Доли Партън на 75: Жива легенда, звезда и икона

Трудно можем да представим Доли Партън с няколко думи, но пък не пречи да си пожелаем нейния дух... защото е неповторим.

Димитър Андонов
Димитър Андонов 19 януари 2021

"Надявам се, хората разбират, че под косите има мозък, а под гърдите – сърце"

Животът на Доли Партън е иконичен още от самото начало. Не, блясъкът, шармантността и звездния ореол над платинено русата коса не са заложени в генетичния ѝ код. Даже напротив. Партън се появява на бял свят на 19 януари преди 75 години, а провинциалният лекар, който осъществява раждането, получава чувал царевично брашно от семейството на бъдещата певица, тъй като са били "мръсно бедни". Доли е четвъртото от 12 деца. Още от съвсем малка споделя, че е наследила "духовността и музиката" от майка си, а "решителността, нервите и работната етика" от баща си. 

"Стара съм като вчера, но и млада като утре"

И докато доста звезди разказват как детството им не е било никак лесно, то това на Доли със сигурност може да ни накара да се замислим за малките дадености в живота. Всички деца на семейство Партън са отгледани в барака без отопление, електричество или течаща вода, а като малки дрехите са им били ръчно направени. Провокирана от трудното съществуване, Доли открива утеха в музиката. Започва да пише песни, когато е на около 8, първата си посвещава на любима кукла.

До 10-ия си рожден ден вече има радио и телевизионни участия, а на 13 прави прехода към Нашвил и се качва на величествената сцена Grand Ole Opry. В първите си интервюта кръстницата на Майли Сайръс споделя, че често е слушала музика със семейството си на верандата, а благодарение на различни талантливи негови членове, овладява и музикалните инструменти. Чичо ѝ Бил обаче е този, който помага за голямото начало на звездния път. Той я води на прослушване за различни предавания и помага при излизането на първия ѝ сингъл Puppy Love през 1959 г. Както можете да се досетите, вдъхновен от първото влюбване.

"Ако мечтаеш за разноцветна дъга, то се готви да попаднеш под мокър и хладен дъжд"

Няколко години по-късно Партън става първия член на семейството, който е завършил гимназия. След като го прави, тя се качва на автобус за Мюзик Сити, оставяйки "две гаджета у дома", само за да се срещне с бъдещия си съпруг Карл Дийн. "Бог не ми позволи да имам деца, за да могат децата на всички да бъдат мои", казва тя за връзката си с мъжа, който предпочита да стои извън светлината на прожекторите.

Останалото, може да се каже, е история. Доли е от малкото хора, получавали номинации за четирите най-престижни награди в историята на шоубизнеса - "Еми", "Грами", "Оскар" и "Тони". През 2004 г. Американската библиотека я удостоява с приза "Жива легенда", а тя не спира да прави музика и да пише книги. 

"Разбери кой си и го направи нарочно"

Голяма част от живота си посвещава на грамотността и всичко онова, до което семейството ѝ не е имало достъп. Тя работи усилено, за да го осигури на други семейства в нужда. В разгара на пандемията измисли занимания за децата, написа оптимистично парче и дари 1 милион долара за откриването на ваксина срещу COVID-19. Извън филантропичната си активност, тя има над 100 милиона продадени албума, които я превръщат в най-добре платената кънтри певица.

Имайки предвид всичко това, тя просто няма време да бъде стара и да слуша останалите. "Не мисля за живота си в цифри. Първо, никога няма да остарея, защото нямам време да остарея. Не мога да спра достатъчно дълго, за да остарея", споделя самата тя наскоро. "Ще изглеждам като карикатура. Ще бъда млада дотолкова, доколкото ми позволяват пластичните хирурзи, но мисля, че повече от всичко, става въпрос за това, което е вътре в нас", уверява ни Доли, според която именно отношението към живота ни кара да изглеждаме млади. "Понякога може да изглеждаш млад, в случай че се чувстваш така. Тогава другите хора също ще започнат да те възприемат по този начин."

"Никога не ми е минавало през ума. Когато дойде краят, вероятно ще падна на сцената и това е"

Какво иска за рождения си ден ли? Да се появи на корицата на Playboy. "Просто бих могла да го направя. Ако успея да го съчетая с добър вкус и те го искат, ще го направим заедно с наистина добро интервю вътре, така че, да, възможно е. Определено говорихме за това", не крие изпълнителката на Jolene. "Не смятам да се пенсионирам. Гърдите са си все същите!" А и дори да не са, ние искаме да я гледаме възможно най-дълго време. Защото е просто неповторима. Честит рожден ден, Доли!

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA