Стречинг преди и след тренировка за по-добри резултати и удоволствие от спорта

Димитър Андонов
Димитър Андонов 21 февруари 2020

Много от нас обожават да спортуват и да бъдат активни. Тренировките ни правят щастливи и карат тялото ни да отделя допамин и серотинин. Имаме богат избор от възможности при избора на различни спортове: тенис, плуване, футбол или пък разпускане във фитнес залата след изморителния ден в офиса. Това, което обединява всички тези опции за разпускане, е нуждата от разтягане. Подготвили сме интересна информация, с която да ви докажем, че е хубаво да отделите 5 минути, в които да подготвите или релаксирате мускулите. А за тези, които вече правят стречинг, ще опитаме да събудим интереса с няколко наши любими упражнения.

ЗАЩО РАЗТЯГАНЕТО Е ВАЖНО?

Разтягането е изключително важен аспект на всяка атлетическа дейност. Загряване, което включва динамично разтягане, позволява на мускулите да се затоплят и да се подготвят за физическата активност, която предстои да изпълнят. Статичните процедури за разтягане се правят най-добре в края на тренировката и позволяват на мускулите да се движат през пълния обхват на движение, когато са топли и спокойни.

453

ПРАВИЛАТА НА РАЗТЯГАНЕТО

Правилните движения за разтягане в точното време може значително да помогнат за намаляване на риска от нараняване и същевременно да спомогнат бързото възстановяване след упражнение. Да се ​​научиш как да се разтягаш правилно не е сложна философия, но много спортисти никога не са отделяли време за тази дейност. Важно е преминаване бавно през целия обхват на движение и задържане на разтягането за около 15 до 30 секунди. Също така трябва да бъдем внимателни и да освободим бавно.

КОГА ДА СЕ РАЗТЯГАМЕ?

Кога да се разтяга е тема на дебатите от известно време, но основната препоръка е да се прави статично разтягане след упражнение. Препоръчваме да извършвате загряване, което включва някои леки занимания, като джогинг, скачане на крикове, скачане на въже и динамична рутинна стречинг в продължение на пет до 10 минути, преди да започне по-интензивната атлетическа дейност.

46532

Главоколянна поза Един от най-добрите начини да разпуснете след тренировка е като съберете горна и долна част на тялото. Трябва да легнете на пода, след което да прегърнете краката си, като се опитвате да стигнете петите си. Важното при тази поза е, че започвате снижаването с прав гръб. Не е важно колко далеч ще стигнете, а това да държите гърба си изправен.

Гледащо надолу куче Една от най-често използваните пози в йогата служи за разтягането на мускулите на цялото ви тяло. В нея участват краката, гърбът, вратът, ханшът, седалищната част и прасците. Позата е изключително добра за спортисти, които имат напрежение в областта на прасците. Нищо чудно, че тенисистката Иля Ивашка я използва редовно. Добрата концентрация ѝ помага до такава степен, че тенис залаганията за мача ѝ с Иржи Весели са 1.80, а тези на Иржи - 2.00. Това стречинг упражнение помага на Ивашка да запази концентрация и да предотврати спортни травми. Гледащо надолу куче е част от специално изработения комплекс за разтягане на мускулите от личния ѝ треньор.

Упражнение за ръце и рамене Много е важно след като сме напрегнали мускулите при кардио или друга дейност, да разпуснем качествено. Обръщаме длани нагоре една върху друга и се разтягаме внимателно първо наляво , а после надясно. За да има ефект, препоръчваме да стоите поне 2 минути в поза.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA