Сам(а) вкъщи за Коледа? Не е никак лоша идея!

Какво да правите, ако се озовете сами за празниците?

Димитрина Иванова
Димитрина Иванова 25 декември 2021

Фотография: Marco Klaric, Moldy Vintage, Vlada Karpovich/Pexels

„Как така сама на Коледа", може би не сте чували тези думи, но на мен ми се случва доста често. Правя този избор и тази година и въпреки че не съм противник на тези празници, не харесвам цялата излишна суета около тях. Да, надценени са и наситени с твърде много очаквания, особено посрещането на новата година, за което винаги обичам да си припомням думите на Елиф Шафак, че в живота няма нищо по-потискащо от задължението да се забавляваш. Точно така възприемам тази шумотевица, от която аз предпочитам да се скрия у дома в компанията на приятно хъркащия до мен мопс.

Защото уюта си го създаваме сами и неслучайно идеята за хюга стана толкова вайръл. Свещ с аромат на ванилия или канела, чаша топъл чай (аз предпочитам ройбос), прясно изпечено брауни и класически коледен филм – има как да се насладите на всичко това. И няма нищо лошо, ако сте сами вкъщи. Маколи Кълкин ни го доказа още преди 30 години.

2

Сега е моментът да изгледате някой сериал, като например „Короната", ако още не сте успели да се потопите зад кулисите на кралското семейство. Цели четири сезона, които ще уплътнят Коледата много добре. А и сериалите са добра алтернатива на коледните класики, които се излъчват по всеки канал и са превзели стрийминг платформите. Но аз специално ще си спазя традицията и ще изгледам поне един път „Ваканцията" с любимата ми Кейт Уинслет.

Ако ви се излиза, можете да отидете на кино. В момента дават „Паралелни майки" на Педро Алмодовар, който е изключителна наслада за гледане и дори няма да усетите как ще минат два часа. Дори и заради Пенелопе Крус. Феновете на мюзикълите пък със сигурност ще останат очаровани от „Уестсайдска история" на Спилбърг, който е изключително красиво заснет и си залсужава да бъде гледан на голям екран.

Поредицата почивни дни са подходящи и за посещение на някоя изложба. Със сигурност ретроспекцията на Васил Симитчиев в „Квадрат 500" не е за изпускане. Един изключителен концептуален артист, за когото проф. Станислав Памукчиев казва: „След мащабите на Кристо няма друг българин с тази решителност, глобална артистична визия и творчески размах." Но пък и малките галерии са толкова уютни и криещи невероятни съкровища, като изложбата на Нора Ампова в Little Bird Place – „Пълно вътрешно отражение".

3

Моята програма задължително включва и книга, защото на нощното ми шкафче ме очакват няколко заглавия, за които все не намирам достатъчно време или отглагах точно за този момент, в който няма да си проверявам мейла постоянно (обещавам на себе си!) и ще огранича социалните мрежи поне за малко. И може би най-после ще си направя vision board, за да посрещна новата година с по-изпълними цели. Така че сама по Коледа не е никак лоша идея!

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA