Ползите от тичането са толкова, толкова много

Ако си създадете този навик, считайте, че животът ви коренно ще се промени.

Тичането е най-лесният и приятен начин за поддържане на форма. Ако го направите неразделна част от ежедневието си, то задължително ще започнете да усещате положителни промени.

Не ви трябва много, за да започнете – само чифт качествени маратонки и желание да промените навиците си. Няма значение дали ще изберете фитнес пътеката или парка до дома ви. Не се чудете и дали да го правите сутрин или вечер. Просто тичайте.

ПО-ЗДРАВИ ДИХАТЕЛНИ ПЪТИЩА

Бягането обновява целия организъм - това е най-доброто средство срещу хипертония, задух, хрема. То поддържа тонуса и подобрява кръвообращението.

дфгх

ПО-ДОБРА ФОРМА

Когато бягаме, работят не само краката, но и коремната преса, ръцете и шията. Сред най-големите предимства на тичането е именно интензивността на упражнението или иначе казано - кардиото. То спомага за намаляването на стреса, който сме натрупали през деня и поредната работна седмица.

Редовното тичане подобрява имунитета като повишава равнището на червени кръвни телца и хемоглобина в кръвта. Същевременно понижава холестерола, намалява глада и подобрява чревната перисталтика. Съчетано с подобряване на метаболизма, всичко това води до нормализация на теглото.

жфгбх

ПО-СИЛНО СЪРЦЕ

Тичането укрепва сърцето, увеличава броя на капилярите, както и на червените кръвни клетки. Благодарение на това сърцето става по-силно.

Увеличава се капацитетът на мускулите да използват достигналия до тях кислород. Добре тренираното сърце изпомпва повече кръв за един цикъл в сравнение с нетренираното. А с увеличаване на кръвния поток се увеличава и количеството кислород. Всички органи и тъкани получават повече кръв, обогатена с кислород и хранителни вещества.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ХИДРАТАЦИЯ ПРЕЗ ЛЯТОТО, НО ОТВЪТРЕ НАВЪН

фргтъхуй

НАМАЛЯВА СТРЕСА

Нервното напрежение и умората през деня водят до натрупване на отпадни продукти в организма. Обилното изпотяване помага да се освободите от тях, а тичането е перфектно за целта.

Когато тренираме, в организма се отделя ендорфин, известен още като „хормона на щастието". Това е така, защото когато концентрацията им в кръвта се увеличи, усещате лека еуфория и потиснатото настроение изчезва.

дфгх

УМСТВЕНАТА АКТИВНОСТ СЕ ПОВИШАВА

Докато тичате, мозъкът ви често ражда творчески решения на проблемите сякаш от само себе си. За това допринася увеличеният приток на кислород, който помага на централната нервна система да функционира по-активно.

ПО-ЗДРАВИ КОСТИ

Редовното тичане има благоприятен ефект и върху опорно-двигателния апарат. То е особено полезно за по-възрастните, защото предотвратява дегенеративните ставни заболявания и остеоартрита.

дфгхй

Преди да започнете с тичането, направете няколко минути загрявка на тялото - около 5. Направете лесни упражнения като клякане, разтягане на краката, ръцете и шията. След края на тичането също направете няколко упражнения за разтягане на мускулите.

Най-полезното тичане е в тръст - джогингът. Именно този вид бягане е най-безопасен за ставите. Темпото е малко по-бързо от нормално ходене. Пулсът трябва да бъде средно 100-110 удара в минута, но не повече от 120. Ако сте начинаещи е препоръчително периодично да сменяте бягането с ходене, а след възстановяването на пулса отново да бягате.  

Постепенно от 10-15 минути достигнете до 30 минути - това е достатъчно за пълноценно бягане. Достатъчно е да бягате 2-3 пъти седмично, за да започнете да виждате промяната в тялото си. 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA