Христо Грозев спечели "Оскар" за "Навални"

Академията удостои документалния филм със статуетка, а режисьорът Даниел Роър благодари специално на българската следа в него.

Тазгодишните Оскари включваха немалко исторически моменти, но особено специална за нас е победата в категорията Най-добър документален филм.

"Навални" спечели оспорваната надпревара, а българинът Христо Грозев получи статуетка от Академията.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ОСКАРИ 2023, ПЪЛНИЯТ СПИСЪК С ПОБЕДИТЕЛИ

"Ние дължим толкова много на Христо Грозев - нашият българин. Христо, ти рискува всичко, за да разкажеш тази история", сподели режисьорът на филма - Даниел Роър, качвайки се на сцената.

"Благодаря на всички! Съпругът ми е в затвора, просто защото е казал истината. Съпругът ми е затворен, защото защитава демокрацията. Алексей, мечтая си за деня, в който ще си свободен и нашата страна ще е свободна. Бъди силен, любов моя", казва Юлия Навални.

Навални

Фотография: HBO Max

Грозев е главно действащо лице в лентата, посветена на руския опозиционер и отравянето му през 2020 г.

Неотдавна "Навални" спечели награда БАФТА за най-добър документален филм, но въпреки че разследващият журналист получи покана за церемонията, той все пак не присъства на нея, тъй като би представлявал "риск за обществената сигурност".

След цялата информация, свързана с безброй заплахи и федерално издирване, Грозев е в САЩ, но успехът му е навсякъде! Силни аплодисменти!

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA