Маргарет Куоли и Анди Макдауъл: Чар по две, талант по две

Историята на това дуо майка-дъщеря е толкова интересна, колкото е и екранното им превъплъщение в "Maid".

14 май 2022

Текст: Лилия Илиева
Фотография: Profimedia

През февруари Маргарет Куоли беше номинирана за втори път от Американската гилдия на актьорите, при това в категорията най-добра актриса за ролята си в минисериала на Netflix – Maid. Анди Макдауъл, нейна майка и в живота, и в сериала, получи номинация за най-добра поддържаща женска роля. Макар и двете да не спечелиха награди, те ги заслужават. Героините и на двете са предизвикателство за всяка от тях и имат сходства с реалния им живот.

Образът на Маргарет – Алекс Лангли, е млада жена, приключваща травматична връзка с насилие. За да оцелее в крайна бедност и като самотна майка, тя приема работа на прислужница. В същото време се грижи за собствената си майка, която е с диагноза биполярно разстройство. Самата Маргарет в началото на миналата година приключи връзката си с актьора Шая Лабъф ("Трансформърс"), след като срещу него бе заведено дело за физическо и емоционално насилие от предишната му приятелка певицата FKA Twigs. Впоследствие към обвиненията се прибавиха свидетелства и от други бивши негови партньорки. А той потвърди, че осъзнава проблемите си с алкохола и агресивното си поведение и няма да се справи без специализирана помощ.

Маргарет Куоли и Анди Макдауъл

"Чист късмет е, че се измъкнах от подобна ситуация – коментира в интервю за сп. ELLE Маргарет. – Никой не е в безопасност от сблъсъци с насилник." От първия кадър, в който героинята й напуска предишния си живот посред нощ, до последния тя се справя с изключителна лекота и талант. Блестяща е в умението си да пресъздаде силата и решителността на отчаяна майка, попаднала в капана на суровото и силно осезаемо безпокойство за пари и за отговорността си към детето, бореща се да запази живота му сигурен и щастлив, притисната в същото време от усещането за зацикляне в капана от насилие и травми. Животът на героинята й Алекс всъщност е съвсем различен от живота на Маргарет.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ЕЛИЗАБЕТ ТЕЙЛЪР ВИНАГИ ЩЕ ОБИЧА МОНТИ. ВИНАГИ!

Маргарет Куоли и Анди Макдауъл

"Благодарение на ролята ми в Maid си дадох сметка колко голям късмет имам всеки ден", споделя Куоли. Малката дъщеря на Анди Макдауъл и бившия модел Пол Куоли оценява, че винаги е била привилегирована в известен смисъл. За разлика от героинята й в този сериал в нейния собствен живот са й дадени много шансове. Мечтаейки да стане балерина, завършва Кралската академия за драматично изкуство и Нюйоркския университет. Осъзнава обаче, че никога няма да може да бъде сред първите, и на 16 години дебютира като модел в ревюто на Алберта Ферети за Нюйоркската седмица на модата. На следващата година дефилира за Valentino и Chanel на Парижката седмица и присъства на Бала на дебютантките. Снима се във фотосесии за Vogue, W, Teen Vogue, Interview, Vanity Fair. Участва в реклами на Ralph Lauren и Kenzo и е снимана от Стивън Мейзъл. Играе в комедията "Любезните пичове" и сериала "Останалите" на HBO. Номинирана е за "ЕМИ" за участието си в минисериала „Фоси/Вердон" и за първи път за Наградите на гилдията на актьорите – за блестящото й изпълнение в "Имало едно време… в Холивуд".

Най-интересното й предизвикателство в продукцията на Netflix – Maid, е партньорството й с четиригодишната Райли Нева Уитет, която играе нейна дъщеря. "Когато работите с по-възрастен колега, може да обсъдите предварително ролите и взаимоотношенията ви в тях – обяснява Маргарет. – Може да се уточните – ще те прегърна по този начин, ти ще направиш еди-какво си и т. н. Партньорството с четиригодишно дете е нещо съвсем различно. Трябваше да спечеля доверието на Райли, да прекарам много време с нея, за да се почувства уютно и спокойно, когато я прегръщам. Но за да бъда докрай откровена, трябва да си призная и че тя е истински ангел и ми беше приятно да го направя." Любовта помежду им си личи в сериала. Отношението на Маргарет към нейната малка партньорка е пълно с деликатност, съпричастност и нежност. И още по-интересно е, че докато играе ролята на майка, си партнира със своята собствена – Анди Макдауъл, и то в ролята на нейна дъщеря.

Маргарет Куоли и Анди Макдауъл

"Прекрасно е да работим заедно – коментира Анди. – Гордея се с Маргарет. Нейната работа е невероятно истинска и автентична." "Първите ми спомени от мама на екран – споделя Маргарет – са от участието й в "Улица Сезам". Тогава бях дете и тя го направи заради мен. Толкова съм щастлива да играя заедно с нея в сериала Maid. Тя е фантастична актриса." Което е факт. Образът на Анди Макдауъл е изключително драматичен и верен. Героинята й Пола е алкохоличка с недиагностицирано биполярно разстройство. Оказва се, майката на актрисата е страдала от същия проблем, след като я е родила. "Аз съм се срещала с мрака и знам как изглежда – споделя Анди. – Израснах в дом, в който царяха хаос, депресия и алкохол." Майка й е диагностицирана с шизофрения, но според Анди психическото й объркване се е дължало по-скоро на хормонален следродилен дисбаланс. За да го овладеят, лекарите в болницата в родния й Ашвил, Северна Каролина, я подлагат на шоково медикаментозно лечение в продължение на три месеца, в резултат на което тя се превръща в алкохоличка и не успява никога да се възстанови. "Това не може да остане скрито в малък град като Ашвил – споделя Анди. – Всички го приемат като много срамно. И го виждаш в очите на хората наоколо." А хорското неодобрение приклещва майка й още повече в капана на депресията. Бащата на актрисата не издържа на напрежението. Когато Анди е на четири, го вижда как удря майка й и й разкървавява носа. А малко след това следва развод. Баща й зарязва петте си дъщери в хаоса на алкохолизма и шизофренията на майка им. Дълги години в детството си актрисата се грижи за нея, пазейки я да не се самонарани. Ролята й в Maid я изправя срещу собствения й ад, но от другата страна.

И Анди Макдауъл, и Маргарет Куоли правят изключително интересни роли и си партнират блестящо. Не пропускайте това!

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA