Няколко прости действия (и продукти), с които увреждаме косата си

Знаем, че го правим, но това не ни спира. А трябва.

Гергана Димитрова
Гергана Димитрова 18 септември 2022

Почти няма жена, която да не се боядисва или да не използва сешоар и преса. Дори да извършвате само едно от гореспоменатите действия, то вие увреждате косата си.

Истината е, че както кожата, така и косата се бори постоянно с околната среда. Но за разлика от кожата, косата е мъртва тъкан и не може да се регенерира, така че разчита само на вас да я поддържате здрава.

Типът и текстурата също играят роля и изискват различно внимание. И все пак, понякога повече наистина не е повече. Или поне когато става дума за действията и продуктите в следващите редове.

cvbn

БОЯДИСВАНЕ

Да, то уврежда косата. Независимо дали става въпрос за кичури или цвят близък до вашия, винаги ще има степен на увреждане. Всъщност за да може цветът да се запази по-дълго време, в него трябва да има химикали, които причиняват известна вреда.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ГОЛЕМИТЕ ГРЕШКИ В ГРИЖАТА ЗА МОКРАТА ТИ КОСА

Самата боя трябва да проникне в кутикулата - защитния външен слой на косъма, обикновено чрез използването на амоняк. След това се обезцветява, за да се премахне естествения ѝ цвят, а боята се грижи за създаването на нов нюанс.

Използването на по-малко избелващи вещества или по-малко трайни формули ще помогне да се сведе до минимум увреждането на кичурите.

cvbn

ПРЕСИ И МАШИ 

Истинският виновник за топлинните щети е неправилната температура. Никога не трябва да използвате уредите си на максимална мощност. Точните градуси ще се различават от типа коса, но основният съвет е да използвате възможно най-ниската настройка, която все пак ще върши работа.

Започнете с най-ниската температура и бавно я повишавайте, само ако се налага. Иq разбира се, не забравяйте продуктите за топлинна защита.

fvghjm

ЧЕТКА ЗА КОСА

Има огромна разлика във видовете четки за коса. Потърсете четка със заоблени и максимално гъвкави пластмасови зъбци. Те са нежни както за косата, така и за скалпа. Четките с твърди зъбци издраскват части от защитния слой на косата, отслабват нишките и ще я направят по-чуплива.

Тъй като косата няма нервни окончания, трудно е да се каже кога я наранявате. Затова прокарайте четката по ръката си и ако усетите дращене или видите драскотини и зачервяване, значи зъбците са твърде груби.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ЕСЕННИТЕ ПРИЧЕСКИ, КОИТО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА ПРОБВАТЕ

vbn

СУХ ШАМПОАН

Колкото и да ни е удобно и лесно да го използваме, той не е заместител на истинския. Правилото е да не се използва повече от 2, максимум 3 дни. 

Важно е, когато си купувате такъв продукт, той да бъде с допълнителни ползи за скалпа. Потърсете успокояващи съставки като алое вера и екстракт от лайка, както и антимикробен агент като цинк.

Имайте предвид обаче, че нито един сух шампоан няма да премахне мръсотията или омазняването, нито да почисти косата и скалпа правилно. За това служи единствено и само класическия шампоан.

vbn

МИЕНЕ

Това зависи изцяло от типа коса. Къдравата и гъстата се нуждаят от измиване веднъж седмично, докато фината или склонната към омазняване трябва да се мият 2, понякога 3 пъти седмично. Ако не слагате косата си под водата достатъчно често, тя може да натрупа мръсотия, която в крайна сметка да спира растежа ѝ.

Твърде честото миене пък, особено с продукти, които премахват естествените масла на косата, може да изсуши кичурите и да доведе до чупливост. Започнете ли да виждате "мазни корени", време е да я измиете.

bnm

СКРЪНЧИТА

Фризьорите ги препоръчват пред традиционните ластици, защото предотвратяват накъсване и начупване на косата. Имайте предвид обаче, че стягат скалпа и са склонни да предизвикват косопад.

bnm

СРЕСВАНЕ

Само в приказките косите на принцесите стават по-бляскави и пухкави след 1000 разресвания. В реалния живот е по-добре да намалите тази процедура максимално. Също така е важно и да го правите правилно.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: НЕДЕЛНА ДОМАШНА МАСКА ЗА КОСА С КАКАОВО МАСЛО

Винаги започвайте от краищата и внимателно продължавайте нагоре. Правете го бавно и не бързайте. Не бъдете агресивни.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA