в коментарите си по повод избора ти да кърмиш или не, да го правиш у дома или на обществено място, да даваш на детето си захар и шоколад, какво ли остава да избереш пола му… Разбира се, не е нужно да си известен, за да си спечелиш негативните бележки на хората за това как отглеждаш детето си. Популярните личности обаче много по-често стават жертва на mom shaming-а поради присъствието си в публичното пространство и милионите си последователи в социалните мрежи. За да хвърлим светлина върху темата, селектирахме 7 от най-драматичните сблъсъци на известните с явлението, превърнало се в най-ужасяващия кошмар на всяка майка.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ПОДРОБНИЯТ СПИСЪК С BEAUTY ПРОДУКТИ ЗА ЦЯЛОТО СЕМЕЙСТВО

57

КИМ КАРДАШИЯН

Сестрите Кардашиян често са мишена за къде повече, къде по-малко релевантна критика, но Ким със сигурност е първенец по отношение на mom shaming-а. Сред двата най-известни случая на публично посрамване на риалити кралицата в социалните мрежи са: когато поставя едногодишния Сейнт в столче, гледащо директно към шофьорското място (законът в Калифорния гласи, че деца до 2-годишна възраст трябва да са в столчета с гръб към седалката, за повече сигурност, бел.ред.) и скандалното й naked selfie, което замисля много от последователите й какъв пример дава тя като майка на дъщеря си Норт Уест.

57

БИОНСЕ

Трябва да си много негативен човек, за да намериш грешка в Queen B, но дори обожанието на милиони не спестява на Бионсе критиката относно прическата на първородната й дъщеря Блу Айви. Почти стопроцентово копие на баща си Jay Z, малката има буйна афро прическа, която, за съжаление, не се харесва на феновете на хиперизвестната й майка. Един от тях стига до неподозирана крайност, стартирайки петицията: „Моля те, среши й косата". И ако си мислите, че проблемите в стила на отрочетата на Бионсе изчерпват извора на mom shaming при звездата, грешите! Малко след раждането на близнаците Руми и Сър певицата публикува снимка от елегантен ресторант, на която отпива от чаша с вино. „Какво лошо има в това?", ще попитате с право. „Вероятно кърми?", помислили са преди вас всички „загрижени" за майчинския инстинкт на Бионсе фенове.

57

МАРАЯ КЕРИ

Филмова вечер с близнаците, усмивки от всички в леглото на мама… Това е на първо четене кадърът, вкарал Марая Кери в отбора на mom shame-ваните звезди. Причината? В бекграунда на снимката синът на певицата Рок (умалително от Марокън) е с биберон в устата, нещо, което майките в интернет не намират за нормално с оглед на факта, че към онзи момент детето е на цели 5 години. „Мързелива", „немарлива", не намерила време да отучи малкия от този навик, са само част от епитетите, с които поп кралицата се сдобива след публикацията си.

57

ВИКТОРИЯ БЕКЪМ

Бракът и семейството на Виктория Бекъм са безупречни, или поне така е изглеждало винаги. Майка на трима синове и дъщеря, омъжена за един от най-секси спортистите на планетата, дизайнер с отличителен стил, Виктория трудно може да стане обект на каквато и да е критика. Не и през 2016-а обаче, когато мама и Харпър Севън споделят целувка по устните в пост от социалните мрежи. Удачно ли е родителите да целуват децата си по този начин, докъде трябва да стига пределът на ласката, ще повлияе ли на психиката на детето тази близост и т.н., са само част от въпросите, възникнали сред аудиторията на г-жа Бекъм след определяния като „скандален" от мнозина кадър.

57

КРИСИ ТИЙГЪН

Ще си кажете, че жена като Криси Тийгън, която има отговор на всяка ситуация и плаши отдалеч недоброжелателите си в интернет, не може да стане жертва на mom shaming, но е факт. Нежната половинка на Джон Леджънд, майка на Луна и Майлс, често пада под ударите на публичното порицание… защото със съпруга й са предпочели женски ембрион за първата си инвитро процедура, защото не държи дъщеричката си по правилния според аудиторията начин или защото излиза на ресторант няколко дни след раждането на сина си. „Отидох на заведение и вбесих хората. Добро утро!", са напоените с ирония отговори на Криси, с които г-жа Леджънд държи на разстояние от фийда си хейтърите, които изказват мнение по теми, които рядко ги засягат лично.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: НЯКОЛКО УРОКА ЗА РОДИТЕЛСТВОТО ОТ МЕГАН МАРКЪЛ

57

МЕГАН ФОКС

Жените могат да намерят милион причини да ненавиждат Меган Фокс и без да се вторачват в майчинските й порядки. Защо обаче да не й кажат, че не струва, когато наема медицинска сестра да й помага вечерно време в отглеждането на бебето си? Или да коментират избора да облече сина си Ноа в роклята на принцеса Елза от анимацията „Замръзналото кралство" за Хелоуин… Винаги когато искаме да порицаем Меган, може да си спомним, че жена като нея можеше да бъде просто красивото лице на Холивуд, а това, че е майка, е единственото общо между нея и нас, простосмъртните.

57

РИЙЗ УИДЪРСПУУН

Любимката на Америка с 24-каратова усмивка, красиви деца, номинация за „Оскар", а отскоро на прага на първия си милиард, Рийз Уидърспуун е жена, на която бихте простили всичко. Критично настроените майки в социалните мрежи обаче не спестяват на звездата факта, че храненето на децата й не е от силните й страни. Какво толкова прави Рийз? Ами… дава им захар – както става ясно от публикуван през 2015-а пост, в който актрисата показва на последователите си каква закуска е приготвила на сина си: класически канелени рулца, при това най-безсрамно глазирани с крем.

*КАК ДА СЕ СПРАВИМ С MOM SHAMING-А? Не съдете, преди да се поставите в обувките на майката. Подкрепяйте другите майки, все пак всички сме в един отбор. Не възприемайте различното мнение като атака срещу личните ви разбирания за майчинството. Не отговаряйте емоционално на упреците в интернет.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA