Как комфортната зона съсипва живота ви

Скъсайте оковите, за да израстете в кариерата, любовта и живота.

Ася Иванова
Ася Иванова 16 май 2023

Фотография: Pexels.com

Повечето от нас предпочитат да се чувстват сигурни и контролиращи нещата в живота си, затова и често попадайки в зона на комфорт трудно биха напуснали този пристан на спокойствието. 

Това обаче е съвсем погрешно. Експертите са категорични, че това може да попречи на личния растеж и на разгръщането на пълния потенциал на един човек. Ето защо решихме да разгледаме зоната на комфорт и нейното въздействие върху различни аспекти на живота и даваме за пример различни стратегии как да се освободите от страховете и да се "хвърлите" в неизвестното, за да водите по-пълноценен живот.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: СТАВАМЕ ЛИ ПО-НЕЩАСТНИ В ОПИТИТЕ ВИ ДА БЪДЕМ ПО-ЩАСТЛИВИ?

КАКВО КАЗВА НАУКАТА?

Психологическата основа, върху която "стъпва" зоната на комфорт е страхът и границите, които си слагаме заради него. Това е и причината да избягваме всякакви ситуации и да се ограничаваме от куп преживявания и възможности, които излизат извън зоната ни на комфорт. Това намалява устойчивостта на стрес, което от своя страна впоследствие затруднява хората да се справят с нови предизвикателства. Освен това намалява невропластичността, способността на мозъка да се адаптира и променя, което може да доведе до по-малко гъвкаво мислене и трудности при придобиване на нови умения.

комфортна зона

КАК ВЛИЯЕ ВЪРХУ РАЗЛИЧНИТЕ АСПЕКТИ ОТ ЖИВОТА?

Личностно развитие

Оставайки в своята зона на комфорт, хората рискуват стагнация в развитието на уменията. Предизвикателствата и новите преживявания предлагат възможности за растеж и подобрение. Когато хората избягват тези преживявания, те пропускат възможността да учат и да се усъвършенстват. Освен това зоната на комфорт може да ограничи самосъзнанието и емоционалния растеж. Излизането извън собствените граници дава представа на хората за техните силни и слаби страни и емоционални реакции, насърчавайки емоционалната интелигентност и зрялост.

Кариера

Хората, които предпочитат да стоят в зоната си на комфорт и избягват всякакви рискове, пропускат възможности за напредък в кариерата. Израстването често налага поемане на рискове или поемане на нови отговорности. Докато възприемането на дискомфорта и неизвестното позволява на хората да демонстрират своята адаптивност и желание за растеж, което може да допринесе за успех в кариерата.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: 7 ХРАНИ, КОИТО (НАУЧНО ДОКАЗАНО) НИ ПРАВЯТ ПО-ЩАСТЛИВИ

комфортна зона

Любов

Предпочитането на зоната на комфорт също може да повлияе негативно на взаимоотношенията. Може да възникнат трудности при създаването на нови връзки, тъй като хората избягват ситуации, които изискват уязвимост или поемане на риск. От друга страна пък, вече съществуващите взаимоотношения могат да пострадат поради липса на промяна и преминаване на ново ниво във връзката.

Здраве и благополучие

Избягването на всякакви физически предизвикателства може да доведе до намалени нива на издържливост, а пренебрегването на психическите предизвикателства може да увеличи риска от проблеми с психичното здраве, като тревожност или депресия. Индивидите могат да подобрят благосъстоянието си, като са смели и се впускат във всякакви нови предизвикателства и приемат промяната.

КАКВИ СА ПОЛЗИТЕ?

- Повишена увереност и самочувствие

- Подобрена креативност и умения за решаване на проблеми

- Подобряване на контактите и социалните умения

- По-голямо цялостно удовлетворение от живота

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA