Спокойно, има решение за сухата коса през студените месеци

Нужни са няколко съвсем малки промени в рутинната грижа за нея.

Гергана Димитрова
Гергана Димитрова 25 октомври 2022

Студеното време = по-сух въздух и по-ниски температури, а те оказват влияние върху косата и скалпа.

В комбинация с изкуственото отопление на закрито, дехидратираните кичури могат да доведат до накъсване и начупване на косата, сухота, лющене, сърбеж и какво ли още не.

Добрата новина е, че само с няколко промени в рутинната грижа за косата, може да предотвратите щетите максимално.

гбхнй

БЕЛЕНЕ НА СКАЛПА

Дори да нямате пърхот през останалата част от годината, когато времето навън е студено, може да започнете да виждате бели люспи по косата си. За щастие, шампоан за балансиране на скалпа може да помогне за минимизиране на този проблем.

Ако започнете да усещате сърбеж, той може да бъде причинен от сухота в околната среда или от себореен дерматит. Последният е възпалително състояние, дължащо се на свръхчувствителност към дрожди. Нужно е да се обърнете към дерматолог, който да препоръча правилното лечение, с което да се отървете от люспите.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ГОЛЕМИТЕ ГРЕШКИ В ГРИЖАТА ЗА МОКРАТА ТИ КОСА

В случай че сърбежът се дължи на сухота в околната среда, използвайте подхранваща маска за коса със силно хидратиращи съставки веднъж седмично - арганово, кокосово и т.н.

гбхнм

ХИДРАТИРАЩИ БАЛСАМ И ШАМПОАН

Хората, които имат суха кожа или сух, лющещ се скалп, е добре да избягват шампоани със сулфати, защото те могат да изсушат допълнително скалпа и кожата. По-добре изберете хидратиращи продукти, които не съдържат сулфати и хидратират.

Нанасяйки балсам, оставете го на косата си за няколко минути, преди да изплакнете - това може да ви помогне да увеличите максимално хидратацията. Също така, изстискайте водата от кичурите си, преди да го нанесете.

жбн

МИЙТЕ КОСАТА ПО-РЯДКО

Не прекалявайте с миенето на косата. По-рядкото къпане ще помогне на кичурите ви да задържат влагата и основните естествени масла. То е особено полезно за хората със сух скалп, но невинаги е добра опция за тези с мазен.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ЕСЕННИТЕ ПРИЧЕСКИ, КОИТО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА ПРОБВАТЕ

фгхй

ПО-НИСКА ТЕМПЕРАТУРА НА ВОДАТА

Най-добре е да избягвате дългите, горещи душове, защото горещата вода може да лиши кожата от естествените ѝ масла. Умереността тук е важна, така че внимавайте с водата и времето в банята.

жбнм

БЕЗ ИЗКУСТВЕНИ АРОМАТИ

Дразненето, причинено от синтетичните аромати в козметичните продукти, е често срещано. В проучване се установява, че 20% от тестваното население проявява реакция към тях.

Избирайте формули без аромати. Те са безопасни за чувствителна и склонна към лющене кожа, съответно са перфектни за есенните и зимните месеци.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: МОЖЕШ ДА ИМАШ ТЪНКА, НО ОБЕМНА КОСА

дцжбн

ИЗБЯГВАЙТЕ СУХ ШАМПОАН

Стилизиращите ви продукти също могат да изсушат косата. От всички стъпки в рутината, най-важно е да намалите използването на сух шампоан. Той може допълнително да раздразни косата и дори да причини накъсване, ако прекалите. Използвайте го не повече от един до два пъти седмично, особено през студените месеци.

Фотография: Pexels.com

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA