Изненади и рекорди в тазгодишните номинации за "Грами"

Станаха ясни артистите, които ще могат да приберат вкъщи престижния музикалния приз.

Димитър Андонов
Димитър Андонов 24 ноември 2021

Номинациите за наградите "Грами" са тук!

Престижният списък повежда Джон Батиста с цели 11. Джъстин Бийбър, Doja Cat и H.E.R са веднага след него с общо 8 възможности за победа, а Били Айлиш и Оливия Родриго, която ще се състезава в категорията Най-добър нов артист, имат по 7.

Националната академия за звукозапис на САЩ направи няколко промени в основните правила, тъй като работи в посока разнообразие и публично представяне на по-широка гама артисти. Съответно броят номинирани в четирите най-големи категории - Албум на годината, Запис на годината, Песен на годината и Най-добър нов артист, където досега имаше по 8 възможни победители, през 2022 г. ще са 10.

Батиста има 11 номинации, сред които такива за Запис на годината за "Freedom" и Албум на годината за "We Are", но и за работата му по анимацията на Pixar "За душата".

4\

Претендентите в категория Запис на годината са ABBA, Тони Бенет и Лейди Гага, Джъстин Бийбър, Бранди Карлайл, Doja Cat, Били Айлиш, Lil Nas X, Silc Sonic и Оливия Родриго. Голяма част от тях ще се състезават и за статуетката Албум на годината, заедно с "Evermore" на Тейлър Суифт и "DONDA" на Кание Уест.

Двете номинации на Джей Зи пък директно го записаха в историята като артиста с най-много номинации за "Грами" - общо 83, побеждавайки Пол Маккартни и неговите 81.

Измежду другите фаворити на Академията откриваме Ариана Гранде, Кейси Мъсгрейвис и Карди Би, а феновете веднага регистрираха отсъствието на Майли Сайръс, BTS и Лана Дел Рей.

Наградата "Грами" за Най‑добър съвременен ърбън албум вече ще носи името Най-добър прогресивен R&B албум в опит да "категоризира по подходящ начин парчетата в този поджанр", както и да признае албуми, които включват всякакви музикални елементи. Категорията Най‑добра рап/вокална колаборация пък се превръща в Най-добро мелодично рап изпълнение, за да "представлява всеобхватността на нарастващите хибридни тенденции" в жанра. В нея са номинирани соло изпълнители и колаборации, които съдържат елементи на R&B, рок, кънтри и електронна музика.

От тази година се премахват и тайните номинационни комитети, които досега диктуваха финалния избор на артистите, а голяма част от досегашните им членове се е наложило да подадат нови молби за участие.

Церемонията по връчването на статуетките ще се случи на 31 януари 2022 г. Пълният списък с номинации може да откриете тук.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA