Навсякъде има хубаво и лошо, DJ Dian Solo обръща внимание на първото

Съгласни сме, че хубавата музика удря в сърцето и душата, стига да си отворен към нея.

Димитър Андонов
Димитър Андонов 06 ноември 2021

Фотография: Личен архив

Лидерът на Deep Zone Project DJ Dian Solo събра 16 парчета в нов албум. 16 парчета, при които най-доброто от българския фолклор е повече от успешно комбинирано с електронна музика. Заглавието му е BG Ethno House, а в траклиста виждаме Деси Добрева, Мистерията На Българските Гласове, Елица Тодорова и немалко други артистични фаворити. Без да прекаляваме с уводните думи за компилацията, предлагаме да преминем към всичко, което самият DJ Dian Solo ни разказа за нейното създаване. Стана дума и за красотата на България, музикалните виждания и вижданията за света като цяло. Просто защото са взаимосвързани...

ОЩЕ ОТ GRAZIA: КОГАТО YOANA ОБИЧА, ТЯ ОБИЧА СИЛНО И ИСТИНСКИ

57

Казваш, че фолклорът винаги те е вълнувал и си мисля, че малко хора виждат нещата така. Откъде идва тази любов?

Да си призная, когато бях малък, не съм бил най-големият фен на фолклора, но с течение на годините започнах да го откривам и слушам по различен начин. Откакто работя като диджей, експериментирам и миксирам фолклорни мотиви върху популярни световни денс хитове и видях, че хората много се радват. Така реших да направя мои оригинални версии и ремикси. Продължих развиването на тази концепция и досега имам издадени над 50 песни, които дават съвременни визия и звук на някои от най-емблематичните български мелодии. 

Как обясняваш смесването на фолклор и електронна музика на онези, които не го разбират? Има ли всъщност такива?

Трудно е музиката да бъде обяснена с думи. На мои партита пускам доста от траковете, включени в BG Ethno House и виждам какво влияние имат те върху публиката - положително. Бих се радвал, ако хората слушат със сърцето и душата си, без предубеждения. Точно там удря хубавата музика.

В BG Ethno House си партнираш със страшно много артисти. За колко време успя да започнеш и завършиш албума?

За мен е чест и удоволствие да работя с такива талантливи артисти, които освен колеги, са и мои близки приятели. Това не е работа, а предизвикателство и приключение. Подготвянето на някои от песните започна още преди 3 години, но по повечето от тях съм работил през последните две. Издаването на албум от А до Я е дълъг и скъп процес, но радостта от добре свършената работа е безценна. Радвам се, че новите ни проекти са в партньорство с Вирджиния Рекърдс и смея да твърдя, че е истинско удоволствие да осъществяваш идеите си с помощта на отдадени на работата си професионалисти.

Как се появи идеята?

Започнах да миксирам БГ фолклор с електронна денс музика още преди 15 години, когато с DEEP ZONE направихме осъвременена версия на „Една Българска Роза". Получи се много добре и отзивите на публиката бяха удивителни. Пандемията и локдауните, от друга страна, ми осигуриха повече време за работа в студиото и успяхме да създадем много нова музика, която вече сме пуснали в медийното пространство. Мисля, че албумът наистина е нестандартен, но с цялостната си концепция е много комерсиален и един от най-българските албуми, издавани досега. Правим доста онлайн участия, които излъчваме на живо в нашите канали в YouTube и Facebook от специално изградено Грийн Скрийн студио. Направихме и платформа за частни онлайн концерти на БГ изпълнители (www.globalonlineconcerts.com), през която хора от цял свят могат да поръчат частен онлайн концерт на любимия си артист. Работим с изпълнители от всички жанрове и смятам, че това е страхотна възможност хората да изживеят специални моменти със своя любимец. Досега сме имали над 100 онлайн концерта и интересът от страна на публиката е голям.

Има ли конкретен проект, който по някаква причина е по-специален за теб от другите?

Не мога да кажа коя ми е любимата песен, защото гледам на музиката си като на деца. Обичам си ги всичките.

Смяташ ли, че музиката е начинът младите да се почувстват по-свързани с всичко, което имаме като история и народност?

Факт е, че музиката обединява хората. Би било чудесно, ако се гордеем повече с историята си, без да се поддаваме на конспирации и хипотези. В крайна сметка всеки има различно виждане за нещата и това определя собствената ни религия. 

Спомена, че във фолклора откриваш усещането за най-хубавите страни на България. Кои са те?

Повечето песни от албума имат и официални видеоклипове с милиони гледания в YouTube канала ни. Именно там показваме натуралната красота на България, наши традиции и обичаи, които наследяваме от прадедите ни. Човек може да открие красота на всяко едно кътче на земята, стига да я търси и усеща. Работата ми е свързана с много пътувания и винаги съм се старал да се концентрирам върху позитивната страна на нещата. Мога да се чувствам добре в Плодвив, Варна, Виена, Ню Йорк или Лондон. Навсякъде има и хубаво, и лошо. Аз обръщам внимание на първото.  

57

ОЩЕ ОТ GRAZIA: МУЗИКА С ГРЪМОТЕВИЦИ... ИЛИ ПРОСТО DARA

Какво правиш, когато не правиш музика?

Всички мои преживявания са инжектирани в музиката, която създавам, така че с емоциите и приключенията ми винаги вървим ръка за ръка.  

А какво правиш, когато не ти се прави музика?

Обичам да се разхождам в парка със семейството ми и нашите 4 кучета.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA