Как да станем по-уверени на работното място?

Четири въпроса, коитода си зададете и веднага да намерите решение.

Ася Иванова
Ася Иванова 13 юли 2023

Фотография: Pexels.com

Увереността в способностите ни е един от ключовите моменти за напредък в кариерата. Дори и най-вярващите в себе си обаче понякога имат своите съмнения.

Затова и е необходимо не само непрекъснато да намираме начин да се самоусъвършенстване, но и да се заемем със задачата да се преборим с неувереността си. Ето как:

ЗАПИТАЙТЕ СЕ ЗАЩО

Запитайте се защо се чувствате неуверени на работното си място. Често съмненията в собствените ни способности се коренят от случки в детска възраст. Като малки децата идеализиат своите родители и ги имат за модел за подражание. Но често реалното им "Аз" се различава от идеализираното им такова. А ние искаме да подражаваме на този образ. Именно това създава проблем на по-късен етап. Сблъсъкът между тези два образа може да породи перманентна неувереност в личните ни постижения и способности. Приемете съмненията си. По този начин стресът, провокиран от тях, неизменно ще намалее.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: НАВИЦИТЕ НА УСПЕШНИТЕ ЖЕНИ

Работещи хора

ВЯРВАЙТЕ В СЕБЕ СИ

Помислете какви са силните ви страни. Ако трябва си направете списък с плюсовете и минусите си. Но не се фокусирайте върху недостатъците си, поработете над тях. Не мислете и кой е по-добър от вас. Така увереността ви ще нарастне. И не се притеснявайте да покажете силните си страни. А ако сте нервени, в никакъв случай не го показвайте. Сложете си маската и се дръжте така, сякаш сте най-добрите за позицията, на която сте. Така никой няма да се усъмни в способностите ви, а и самите вие ще си повярвате повече.

НЕ СЕ СРАВНЯВАЙТЕ

Както вече споменахме, не гледайте колегите си и кой какво може. Не се сравнявайте, защото по този начин се саботирате сами. Не се обвинявайте и не прекалявайте с критичността към себе си. Не се и опитвайте да се вместите в стереотипа на фирмата. Това е изтощително и непродуктивно. Вместо това, бъдете реалисти относно свършеното от вас и се стремете непрекъснато да учите и да показвате повече и повече. Четете. Това неусетно ще повиши знанията и интелигентността ви.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: СТАНЕТЕ ПО-ПРОДУКТИВНИ С ТЕЗИ НЯКОЛКО ХАКА

Работещи хора

ВСИЧКИ ИЗПИТВАТ НЕУВЕРЕНОСТ

Не си мислете, че сте единствените, които изпитват неувереност по отношение на способностите си. Дори хора като Бил Гейтс и шефката на Facebook Шерил Сандберг споделят, че понякога не се чувстват уверени в себе си. Изследванията пък показват, че именно най-умните и способни хора изпитват несигурност. Другите, които просто не ги е грижа какво мислят за тях, често са мързеливи по отношение на работата си. Така че дишайте спокойно! Всеки може да преодолее несигурността си, стига да поработи над нея.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA