Том Круз се завръща с "Топ Гън: Маверик"

Още в края на снимачния период членовете на екипа са убедени, че са създали златна кокошка.

27 февруари 2022

Текст: Тита Найденова
Фотография: Profimedia

Двадесет и шест години по-късно Том Круз и хитовият филм „Топ Гън", с който ясно и високо изгря звездата му в Холивуд, се завръщат. Не е изненада решението на филмовото студио да добави нови играчи и нов сюжет в една от най-успешните ленти в историята на американското кино, защото подобно на продукции от типа на „Междузвездни войни", „Индиана Джоунс" и „Умирай трудно" „Топ Гън" притежава силата да привлича милионна публика и рекорден боксофис.

57

Основният магнит е Том Круз и неговият герой – Пийт Маверик Мичъл, който се надбягва със страховете и амбицията си на военния полигон или в кабината на своя мощен самолет. Секси, арогантен и дързък – това са трите думи, които описват най-добре образа, в който Том Круз открива много от себе си. Когато му предлагат ролята преди повече от 26 години, той е все още актьор, който драпа за кариера, слава и добри хонорари. Току-що е превзел сърцата на романтичната аудитория с лентата „Легенда", а в американските таблоиди присъства постоянно покрай романтичните афери с Шер, Мия Сара (партньорката му от „Легенда"), а впоследствие с брака си с осем години по-възрастната актриса Мими Роджърс.

Продуцентското дуо Джери Брукхаймър и Дон Симпсън (легендарен холивудски продуцент, който е почитател на живота по ръба на острието на бръснача) са привлечени от историята за американски пилоти и техния секси лайфстайл. Дон Симпсън е двигателят на проекта, защото момчетата, които живеят на високи обороти в небето и на земята, приличат на самия него. Рисков играч, почитател на всичко опасно, Симпсън гледа на „Топ Гън" като филма на живота му и продукцията наистина се оказва всичко, за което е мечтал. Супер актьорски състав (в който освен титуляря Том Круз привличат Вал Килмър, Мег Райън, Кели Макгилис и Том Секрит), напрегната интрига и брилянтен кинорежисьор в лицето на по-малкия брат на ветерана Ридли Скот – Тони Скот. В историята на американското кино бялата тениска, джинсите и военното яке на героя на Круз са конкурентни само на потника на героя на Брус Уилис в „Умирай трудно" – понякога те казват повече от героя си.

57

Голям плюс е, че още в първите снимачни дни на продукцията новакът Том Круз си пасва идеално с образа, а с помощта на Тони Скот още в края на снимачния период екипът е убеден, че са създали златна кокошка. И се оказва, че „Топ Гън" е точно това – тотален касов рекордьор и трамплин за кариерата на Том Круз, Вал Килмър, че дори и на Тим Робинс, който се появява за общо 10 минути екранно време. Филмът действа като кодова думичка на всички зрители, които мечтаят и търсят герои, които сбъдват мечтите си с цената на всичко. А Пийт, с прякор Маверик, е точно това – търсач на силни усещания. В такава посока се движи той и след 26 години, когато във военната академия, в която преподава, се появява синът на неговия покоен партньор Гус.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: "355", "МОРБИУС" И ВСИЧКИ ДРУГИ HOT ФИЛМИ НА 2022 Г.

57

Призраците от миналото атакуват сетивността му и поставят под съмнение не само адекватното му поведение, но и бързите реакции в небесата, където секунда невнимание се наказва жестоко – със смърт. Разбира се, сърцето на Маверик е объркано и от появата на Пени Бенджамин (Дженифър Конъли), която е дъщеря на военен адмирал и познава рисковете в небето. Там като у дома си обаче се чувства вечният конкурент на Маверик – Айсмен (Вал Килмър), който в продължението е добавил към високото си самочувствие и висок чин – шеф на военните операции на академията. Сърцето или гордостта отвеждат героя на Том Круз в поредната опасна мисия, която този път може да му коства живота – отворен въпрос, който ще намери своя отговор през месец май, когато е планирана световната премиера на лентата.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA