Има малки тайни, с които косата ви да стане дълга и плътна

По-дебелата, по-здрава и по-блестяща коса може да бъде постигната – с малко работа.

Гергана Димитрова
Гергана Димитрова 22 декември 2022

Въпросът как да се сдобием с по-гъста коса е твърде често срещан във фризьорския салон. Повече от 50 % от жените имат косопад в някакъв етап от живота си, а тази бройка със сигурност се е увеличила след COVID.

За съжаление, на този въпрос няма един правилен отговор. Много експерти препоръчват да се използват подхранващи маски за коса, шампоани за растеж, масла за скалп и да се приемат добавки. Но как да изберем правилния продукт за нашата коса и с какво можем ние да допринесем за по-бляскавия ѝ вид в ежедневната си рутина? Ето, на тези въпроси отговаряме в по-долните редове.

ghjk

ЯЖТЕ УМНО

Имаме страхотни новини за любителите на авокадо. Според много специалисти диета, пълна със здравословни мазнини, е от съществено значение за гъста и здрава коса. Докато генетиката определя структурата на косата, диетата ни играе роля в това как гените могат да се изразят. 

Уверете се, че приемате наистина висококачествен протеин и полезни мазнини като зехтин и омега-3. Може да похапвате сьомга, авокадо, ядки, зеленчуци и плодове.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ГОЛЕМИТЕ ГРЕШКИ В ГРИЖАТА ЗА МОКРАТА ТИ КОСА

vbnm

ПРАВИЛЕН ШАМПОАН И БАЛСАМ

Звучи очевидно, но трябва да изясним това: различните типове коса изискват специфични продукти, които отговарят точно на техните нужди. Финните коса трябва да търсят шампоан и балсами за обем, за да я направят по-плътна и бляскава, а тези с плътен косъм е нужно да я укротят и хидратират добре. 

Освен това е важно шампоанът да почиства нежно скалпа, без да го раздразни.

vbnm

НЕ ПРЕКАЛЯВАЙТЕ С МИЕНЕТО

Според много специалисти това е грешка номер едно в грижата за косата. Вместо това те са на мнение, че за здрава и блестяща коса няма нищо по-добро от естествените ѝ масла.

За да ги запазите е важно да не миете косата си с много гореща вода и да разресвате кичурите добре след баня. Вместо да я миете всеки ден или през ден го правете поне през три дни.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ТРЯБВАТ ВИ ТОЧНО 30 СЕКУНДИ, ЗА ДА ИМАТЕ ПО-ЗДРАВА КОСА

vbnm

ГРИЖА КЪМ СКАЛПА

Скалпът има богат микробиом от бактерии и гъбички, необходими за поддържане на кожата и косата. Именно затова е важно да използвате качествен шампоан, но не и такъв, който е прекалено силен за скалпа ви.

Ако той е прекалено агресивен, това ще доведе до кожни проблеми, които се отразяват негативно на растежа на косата. Кожата има имунни функции, които я защитават срещу токсини и агресори от околната среда, а когато скалпът е раздразнен, не може да се защити.

Това може да се случи и при прекомерната употреба на стилизанти и използването на мнгоо сулфати, тъй като те нарушават pH баланса на скалпа. Затова не използвайте тежки текстури, намалете използването на сух шампоан до минимум и избягвайте продукти с високо pH.

bvnm

МАСАЖ

За да имате здрав скалп и дълга коса е хубаво да масажирате скалпа си от време на време. Така ще активирате притока на кръв и ще спомогнете за ревитализацията на космения фоликул, което води до по-плътен косъм. Движете връхчетата на пръстите си в къси кръгови движения с умерен натиск. 

И въпреки че инструментите за масаж на скалпа станаха все по-популярни, специалистите предупреждават, че острите гумени или метални могат да увредят фоликулите и да предотвратят растежа на косата.

Фотография: Pexels.com

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA