Укрепете имунитета преди лятото чрез Аюрведа

Вирусите и възпаленията на стомаха са типични за идващия сезон.

Ася Иванова
Ася Иванова 28 април 2023

Фотография: Pexels.com

Непрекъснатите климатични промени в момента ни прави по-податливи на инфекции и стомашни неразположения. Затова и моментът е особено подходящ за изграждането и укрепването на имунитета.

Здравата имунна система помага за защита срещу различни патогени, които могат да ви изложат на риск от инфекциозни заболявания. Също така предотвратява и проблемите с корема, защото както всички знаем, имунитета и стомаха ни са взаимно свързани.

И така, как да подобрите имунитета си? Аюрведа има всички отговори за това:

ВНИМАВАЙТЕ С КАКВО СЕ ХРАНИТЕ

За да поддържаме цялостното си здраве, Аюрведа съветва да поддържаме силен храносмилателата си система на ниво. Причината е, че колкото по-лесно смилаема е храната, толкова по-лесно се елиминират отпадните вещества. Според Аюрведа нездравословното хранене, без значение дали ще е твърде обилно или пък твърде оскъдно, грешните комбинации от храни могат да доведат до лошо храносмилане. А по този начин се натрупват токсини, които могат да блокират телесните канали и да възпрепятстват усвояването на хранителните вещества.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ЗЛАТНО МЛЯКО, ПРОМЕНЯЩО ЖИВОТА

ИМУНИТЕТ

БИЛКОВИЯТ ЧАЙ НАМАЛЯВА ВЪЗПАЛЕНИЯТА

Макар времето да става все по-топло, няма нищо по-хубаво (и евтино!) за здравето ни от чая. Според Аюрведа е хубаво да заложим на билков чай, направен от мулети (корен от сладник), тулси (свещен босилек), канела, джинджифил, карамфил, куркума, гилой и черен пипер, тъй като той има свойствата за повишаване на имунитета. Тази страхотна комбинация е богата на антиоксидантни и противовъзпалителни свойства и не само ще увеличи защитата на имунната система, но и ще помогне за детоксикацията на тялото, и за предотвратяването на респираторните вируси. Освен това намалява възпаленията в организма, забавя стареенето, както и помага за отслабването.

ЗАЛОЖЕТЕ НА СУПЕРХРАНИТЕ

Както вече изяснихме, за да имаме силен имунитет и перфектно храносмилане, зависи от храните, които приемаме. Така че, стига да знаем на какво да заложим, може лесно да изградим здрава имунна система. Според учението Аюрведа е хубаво да приемаме храни, които са полезни за цялостното ви здраве, а какво по-добро от суперхраните. Ето на какво да заложим:
- цариградско грозде 
- фурми
- пречистено масло (гхи)
- джагери (традиционна тръстикова захар)
- куркума
- джинджифил

ОЩЕ ОТ GRAZIA: 6 НЕОЧАКВАНИ НАЧИНА, ПО КОИТО МОЖЕ ДА САБОТИРАТЕ ИМУННАТА СИ СИСТЕМА

ИМУНИТЕТ

НАСЯ ТЕРАПИЯ ЗА ЧИСТ НОС

Според Аюрведа е хубаво да прилагаме Нася терапията, която включва прилагане на няколко капки гхи, сусамово масло или кокосово масло в носа. Прилага се на гладно един час преди къпане. Трябва да се легне с издърпана назад глава и да се капнат по 4-5 капки масло във всяка ноздра. Не само поддържа носа чист, но също така поддържа имунитета.

КОКОСОВО МАСЛО СРЕЩУ БАКТЕРИИТЕ

Устата е гостоприемник на стотици бактерии. Докато някои са полезни, има и такива, които могат да изложат здравето ви на риск. Аюрведа препоръчва древна практика с жабурене на масло в устата , което ще помогне за премахването на всички тези бактерии. Това не само насърчава оралната хигиена, но и предпазва от болести и инфекции. Освен с кокосово масло, може да пробвате и със сусамово масло.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA