Супермоделите от 90-те: Как изглеждат и с какво се занимават сега?

Не откриваме по-подходящ епитет от "емблематични", просто защото няма по-подходящ епитет.

Гергана Димитрова
Гергана Димитрова 15 януари 2023

Не знаем дали сте го осъзнали, но често се случва да сравняваме сегашните супермодели с предшественичките им от 90-те.

Макар тогава представите за красота да са били различни и публиката да е посочвала с пръст не пластичните корекции, а "хероиновите тела" на лицата по подиума, факт е, че най-известните имена продължават да са актуални и да спират дъха с всяка своя поява.

НАОМИ КЕМЪЛ

Наоми Кембъл започва кариерата си на модния подиум като тийнейджърка и десетилетия по-късно все още е едно от най-търсените имена в индустрията.

Сега, 52-годишният модел прекарва времето си като подготвя млади таланти, работи по благотворителни кампании и се грижи за дъщеря си, която е на почти 2 години.

СИНДИ КРАУФОРД

Безупречната коса, бадемовидните очи и характерната бенка - не е трудно да разберем защо Синди Крауфорд беше лице на всичко от Pepsi до Revlon през 90-те.

56-годишната красавица е предала цялата магия на дъщеря си, Кая Гербер. Тя вече сериозно е навлязла в бизнеса, работейки с Alexander Wang, Celine, Louis Vuitton, Alaia и други high fashion брандове.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: СУПЕРМОДЕЛИТЕ ОТ 90-ТЕ СЕ СЪБРАХА ЗА РЕВЮ В ПАМЕТ НА ВЪРДЖИЛ АБЛО

ЛИНДА ЕВАНДЖЕЛИСТА

Линда Еванджелиста беше по всички котешки пътеки и корици на списания. Донякъде остана известна и с това, че не става от леглото за по-малко от 10 000 долара.

През 2021 г. 57-годишната звезда съди компанията Zeltiq Aesthetics Inc. за обезщетение от 50 милиона долара, след като беше диагностицирана с парадоксална адипозна хиперплазия вследствие на неуспешна пластична операция, която оставя лицето ѝ "постоянно деформирано".

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ЛИНДА ЕВАНДЖЕЛИСТА СЕ ЗАВРЪЩА В МОДНАТА ИНДУСТРИЯ

КРИСТИ ТЪРЛИНГТЪН

Член на "The Trinity" заедно с Кембъл и Еванджелиста, Кристи Търлингтън беше другото име, от което никой не можеше да избяга през 90-те. Виждахме я във всяка реклама на Calvin Klein, след което отново застана пред обектива на марката през 2013 г.

54-годишният модел наскоро се появи на корицата на юбилейния брой на списание W, а неотдавна стана и лице на Louis Vuitton.

Извън модния подиум тя ръководи организацията "Every Mother Counts", която се стреми да подобри грижите за майките по целия свят. Има две деца - Грейс и Фин от съпруга си Ед Бърнс.

ТАЙРА БАНКС

Подобно на Кембъл, Тайра Банкс играеше основна роля на Седмицата на модата. Тя не само беше известно лице на Versace, Chanel и по-късно Victoria's Secret, но също така участва и в емблематичния видеоклип на Майкъл Джексън за "Black or White".

Винаги различна, Банкс превърна моделството в доходоносна кариера в телевизията заради едноименното си токшоу "Следващият топ модел на Америка". В момента е водеща на "Dancing with the Stars".

КЕЙТ МОС

Това е жената, която накара всички момичета да тичат до най-близките магазини, за да купят чифт дънки Calvin Klein.

Кейт Мос застана с лицето си зад Dior, Burberry, Chanel, Versace, Dolce & Gabbana и много други, а сега е в ролята на ментор за дъщеря си Лила, която вече работи с известни брандове и дори пресъздаде известната кампания на майка си от 1992 г.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: КЕЙТ МОС СЕ ПОЯВИ В РОЗОВАТА СИ РЕТРО ВИЗИЯ ЗА MARC JACOBS

ЕЛ МАКФЕРСЪН

След като позира за корицата на Playboy и спечели прозвището "Тялото" през 1994 г., Макферсън се появява не един, а цели пет пъти в Sports Illustrated Swimsuit.

"Грижа се за ума, тялото и духа си всеки ден с дихателни практики и медитация", сподели самата тя в Instagram наскоро. "Моята ежедневна практика включва медитация сутрин за около 25 минути. Опитвам се да живея живота си в постоянен поток от медитативна връзка, а не само в определени часове.⁠"

Макферсън и бившият ѝ Арпад Бюсон имат двама сина - Арпад Флин и Аврелий Сай.

МИЛА ЙОВОВИЧ

Въпреки че Мила Йовович e вървяла по подиумите за Emporio Armani, DKNY, Chanel, Versace и други, нейната кариера във филмовата индустрия я направи истинска суперзвезда.

След тригодишна пауза от актьорството, Йовович наскоро отпразнува 47-ия си рожден ден на снимачната площадка на "Lost Lands", който е написан и режисиран от нейния съпруг Пол У. С. Андерсън. Заедно те имат три деца - Евър, Дашиел и Осиан.

КЛАУДИЯ ШИФЪР

Клаудия Шифър е жената, която не остарява. Безупречният външен вид на блондинката е толкова легендарен, че тя беше увековечена като Барби през август 2022 г. в чест на 50-ия си рожден ден.

Модната икона си партнира с FRAME, за да отпразнува юбилея и проектира два чифта дънки за марката, защото денимът обединява нейния калифорнийския girly стил с луксозните виждания на бранда.

Шифър и съпругът ѝ, режисьорът Матю Вон, имат три деца -  Клемънтайн, Козима и Каспар.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA