Очила с автоматичен автофокус улесняват живота на един милиард души

С възрастта, лещата на окото губи своята еластичност, което затруднява фокусирането върху близки обекти. Този дефект, известен като пресбиопия, може да бъде коригиран с очила за четене, но много пациенти трябва да използват прогресивни лещи или да се подложат на операция.

Изследователи от Станфордския университет са разработили прототип на умни очила с автофокусни лещи, които помагат на пациентите с пресбиопия по-добре от традиционните. Съгласно принципа на действие, тези напълнени с течност лещи приличат на истински обектив. Ако е необходимо, те променят формата си, удебелявайки се или изтънявайки. В очилата са вградени и сензори за следене на очите, които определят обекта, който човек гледа и точното разстояние до него.

И автофокусните лещи, и системите за следене на очите не са нови изобретения, но членовете на екипа са успели да разработят софтуер, който комбинира тези технологии в едно устройство. „Интелигентните” очила използват информацията за движението на очите и поддържат постоянен и перфектен фокус.

Очила

Тестовете, включващи 56 души с пресбиопия, са потвърдили ефективността на новата технология. Според доброволците, умните очила са по-добри от аналозите за четене и изпълнение на други задачи. По-специално, за разлика от очилата с прогресивни лещи, те не изискват запазване на нивото на главата ви и позволяват да разглеждате предмети в зоната на периферното зрение.

Засега интелигентните очила са доста обемисти и изглеждат по-скоро като устройство за виртуална реалност. Въпреки това, в близко бъдеще, екипът възнамерява да ги направи леки, стилни и енергийно ефективни. Ако учените успеят, тази разработка ще улесни живота на повече от един милиард души на планетата.

В Обединените арабски емирства пък са разработени интелигентни очила с автоматично разпознаване на лица. Устройството вече се използва от службите за сигурност в Абу Даби.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA