Лулу в страната на Ив Сен Лоран

Тя е от онези жени, от които можеш да се защитиш само с бягство или с любов.

Димитрина Иванова
Димитрина Иванова 30 октомври 2021

С тяло на момче, но с душа на циганка, Лулу дьо ла Фалез навлиза в бохемския живот на Париж с лекотата, с която умело комбинира пъстрите украшения по себе си. А те са в изобилие – корали, викториански синджири, сини камъни, тюрбан в зелено и оранжево със забит в него дракон, открит на битпазар. От халка за салфетка, открадната от някой хотел, тя прави гривна. Вратът й понякога е издраскан от колиетата, които носи, затова слага още. Така я описва Лоранс Бенаим в биографичната си книга за Ив Сен Лоран. И подчертава как тя ще стане негова муза, Саломе на 70-те години, дъщеря на Вавилон, една от тези жени, от които можеш да се защитиш само с бягство или с любов.

57

НИКОГА МУЗА

Сен Лоран избира второто. Лулу е момичето, с което може да пие шампанско и да пуши хашиш и само няколко часа след поредната напоена с похот нощ двамата са готови да се приютят в ателието му, за да превръщат дрехите му в шедьоври. Лулу им дава онзи цвят и финиш, които се крият в малките детайли и най-вече в аксесоарите. Точно за тях ще отговаря в тази легендарна модна къща Лулу, едва прехвърлила 20-те си години, с вежди, оскубани като Марлене Дитрих и с боядисана в яркочервено къса коса. Най-после намерила своя пристан за бохемската си душа, тя е всичко за Ив, но не и муза. „Муза е дума, която ме кара да се смея, защото никой не знае какво точно означава", е готова да заяви Лулу с чаша шампанско в ръка и широката си магнетична усмивка. Когато Ив Сен Лоран я среща в един неделен следобед през юли 1968 година в Париж, той вече знаел, че тази френска аристократка с ирландски корени ще внесе нещо специално в живота му. Тогава той е на 33, а Лулу – на 20. Той се влюбва в нейния стил, смелост и остроумие. И когато колекцията му от 1971 година е неуспешна и остро критикувана, Ив й изпраща палто от лисица, боядисано в зелено. Малко след това я кани в Париж да работи за него. Въпреки че е малко уплашена, тя пристъпва в неговото ателие, преобразена в стара униформена пола. Точно когато Ив е казал на всички, че очаква своята ексцентрична приятелка. Но кога Лулу се е съобразявала с нечии очаквания.

57

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ГЛОРИЯ ГРЕЪМ С ПАМУК ПОД ГОРНАТА УСТНА

БУНТЪТ НА МЛАДОСТТА

Невръстната аристократка току-що е загърбила първия си брак, който сключва едва на 18. Вероятно в опит да укроти бунтарския си нрав. Неуспешно, разбира се. Лулу е родена в следвоенна Великобритания, където майка й, бохемката Максим дьо ла Фалез, се е върнала за кратко от Париж. Заради извънбрачните си връзки след развода й френски съд счита Максим за неспособна майка и Лулу и нейният брат Алексис са изпратени в приемно семейство. Когато си връща попечителството, Максим изпраща дъщеря си в интернат в Съсекс (изключена оттам за слагане на охлюви в обувките на съучениците си), след това я мести в Гщаад, Швейцария, откъдето също е изгонена. По това време Максим вече се е преместила в Ню Йорк и Лулу заминава при нея. Записва се във френска гимназия, от която също е изключена. Точно тогава младото момиче влиза в полезрението на главния редактор на американския Vogue Даяна Врийланд, която открива в дългите й крака, червената коса и хипарския й стил перфектния модел за Ричард Аведон и Ървинг Пен. Дългите часове на позиране обаче не се харесват на Лулу и тя заминава за Лондон, където работи за списание Queen и се омъжва за ирландския аристократ Дезмънд Фицджералд, рицар на Глин. Но и неговият замък се оказва твърде тесен за момичето, което има още много с какво да пленява света.

57

И СЪРЦЕТО, И ДУШАТА

Лулу е много по-умна и уверена от плахия Сен Лоран, който се е укрил в черупката си на гений. Това обаче не му пречи да види в това цветно момиче с андрогинна осанка на момче истинска парижанка, скрита неумело в перленото й колие. Лулу винаги ще остане там, от дясната му страна, от лявата своето място вече е запазила другата негова муза – Бети Катру. В къщата на Ив и Пиер Берже в Маракеш Лулу вече е част от всяко тяхно парти, на което смехът й отеква между Анди Уорхол, който носи под мишница кучето си Морис, и ходещия хедонизъм, актрисата и модел Талита Гети, която малко след това умира от свръхдоза. Това е само малка част от списъка със звездни гости в мароканския град, който все още е непознат за туристите, където хомосексуалността е на показ, а наркотиците се разпространяват свободно – хашиш в изобилие за начинаещите и опиум и хероин за ветераните. Често потънал в опиянение, депресия и умопомрачение, Лулу неведнъж измъква Ив от дъното, за да го върне в ателието. А когато не може да стане от леглото, измъчван от демоните си, тя поема работата с цялото си вдъхновение и се превръща в сърцето на модна къща Сен Лоран. Носи се между платове, скици и хора с шума от десетките аксесоари по себе си и цветните си тюрбани и работи неуморно. Да, тя винаги е била нещо повече от муза. „Нейното присъствие до мен е мечта", казва Сен Лоран, който организира втората й сватба и създава роклята й за нея, през 1977 г., когато Лулу отново казва „Да", този път на Таде Клосовски де Рола, син на художника Балтус. Гостите пристигат с цветни лодки, а булката, цялата в бяло, носи тюрбан, колан с помпони, дълги обеци и множество перлени огърлици.

57

НА СБОГУВАНЕ

Тяхното общо празнично парти „Ангели и демони" се превръща в зенита на успеха на Сен Лоран. Сред шампанското и хашиша обаче Лулу успява да се съхрани от самоунищожение, за разлика от мнозина от обкръжението на Ив, които не успяват. През следващите 20 години тя се опитва да му влее от собствената си енергия, докато той става все по-затворен, по-депресивен и по-самотен. В някои от по-късните колекции има толкова много от нея, че служители често се шегували, че те са дело на Ив Сен Лулу. „Това е моето семейство и сигурно разбирате, че най-хубавият рай е този, който сме изгубили. Искам то да знае, че ще остане завинаги в сърцето ми. Сърцето ми, което от 40 години бие в унисон с това на къщата ми", казва Ив на пресконференция на 7 януари 2002-ра, когато се оттегля от света на модата. Оттегляне, което е шанс за Лулу дьо ла Фалез да направи нещо свое. Тя открива бутик La Maison de Loulou и в продължение на няколко години се опитва да изгради собствен бранд. Междувременно проектира бижута за Oscar de la Renta и си сътрудничи с още няколко модни компании. Вдъхновението, което е имала с Ив, обаче е угаснало. Онова, което тя му дава, храни собственото й въображение. Магията им е останала в миналото.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ДОЛИ ПАРТЪН Е ЗВЕЗДА, ИКОНА, НО И ЖИВА ЛЕГЕНДА

Когато той умира, Лулу е съкрушена и се оттегля в къщата си в Нормандия. Далеч от бохемския Париж, малко преди да спре завинаги да размахва бляскаво крилете си, тази райска птица прошепва: „Сега, когато Сен Лоран е част от историята, това прави и мен част от нея, така че, да, в крайна сметка не е толкова лошо да си била муза".

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA