Огън гори в DARA. И, да, тя дава всичко за любов

Звездата от новата ни дигитална корица е истинска богиня - за феновете си, за любимия мъж, за нас.

Димитър Андонов
Димитър Андонов 04 април 2023

• Фотография: Цветан Игнатовски • Стайлинг: Виктор Гърбешков • Грим: Елиза Попова • Коса: Цецо Иванов

DARA ли? DARA е от онези хора, които трудно можеш да опишеш с няколко думи. Същите, които ще ти отворят вратата на партито и веднага ще те насочат към дансинга. Които горят в работата си. Които не се страхуват от мечтите. Които говорят толкова страстно и убедително, че си готов да ги последваш навсякъде, при това без грам съмнение.

Срещаме се в Zoom в последните дни на март, защото DARA е на територията на САЩ за първото си презокеанско турне - с Дони. Хващам я в Бостън, в един от малкото им почивни дни, тъй като редовно пътуват за концерти в различни градове. Присъщо само на истинска богиня, след малко предстои да я вземе лимузина, затова ще "мултитасква" и левитира между закуската, подготовката и интервюто за нашата специална дигитална корица.

DARA

Последното ще ви убеди в истинността на твърдението, че ако личният ти живот е цветен, същото важи и за кариерата ти. Последният ѝ музикален проект "Богиня" е "завръщане" към песните на български, но и първото парче, в което тя говори (пардон, пее) открито за любовния си живот и случващото се в него. Сама признава, че не само се чувства по-различно, наистина е някак по-различна, но все така себе си. Във възможно най-положителния смисъл на израза.

Огънят в нея продължава да гори и обещава да ни пали по-силно и по-бързо от очакваното. Сещате се, както само DARA може.

DARA

"Богиня"… божествен текст, божествена мелодия, божествен клип, божествени визии, но и първа песен на български от известно време насам. Виждал съм доста коментари по темата, но ти също заяви, че не си се чувствала "супер", докато не направиш въпросната крачка.

От много дълго време исках да напиша песен на български. Сама. Не някой друг да ми я напише. Имах нужда да го направя, да докажа на себе си, че всъщност ме бива, че не е някаква шега. Работата ми е свързана с постоянство, повече отколкото с някакво вдъхновение, защото вдъхновението идва и заминава. Навикът да си постоянен и да се развиваш обаче, всеки ден да даваш малко от себе си и да си по-добър, той вече зависи изцяло от теб.

Сигурно си първият човек, който го казва директно.

Може би защото спрях да разчитам на това вдъхновението да дойде, а започнах сама да се развивам в тази посока – като текстописец.

В крайна сметка, колкото и смотано да звучи, хубавата песен си е хубава песен. Не сме забравили, че "Thunder" разби всичко.

Така е, няма никакво значение. Хубавата песен става хубава на всеки език.

DARA

"Давам всичко за изкуство и любов. То изкуството всъщност е любов за мен"

Мислиш ли, че в момента българската поп музика преживява някакъв пик, защото когато бяхме малки, сякаш нямаше чак толкова много артисти на нашата възраст, които да слушаме и идолизираме?

Това ни е позволило да видим другата страна. Израснали сме с Фърги, Крис Браун, Ейкън. Имали сме възможността да ги слушаме, да следим развитието и тенденциите в чужбина. Назад във времето не е било така. Сега всеки се е наслушал на всякаква музика. Логично е да търси неговото, да прави различни комбинации. Щастлива съм, че все повече артисти у нас се осмеляват да бъдат себе си.

Че огън гори в теб, гори. Какво обаче го пали?

Давам всичко за любов, любовта ме пали. Да обичам, да живея, да се радвам на живота, да пътувам, да пиша музика - това ме кара да горя дълго, дава ми и спокойствие, зарежда ме на съвсем различно ниво. Когато започна да пиша песен, процесът ме изстрелва до небесата, просто ми дава енергия за още пет хиляди задачи. Дори да не искам да ги свърша, ако напиша песен, ще го направя. Случва се така, когато едното изкуство има общо с другите. Когато мисля за клиповете, например, мисля за дрехите. Когато имам участие, мисля какъв грим да си направя, какво да облека днес за сцената. Какъв танц, каква хореография, какво си представям, как си го представям, цветовете, формите. Доста интересен момент.

Значи даваш всичко за любов?

Давам всичко за изкуство и любов. То изкуството всъщност е любов за мен, така че са свързани.

DARA

А как изглежда любовта за теб в момента?

Прекрасно. "Богиня" е първата песен, която успявам да напиша за любов. Досега не съм, но може би защото любовта не е била такава. Не е била толкова истинска. И самата аз се чувствам различно, сякаш обичам за първи път.

Лесно ли успя да я изразиш и събереш в няколко минути? Знаем отлично, че макар да е най-голямата тема, нищо около нея не е лесно.

Не смятам, че съм изразила всичко, което имам за изразяване. Със сигурност ми беше лесно, защото пред моя човек съм много искрена и му казвам тези неща. Не крия, когато обичам, споделям абсолютно всичко, не ме е срам да кажа какво мисля и как го мисля. Особено когато става въпрос за позитивни работи и за любов.

DARA

Успя ли да се намериш в него?

Със сигурност. Смятам, че всеки ден се намираме повече един в друг и ставаме по-силни заедно.

Вярваш ли, че ако търсиш любовта, тя ще те намери? И като цяло в случайностите и съдбата, когато говорим за тази част от живота?

Манифестирах това, което искам да намеря в отсрещния човек. Записах абсолютно всичко, което искам той да притежава като качества. Тогава осъзнах, че за да ги искам от някого, аз трябва да стана този човек. Направих го и след това се намерихме и преоткрихме. Оказа се, че цял живот сме се търсили.

Абсолютно съм съгласен, не може да живееш само с очакванията. Хубаво е да има някаква реципрочност.

Аз обичам да готвя и искам човекът до мен да може да готви. Аз мога ли да готвя? Мога да готвя. Аз обичам човекът срещу мен да ми казва истината. Аз мога ли да казвам истината? Да, мога. И така нататък, и така нататък. Успях енергийно да го предизвикам да се случи. Когато го видях в периферията, веднага разбрах, че трябва да отида да се запознаем. Ама веднага. Нещо ме дърпаше, извън него, нещо вътре в мен. Нещо, което не съм чувствала досега. Оказа се правилно. Може да е била и интуицията ми, подсказваща, че този човек е някак свързан с мен.

Веднага ли отиде при него?

Да. (Смее се.) Не чакам, не чакам за такива работи. Директно отивам и започвам да говоря, не ме е срам.

DARA

За колко време се случи "трансформацията", ако мога да я нарека така? От превръщането ти в "този човек", до момента, в който го откриваш.

При мен се случи доста бързо, за месец и половина. Преди това имах друга връзка, в която осъзнавах, че човекът до мен не е това, което търся. Погледнах го и разбрах, че трябва да взема мерки. Не е бил лош човек, просто не беше това, което искам. Няма смисъл да си губим времето. По-добре да продължа напред, вместо да се опитвам да го променя. Със сигурност не ми е цел и не бих го направила. Или е, или не е. Може да се променя, но не и да се променя заради мен. Разделих се с него и две седмици по-късно намерих Ервин.

Успях да разбера как си се чувствала около подготовката на песента. Как се чувстваш сега, когато вече видя бял свят?

Чувствам се свободна. И готова за следващите проекти, защото преди да замина за Щатите, написах доста парчета. За някои трябва да отида до Румъния, за други до Милано, за трети просто да съм в България и да работя върху продукцията. Има адски много неща, които сме подготвили.

DARA

Не мога да подмина международния успех на "Mr. Rover". Как се случва цялото нещо, или просто вдигаш телефона и чуваш, че K-pop звезда иска да направи вариант на песента?

Не съм чула име, по-скоро ми казаха, че K-pop изпълнител я е харесал и обсъждат въпроса. Честно казано, даже предполагах, че няма да се случи. Направихме я по време на лагер, когато се очаква да напишеш много песни наведнъж. Тогава не се чувствах особено добре психически, но знаех, че трябва да измисля песен за себе си и мога да направя каквото поискам, защото ще работя с Monoir и ще се получи добре. Написахме "Mr. Rover" и взеха, че се случиха луди работи. Не съм предполагала, че ще стигне до Корея. Очаквах да стане хит, но чак пък толкова… (Смее се.) Изненадана съм, но е голямо доказателство и поредна отметка в списъка с моите мечти.

DARA

"И самата аз се чувствам различно, сякаш обичам за първи път"

За годишнината на дебютния ти албум направихте и тематична игра с всички песни от "Родена такава"…

Направи я моят фен Христо Бояджиев, който е изключително талантлив. Идеята се появи около излизането на албума, но реализацията на подобен проект отнема много време. Визиите са емблематични за самите клипове, а филтрите включват всички песни от "Родена такава". Благодарна съм на Христо, че вкара енергията си в тях, надявам се да си е взел изпитите. Знам колко време е отделил и съм много благодарна, че около мен има такива хора, които ме обичат и подкрепят. Зареждат ме да давам още от себе си, да творя още повече.

DARA

Има ли шанс в някакъв момент световната сцена да ти хареса повече? Или не смяташ, че би могла да хвърлиш живота си в друга посока, ако ще и чисто географски?

Нищо не се знае, не бих се изхвърлила с някакви изказвания. Каквото и да се появи, ще е добре дошло. Смятам, че съм добър медиатор и мога да взимам решения, които да задоволят всичките ми желания. Хората казват, че няма пълно щастие, аз мисля, че мога и да го намеря.

Как си го представяш?

Визията все още не ми е кристално ясна, но искам страничен бизнес, мъжът ми да е до мен, да имам деца, покрив над главата си, куче и слънчев двор. Нещата в професионален план се развиват постепенно. Искам сигурността и личния ми живот да са на първо място. Ако те са цветни, ще бъде цветна и кариерата ми.

Май сме се убедили достатъчно, че едното върви с другото.

Абсолютно. Ако си щастлив в едното, щастлив си и в другото.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA