Правите ли тези грешки при нанасянето на слънцезащита?

Дерматолозите внасят светлина как да се сдобием с тен, но и да запазим кожата здрава.

Ася Иванова
Ася Иванова 14 юни 2023

Няма да напомняме колко е важно да нанасяме редовно нашата слънцезащита. А това означава, всеки ден, на всеки два часа. Без значение дали е облачно и вали, или пък грее силно слънце, 50-тият фактор си е задължителен.

Често обаче волно или неволно допускаме някои грешки. Затова се допитахме до дерматолозите, за да разберем какво не правим правилно, за да се радваме на здрава кожа с безупречен тен.

НЕ СЛАГАТЕ ДОСТАТЪЧНО

Ако ще изкарате целия ден на пряка слънчева светлина, трябва да нанесете количество колкото чашка за шот сутринта. И да повтаряте на всеки два часа. Когато обаче пестите от продукта и нанасяте на прекалено тънък слой, всъщност не давате на кожата фактора, посочен на опаковката.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ТРЯБВАТ ВИ 21 ДНИ, ЗА ДА ПРЕВЪРНЕТЕ НАНАСЯНЕТО НА SPF В НАВИК

слънцезащита

ПОВТАРЯЙТЕ

Американската академия по дерматология, например, препоръчва да се нанася поне фактор 30. Повече жени обаче си купуват по-висок фактор с мисълта, че сложат ли го веднъж, ефектът ще трае цял ден. Фактор 30 ще блокира 90% от вредните лъчи, фактор 70 - 98%. Да, това е така, казват дерматолозите, но също така препоръчват вместо да нанесете само веднъж по-високия фактор, купете си по-нисък и го нанасяйте по няколко пъти - това ви осигурява много по-добра защита.

ЗАБРАВЯТЕ SPF В ГРАДА

Да, наистина трябва да нанасяте повече и по-често, когато сте по бански на слънце през целия ден. Но слънцезащитата е желателна, дори необходима всеки ден. В града, например, инцидентното излагане на слънце е по-често - дори когато излизаме на терасата - но и то действа на кожата.

ПРОПУСКАТЕ МЕСТА

Дерматолозите предупреждават, че има места от тялото, които повечето хора пропускат да защитят. Сред тях е чувствителната зона около очите, върха на носа, стъпалата отгоре, устните, и кожата в близост до линията на косата.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ТАЙНИТЕ НА СЪВЪРШЕНИЯ (И В СЪЩОТО ВРЕМЕ ЗДРАВОСЛОВЕН) ТЕН

слънцезащита

ТЪРСЕТЕ ПРАВИЛНИЯ ПРОДУКТ

Повечето слънцезащитни продукти вършат добра работа, предпазвайки ни от ултравиолетовите B лъчи (UVB), които причиняват видимото изгаряне. Излагането на ултравиолетовите A лъчи (UVA) обаче причинява увреждане на кожата, понижава имунитета и може да доведе до меланома. Дерматолозите съветват да търсим продукти, на чиито етикет са отбелязани и UVA, и UVB.

ГРЕШНА СЛЪНЦЕЗАЩИТА

При слънцезащитните продукти важи същото правило, както и при останалата козметика за тяло. Изберете го според кожата си. Ако имате чувствителна кожа, използвайте продукт без аромати. Ако е склонна към акне, търсете такъв с немазна, лека формула. За суха кожа изберете хидратиращи кремове със съставки като глицерин и алое.

НЯМА ВОДОУСТОЙЧИВА СЛЪНЦЕЗАЩИТА

Според специалистите продуктите не могат да бъдат на 100% водоустойчиви, но въпреки това препоръчват да изберете такива. Ако продуктът е водоустойчив, след тази дума в етикета трябва да пише 40 или 80 минути. Това показва колко дълго след като сте се намокрили може да разчитате назащита.

И СЪС SPF СЛЪНЦЕТО ВРЕДИ

Дерматолозите са категорични, че всяко излагане на слънце, уврежда кожата. Без значение дали сте нанесли SPF или не, редовното излагане на слънце може да ви коства преждевременно стареене (бръчки и тъмни петна), както и меланома. Най-безопасният начин да се сдобиете с тен? Използвайте автобронзанти.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: КАКВО НИ ПОМАГА ДА ЗАДЪРЖИМ ТЕНА СИ

слънцезащита

УЧЕТЕ ДЕЦАТА

За да сте сигурни, че децата ви носят защитни екрани, изберете за тях лесните за нанасяне детски спрейове или рол-он, така че да могат да се справят и сами. Препоръката е да не нанасяте подобни продукти на бебета под 6 месеца, а за малко по-големите да слагате само на открита кожа и никога около очите.

ГЛЕДАЙТЕ ЕТИКЕТА

Многое вероятно в шкафа с козметиката си да откриете слънцезащитни продуктине не само от миналото лято, но и от това преди него. Обърнете внимание на срока на годност - ефектът на някои екрани намалява с времето.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA