Сигурни сме, че не знаете всичко за фон дьо тена

При повече от 300 милиона търсения в Google за този продукт явно територията все още е мъглива. Да разсеем неяснотите!

Фотография: Profimedia, Pexels, PR

Фон дьо тенът е от онези продукти, които могат да ви послужат за отговор на супер клиширания въпрос за самотния остров и нещата, които ще вземете на него. Защо ли? Защото той е нещо като Свещен граал в грима. Или поне в хубавия грим. Без фон дьо тен визията изглежда незавършена. Колкото и прекрасна да е кожата ви, тенът има нужда от изравняване и винаги има несъвършенства, които е по-добре да бъдат прикрити. Но знаете ли реално всичко за фон дьо тена? Прочетете този текст и ще разберете.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ГРИМ VS. ДЪЖД: КАКВО, КАК И ЗАЩО

фон дьо тен

ЕСТЕСТВЕНОТО Е НА МОДА

За радост, времената на тежкото контуриране ала Кардашиян вече отминаха и сега ударението е поставено върху максимално естествената визия. Виждаме това словосъчетание в описанията или направо в имената на продуктите. Идеята е кожата да изглежда така, сякаш не сме сложили нищо върху нея. #NaturalSkin e новото #IwokeUpLikeThis. Разбира се, това неизбежно води и до промяна във формулата на продуктите. Повечето марки залагат на озаряващи, а не на матиращи формули, но дори и те са така създадени, че да изглеждат естествено. Не всеки харесва бляскавата кожа, все пак. Консистенцията на новите фон дьо тени, независимо какъв е техният финиш, също е много лека, най-често почти течна. В миналото останаха онези гъсти продукти, които едва размазвахме върху кожата. И другата хубава новина е, че въпреки леката си формула тези продукти си вършат доста добре работата.

ТРУДНА СЕЛЕКЦИЯ

Но да минем от теория към практика. Независимо от продукта, който предпочитате, трябва да знаете как да го изберете. Правилно. Първата, а и най-голямата грешка, която можете да допуснете, е да избирате цвета на фон дьо тена, върху части на тялото ви, различни от лицето. Най-често за тази цел се използва китката или горната част на ръката. Но запомнете – кожата ви няма еднакъв цвят навсякъде. По този начин можете да тествате единствено дали ви харесват текстурата, ароматът и други специфики на продукта, но не и точния нюанс. Един от най-добрите методи за откриване на идеалния тон принадлежи на марката Bobbi Brown. Той се състои от три ключови етапа. В началото се нанася основа за грим, след това от средата на бузата в посока към челюстта се слага тонът, на който сте се спрели. Отляво и отдясно се нанася половин тон по-тъмен и половин тон по-светъл фон дьо тен за сравнение. Точният цвят трябва да е незабележим върху кожата. След това сложете от избрания нюанс и върху челото, което при много жени е с малко по-тъмен цвят. Ако фон дьо тенът продължава да не се забелязва, погледнете крайния резултат и на естествена светлина. Според Боби Браун идеалният за вас фон дьо тен трябва напълно да се слива с цвета на кожата, въпреки че някои гримьори съветват да избирате половин тон по-блед нюанс, защото той визуално освежава лицето. Освен това, докато се гримирате и нанасяте отгоре другите продукти, той може малко да потъмнее. Но реално колко от нас имат време да отделят повече от 5–10 минути за грим сутрин преди работа? Затова за ежедневен грим ние ви препоръчваме да се придържате към съвета на Боби Браун. При по-специални случаи може да заложите на по-светлия фон дьо тен.

фон дьо тен

ЖЪЛТО ИЛИ РОЗОВО?

Да поговорим за подтонове. Дали фон дьо тенът трябва да е с жълт или розов подтон е предмет на постоянни спорове. Първият се препоръчва за жени, които имат кожа, склонна към купероза и зачервявания, тъй като така те се неутрализират. Розовите нюанси пък придават свежест на маслинената кожа. Но според Боби Браун фон дьо тенът с розов оттенък стои като маска на повечето жени. Подхожда само на тези с много бледа кожа, която изгаря дори и на сянка. В същото време жълтият подтон естествено присъства при почти всяка жена, затова той е за предпочитане. Защото, напомняме ви, че фон дьо тенът не трябва да променя цвета, а просто да изравнява тена.

СМЯНА СПОРЕД СЕЗОНА

Тенът на кожата ни се променя през различните сезони – от по-тъмен през лятото до максимално светъл през зимата. Затова е напълно логично да сменяме и фон дьо тена. Или поне това препоръчват всички експерти. Но ние ще ви дадем по-мъдър съвет. Купете си два фон дьо тена, различни по цвят и текстура. Например светъл и със средна плътност и тъмен с лека текстура. Смесвайки тези продукти в различни пропорции, можете да ги използвате през цялата година независимо от тена и състоянието на кожата ви.

ХИБРИДНИ ПРОДУКТИ

Това е новата тенденция, която доста марки следват напоследък. Това означава, че фон дьо тенът вече не е просто фон дьо тен, а продукт, който се грижи за кожата, като я хидратира и защитава от замърсяванията на околната среда, а понякога има и антиейдж ефект. Разбира се, тези продукти в никакъв случай не заместват нанасянето на подходящ за нуждите ви крем. Тяхната функция (освен прикриването на несъвършенствата и изравняването на тена) е да допълнят и подсилят действието на продуктите за грижата за лицето. Тоест красивата кожа става една идея по-леснопостижима, без да се налага да усложняваме бюти рутината си. Друга важна тенденция са тонираните кремове, които буквално ни спестяват няколко стъпки в грижата за кожата. Те пестят много време, защото едновременно изпълняват функциите на крем за лице, фон дьо тен и дори слънцезащита. Но тази многофункционалност идва на цената на по-лекото покритие, което няма да ви задоволи, ако кожата ви се нуждае от повече „маскировка". Всичко това ви звучи познато? Да, тонираните кремове са по-модерните версии на BB и CC кремовете. Маркетинг похват? И да, и не. А и мисля си, че това не е важното. Важното е, че опциите да постигнем желания ефект вече са много повече. Което предначертава страхотно бъдеще за кожата.

beauty

МАСТЪРКЛАС В ТРИ СТЪПКИ

1. Използвайте основа за грим, която ще подготви повърхността на кожата за фон дьо тена и ще увеличи издръжливостта му. 2. Нанесете фон дьо тен, като започнете от центъра на лицето в посока навън. 3. За тъмните кръгове под очите, пигментни петна или несъвършенства използвайте коректор. Важно е цветът му да съвпада с този на фон дьо тена за незабележим резултат.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ЗАПАЗЕТЕ ГРИМА СИ В ГОРЕЩИНИТЕ С ТЕЗИ 8 ДОСТЪПНИ ПРОДУКТА

beauty

beauty

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA