Филмите на 80-те, които можем да гледаме пак и пак, и пак

Това са нашите любими заглавия от десетилетието, известно с диското, кънките и ситните къдрици.

Гергана Димитрова
Гергана Димитрова 13 август 2022

Може да се каже, че през 2020-а филмовите очаквания бяха високи, но първите три години от новото десетилетие не ги оправдаха. Пандемия, социални вълнения и политическо разделение по-късно, все още несигурни какво предстои, ще потърсим комфорт в по-простото време.

Помните ли, когато касетофонът беше смятан за страхотен? Когато безжичният телефон беше авангарден и когато конфликтът можеше да бъде разрешен с танц? Да, това ни показваха филмите от 80-те.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ФИЛМИТЕ, КОИТО ВЕДНАГА НОСЯТ ЛЯТНО НАСТРОЕНИЕ

Затова и направихме специална селекция със заглавия от периода, които можем да гледаме отново и отново, и отново.

Със сигурност някои обожавате и дори знаете наизуст, а в други може да се влюбите за първи път. Преминаването през несигурността в капсула на времето е много по-лесно. Доверете ни се.

dfgh

"РАБОТЕЩО МОМИЧЕ" (1988)

Мелани Грифит демонстрира гардероба на 80-те години в тази гениална ретроспекция за подценена секретарка от Стейтън Айлънд, която се оказва измамена за повишение от шефа си. Романтична комедия показва неравенството между мъжа и жената на работното място, и издига жанра на пиедестал, благодарение на звездния актьорски състав в лицето на Харисън Форд, Джоан Кюсак и Сигорни Уивър.

фгхй

"КАЖИ НЕЩО" (1989)

Нищо не казва повече от любов, случваща се през 80-те. Момче в шлифер с касетофон над главата си, крещящ "In Your Eyes" под отворения прозорец на бившата си приятелка. Този филм предопредели блестящата кариера на Джон Кюсак. Режисьорът е Камерън Кроу, чието най-ценно умение е да слива история, музика и емоция в цялостна, зареждаща опаковка.

dfghj

"ТОП ГЪН" (1986)

86-а, а сякаш от днес - бомбър якетата, авиаторските очила, харизмата на Том Круз. Пийт "Маверик" Мичъл е самоуверен пилот на изтребител, който е толкова страхотен във въздуха, колкото и между чаршафите. Кели Макгилис играе срещу Круз като Чарли, неговият нахален инструктор по астрофизика, с която всъщост стават любовници.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ПЕРФЕКТНИТЕ (НЕ)КЛИШИРАНИ КОМЕДИИ ЗА СЕМЕЙНИЯ УИКЕНД

rtyu

"МРЪСНИ ТАНЦИ" (1987)

Никой няма да ви съди, ако сте го гледали около 100 пъти и искате да го пуснете отново. Патрик Суейзи и Дженифър Грей са страхотни! Празник за душата, за романтиката и свободата, "Мръсни танци" е филм, който винаги ще бъде най-популярният филм за... ами, танци.

едфргхй

"ПРИСТИГАНЕ В АМЕРИКА" (1988)

Докато (евентуално) чакаме принц Аким да се завърне в Америка този декември, запознайте се отново с rom-com оригинала от 1988 г., в който участват Еди Мърфи, Еди Мърфи и Еди Мърфи. Брилянтен, в множеството роли.

фгхй

"КЛУБ "ЗАКУСКА" (1985)

Джон Хюз доминира 80-те и донякъде ги подчинява изцяло на юношеския опит, така че няма как да пропуснем работата му. Вероятно най-плодотворният му филм е "Клуб "Закуска", в който група тийнейджъри отиват в ареста с проблемите си от реалния живот.

фгхй

"АУТСАЙДЕРИТЕ" (1983)

Адаптацията за класова война на Франсис Форд Копола по класическия роман на С. Е. Хинтън, с участието на Мат Дилън, Ралф Макио, Роб Лоу, Том Круз и Емилио Естевес е точно мелодраматичната драма, от която всички се нуждаем в момента. Добра игра, добър сценарий, добра режисура.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: "355", "МОРБИУС" И ДРУГИТЕ HOT ФИЛМИ НА 2022 Г.

фгтхй

"МОМИЧЕТО ОТ ДОЛИНАТА" (1983)

Преди Шер и Дион да оставят своя моден отпечатък на Западното крайбрежие, Марта Кулидж и актьорският състав на "Момичето от долината" вече бяха положили основите. В това, което продуцентите замислят като тийнейджърска експлозия с изобилие от голота, Кулидж се превръща в култова класика с чар, сърце и стил.

Модерното тогава представяне на Ромео и Жулиета е с участието на Дебора Форман и Никълъс Кейдж в ролите на Джули и Ранди - любовници, чиято романтика е като че ли напълно триъгълна. 

дфгхй

"ЛА БАМБА" (1987)

Ако не сте гледали този филм, докато плачете тихо в калъфката на възглавницата, направете го сега. Стига да имате нужда де. Музикалният биографичен филм обхваща историята на рокендрол звездата на Чикано Ричи Валенс през морето от трагедии в живота му. Гледайте, няма да съжалявате.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA