Има *цял куп* изненадващи ползи от бягането на място

Едва ли тази спортна вариация ще стане достойна за олимпиада, но не пречи да ви помогне с постигането на здравото и силно тяло.

Димитър Андонов
Димитър Андонов 23 февруари 2022

Фотография: Profimedia, Pexels

Ще стрелям направо. Ако прибегнем до бягането на място, най-вероятно не искаме никакво бягане, но този тип аеробно упражнение изисква непрекъснато движение и свиване на мускулите, което подобрява силата, стабилността и гъвкавостта.

То помага за развитието както на горната, така и на долната част от тялото, докато същевременно намалява болката в коленете и тренира баланса, ловкостта и координацията. Всичко това, без да навлизаме в подробности, може да намали риска от падания и наранявания.

57

Проучване, проведено в близкото минало, показва, че бягането на място ангажира добре коремните мускули и е склонно да спомогне за подобряването на стойката ни. Чудесни новини, предвид факта, че прекарваме сериозна част от ежедневието си прегърбени пред компютъра.

Други изследавния стигат до извода, че редовното практикуване на този "спорт" стимулира сърдечната честота, подобрява нивата на кръвната захар, изгаря калории и мазнини и дори спомага за по-доброто циркулиране на кръвта.

Истината е, че макар да изглежда просто, бягането на място изисква различни мускулни движения и не използва същата механика на тялото, както при традиционния джогинг. Тук основната част от напрежението е фокусирана върху глезена и долната част на крака.

Упраженението е чудесно, ако (наистина) не разполагате с повече от 10 минути, преди да вечеряте и да изгледате последните няколко епизода на "онова нещо в Netflix".

57

ОЩЕ ОТ GRAZIA: КАКВИ СА ПОЛЗИТЕ ОТ ТРЕНИРОВКИТЕ ПРЕЗ УИКЕНДА?

Основните стъпки са няколко, а най-ефективният вариант е да го превърнете в малка част от фитнес рутината си. Винаги загрявайте тялото си. Разтегнете се. Ходете на място за няколко минути. Чак след това започнете с бавно темпо.

Повдигнете едновременно дясната ръка и левия си крак. Повдигнете коляното на нивото на бедрата. След това преминете към комбинацията от противоположните крака и ръце. Продължете с движенията на интервали. Ако започвате тепърва, 10 минути са напълно достатъчни. След това удължете до 15 и 20.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA