Въпросите, които да си зададем, преди да изпратим годината

Психолозите съветват, че е добре да правим равносметка за изминалите 12 месеца.

Гергана Димитрова
Гергана Димитрова 28 декември 2022

На прага на 2023г. е време за равносметка както и за нови планове. Психолозите и специалистите по психично здраве съветват да правим обобщение на годината си, за да може да видим както успехите, така и неуспехите си, както и да затворим годината по осъзнат и спокоен начин.

За да направим годишната си равносметка е нужно да си зададем няколко на пръв поглед прости, но доста сериозни въпроса. Разбира се, това не се прави на ум, а на лист и хартия, за да се концентрираме и замислим над редовете. 

Старайте се да отговорите максимално точно, ясно и пълно. Сигурни сме, че в края на упражнението ще сте получили някои заключения, които през годината не сте смятали за важни като успехи, които не сте забелязали или иначе казано колко много работа сте свършили за първоначалните си цели и мечти.

Приберете някъде листите и в края на следващата година ги прочетете отново. Тогава ще видите какво се е променило в живота ви, какво сте постигнали и какво все още не ви се получава.

ЦЖБН

КАКВО ПОСТИГНАХ ТАЗИ ГОДИНА?

Става въпрос за личните ни успехи, които ни карат да се гордеем със себе си. Не говорим за материални неща, а за работни успехи или умения, които сте искали да научите и сте се научили. Може да запишете и успехи във взаимоотношенията ви или за здравето.

Това е основополагащ въпрос, защото ни дава информация за това как сме изразходили времето от годината и дали сме били целеустремени. Не се притеснявайте, ако забележите, че сте били концентрирани върху повърхностни и материални неща. Вместо това, заложете в целите за следващата си година да сте "по-концентрирани върху" и избройте нещата, които са важни за вас". 

ОЩЕ ОТ GRAZIA: УИКЕНДЪТ Е ВРЕМЕТО ДА СИ ПОЧИНЕМ, НО САМО АКО ЗНАЕМ КАК

БНМ

НАЙ-ГОЛЕМИТЕ УРОЦИ, КОИТО НАУЧИХ?

От всички ситуации, в които сте попадали през годината, кои са поуките, които може да си вземете?

Истината е, че за 365 дни имаме безброй преживявания и специалистите казат, че от всяка случка може да се научи нещо.

Вие разбира се, се замислете за най-открояващите се такива и със сигурност ще се сетите. Повечето хора оставят живота да минава покрай тях, но вие спрете за момент, за да разберете какво иска да ви каже той, за да се развиете като личност. 

След като изредите най-важните уроци и поуки от изминалата година може да използвате това ценно знание и да ги приложите в нови ситуации, с които животът ще ви сблъска.

ЦЖБ

КАКВО ИСКАМ ДА ПОСТИГНА ПРЕЗ НОВАТА ГОДИНА?

След като сте направили обобщение на старата година идва ред да планирате следващата. Тази стъпка е също толкова важна колкото останалите, за да може в края на идната година да видите до къде сте стигнали с изпълнението на заложените си цели. 

В тази графа запишете умения, които искате да придобиете, хобита или места, на които искате да отидете.

Фотография: Pexels.com

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA