Сквалан е новата любима хидратираща съставка за кожата

Звездната съставка се използва от стотици марки, тъй като клиентите са осъзнали добре предимствата му.

Гергана Димитрова
Гергана Димитрова 25 ноември 2022

Скваланът е известен със своето хидратиращо действие, но сега ще ви разкажем това, което трябва да знаете, за да вземете 100% от потенциала му за кожата, косата и тялото си.

За да разберете наистина сквалана, първо трябва да разберете сквалена - с Е. Скваленът е молекула, с която се раждаме в изобилие, но подобно на молекулата на хиалуроновата киселина, количествата на сквалена намаляват с възрастта. 

Той е основен компонент на себума, мазната, восъчна субстанция, произвеждана от мастните жлези на тялото, която овлажнява и защитава нашата кожа. Себумът е от съществено значение за защитата на кожната бариера, помага за предотвратяване на загубата на вода и може също така да осигури противовъзпалителни, антибактериални и антиоксидантни защити.

А сега за сквалана - с A . Той е по-стабилна версия на горния естествен емолиент, което означава, че имитира функцията му. Ако използвате козметика с емолиенти, това вероятно е едно от най-добрите неща, които може да направите за кожата си, защото тя вече го разпознава като нейно. 

хнйм

ДОБИВ

Скваленът и скваланът могат да се образуват по няколко начина. В исторически план скваленът се получава от черния дроб на акули, които са уникални с това, че естествено имат допълнителна мазнина в черния си дроб, за да плуват в дълбоки води. 

За съжаление, приблизително шест милиона акули се убиват годишно заради черния им дроб, като около 3000 акули са необходими за производството на един тон сквален.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: РОЗОВАТА ГЛИНА ЩЕ ПРЕМАХНЕ ВСИЧКИ ЧЕРНИ ТОЧКИ ОТ ЛИЦЕТО ВИ

За щастие има други, растителни начини за производство - от ферментация на захарна тръстика в Бразилия, отглеждана далеч от тропическите гори на Амазонка, така че да няма обезлесяване. Това спасява живота на два милиона акули годишно, а съставката е също толкова ефективна.

Скваланът, получен от захарна тръстика, е особено стабилна форма на растителния сквалан. Може да се получи и от зехтин, семена от амарант, оризови трици, пшеничен зародиш, финикова палма и дори от някои гъби.

бгхнйм

ДЕЙСТВИЕ 

Той възстановява и подхранва това, което може да липсва на кожата. Абсорбира се 10 пъти по-бързо от други растителни масла и се съчетава добре с други съставки. Според марките е идеална съставка, защото всъщност помага на други съставки да работят по-добре и да проникнат по-дълбоко в кожата.

Най-важно е хидратиращото му дейстие, но също така успокоява и защитава кожната бариера, което го прави идеален за по-суха кожа. Също така е с лека и немазна текстура, което го прави чудесен вариант и за мазна или склонна към акне кожа.

Чудесен е за по-млади хора, страхотен е и за по-възрастни. Може също да помогне за успокояване на състояния като екзема и псориазис или успокояване на кожата след излагане на слънце.

фгхй

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ЗЛАТНИТЕ СЪСТАВКИ В ГРИЖАТА ЗА КОЖАТА

РИСК

И така, има ли странични ефекти или рискове при употребата му? Скваланът е съставка, с която трудно се прекалява, но хората със силно суха кожа ще се нуждаят от нещо повече от сквалан за истинско възстановяване."

За да сте сигурно, че сквалана от продукта ви е веган, потърсете етикет, който указва 100 процента растителен сквалан.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA