Beauty тенденцията, по която всички полудяха

Всички в TikTok и Instagram се кълнат в чудодейните свойства на маслото от розмарин.

Ася Иванова
Ася Иванова 06 септември 2023

Фотография: Pexels.com

Всички сме наясно със страхотните ползи, които ни предоставят етеричните масла, особено що се отнася за здравината и красотата на нашата коса. Но няма по-търсено от маслото от розмарин. Особено след като стана viral сред потребителките в любимия ни източник на вдъхновение за красотата, известен още като TikTok.

И така, какви са ползите от маслото от розмарин за косата?

Маслото от розмарин има доказани ползи за растежа на косата и за цялостното й здраве. Д-р Мариса Гаршик, сертифициран дерматолог от MDCS Dermatology, разкрива, че след проведени проучвания е установено, че след шест месеца употреба това етерично масло показва същите резултати, каквито дава и лекарството за растеж на косата миноксидил. "Смята се, че то помага за подобряване на кръвообращението в скалпа. А увеличаването на притока на кръв може да помогне за стимулиране на растежа на косата," казва тя. "Маслото от розмарин също така може да намали увреждането и накъсването на косата, като покрие ствола на косъма с масло, правейки косата да изглежда по-здрава, по-мека и гладка", казва тя.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: КАКВО КАРА КОСАТА ДА ПАДА НА КИЧУРИ?

масло от розмарин

Дерматологът д-р Хадли Кинг, базиран в Ню Йорк, се съгласява и добавя, че маслото от розмарин дори може да помогне за намаляване на проблеми като пърхот, акне по скалпа и други видове зачервявания и раздразнения, благодарение на своите антимикробни и противовъзпалителни свойства. Тя споделя, че може да се използва от всички типове коса, но е особено полезно за тези, които имат проблеми с косопад, накъсване или окапване.

СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ

Д-р Кинг казва, че маслото от розмарин може да бъде и дразнител и е възможно да се отключи алергичен дерматит при употребата му. Но това се случва рядко. Д-р Гаршик добавя, че може да отнеме време и трябва да сме много упорити, за да видим желаните резултати. Тя също така казва, че трябва да внимавате с неговото използване, ако имате проблеми със скалпа. "Маслото от розмарин е силно и може да причини дразнене на чувствителните зони, така че е най-добре да се консултирате с вашия дерматолог, когато решавате дали е добър вариант за вас", казва тя. Но има изход!

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ПЕТ НЕЩА ЗА НУЖНИ ЗА ПО-ГЪСТА И ДЪЛГА КОСА

масло от розмарин

КАК ДА ГО ИЗПОЛЗВАТЕ

И д-р Гаршик, и д-р Кинг казват, че маслото от розмарин може да се прилага директно върху косата или скалпа, за да извлечете максимална полза. "Най-безопасният и най-ефективен начин за използване на масло от розмарин включва прилагане на около пет капки директно върху скалпа с малко количество масло-носител и последващо масажиране", казва д-р Гаршик. Тя съветва към маслото от розмарин да добавим масла като арганово, жожоба или кокосово. "Това са съставки, които работят добре с масло от розмарин, тъй като чистото масло от розмарин може да причини известно дразнене."

Д-р Кинг добавя, че проучвания дори показват, че маслото от розмарин, комбинирано с масло от мента, е спомогнало за увеличаване на растежа на косата. Ако обаче не ви се занимава с омасляване на скалпа, има и по-лесен начин. "Смесете го с шампоана си, като добавите само две до три капки", казва тя. Маслото може да се използва както върху мокра, така и върху суха коса. Също така може да го нанесете не само върху скалпа, но и върху краищата. И така ще получите по-бляскава, мека и гъста коса.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA