Историята на Мадона - такава, каквато е

Ярка, емблематична, провокативна, себе си, тя никога не забравя какво е било началото.

Гергана Димитрова
Гергана Димитрова 21 август 2022

Тази година Мадона стана на 64, но отвъд факта, че тя е господарка на сцената вече три десетилетия, цифрите наистина са само цифри.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: МАДОНА Е БИЛА НА КОСЪМ ДА ИЗГУБИ КАРИЕРАТА СИ

mnbv

Преди да стане Мадона, тя е Мадона Луис Вероника Чиконе. Родена в предградията на Детройт, трето дете на Силвио Тони Чиконе и Мадона Фортин.

Майка ѝ умира от рак на гърдата, когато бъдещата суперзвезда е само на 5 години. Този момент я травмира до такава степен, че години по-късно разказва в интервюта как подобно преживяване те оставя да се "разхождаш с голяма дупка вътре в теб, с чувство на празнота и копнеж."

Мадона получава само шестици в училище и е член на мажоретния състав. Като най-голямото момиче в католическото семейство с 8 деца, тя трябва да поеме част от домакинските задължения, след като майка ѝ си отива от този свят. "Виждах себе си като Пепеляшка", ако можем да я цитираме.

За щастие, баща ѝ държи всички в семейството да ходят на уроци по музика и след като прекарва няколко месеца в изучаване на пиано, младото момиче успява да го убеди, че е по-добре да замени уроците с балет.

В гимназията в Мичиган тя става част от отбора на балетната академия и треньорът ѝ я взима под крилото си. Води я на концерти, в художествени галерии, както и в различни гей клубове в Детройт, за да обогати нейната артистична страна.

"В училище винаги се чувствах като някакъв неудачник. Не бях като другите момичета и те ме смятаха за странна. Просто не си пасвахме. Чувствах се неадекватно сред тях и изведнъж, попадайки в гей клуб, получих съвсем ново усещане за себе си. Вече не се чувствах зле от това, което съм", категорична е певицата.

След това Мадж влиза в Мичиганския университет, където получава стипендия заради отличните си постижения в танците. В последствие обаче въздействието на треньора ѝ Кристофър Флин оказва още по-голямо влияние и тя се премества в Ню Йорк само след семестър. Ходи на уроци по модерен балет при легендата Марта Греъм и решава да търси успеха си в големия град.

"Ню Йорк е повече от това, което си мислех, че ще бъде. През първата година бях завлечена на покрива на сградата, в която живея с опрян нож в гърба, в друг случай ми опираха пистолет в главата, апартаментът ми беше ограбен три пъти, а аз дори не разбрах защо, при положение, че нямах нищо ценно. Първият път ми бяха взели радиото", спомня си тя за трудните първи стъпки, след като взема решението да живее самостоятелно.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: МАДОНА ЩЕ НИ ИЗНЕНАДА С "ВИЗУАЛНА АВТОБИОГРАФИЯ"

За да плаща наема, изпълнителката на "Material Girl" работи като сервитьорка, танцьорка и дори като гол модел в класове по изкуства. "Карах художниците да мислят за мен само и единствено като за форма, която да уловят с техните моливи", разказва самата тя.

"Бях упорита, настървена за оцеляване. Но беше трудно, бях сама и трябваше всеки ден да се усмихвам и да си казвам, че ще успея, за да мога да продължа напред", добавя звездата.

След като през 1979 г. участва в световното турне на френската диско звезда Патрик Ернандес, Мадона решава да изостави танците и се насочва към правенето на музика. Първо се присъединява към рок банда, но през 1980 г. формира няколко свои собствени и дори пише няколко песни, с които става известна в нюйоркските клубове. "Хората ме чуваха да пея и ми казваха "Хей, гласът ти не е зле", а аз никога не съм се обучавала за певица и никога не съм искала да бъда певица."

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ГОСТУВАМЕ В НОВОТО ИМЕНИЕ НА МАДОНА

Първото демо, което Мадона записва като Мадона, е "Ain't No Big Deal", написано специално за нея от Стивън Брей. Неговият екип обаче отлага пускането на песента и първият хит на Мадона е "Everybody", продуциран от Марк Коминс.

Той пуска парчето в клуба, в който работи като DJ и казва, че аудиторията меко казано е полудяла. В началото творчеството на сензацията е било насочена към любителите на R&B стила и затова всички са смятали, че Мадона е тъмнокожа - лицето ѝ дори не се появява на обложката на сингъла с идеята да не загуби голяма част от публиката.

През 1983 г. е издаден и първият ѝ албум, носещ нейното име. Третият сингъл от него - "Holiday" веднага влиза в Топ 20. Оттук започва и похода към върха. В края на десетилетието Мадона получава наградата "Мега артист" на MTV, а след нея се появяват "Грами" и общо 11 Световни рекорда на Гинес в периода между 1996-а и 2012-а.

xc vbn

С течение на времето тя е тази, която казва "чукане" по националната телевизия, тази, която експериментира с еротична и религиозна хореография, и която шамаросва всички възможни сексуални табута.

Поведението на певицата се счита за скандално, но въпреки това много тийнейджъри ревностно подражават на идола си като носят скъсани тениски, къси поли, кецове, дантелени сутиени и дори си слагат изкуствена бенка над горната устна.

"Когато жените достигнат една конкретна възраст, те приемат, че не е позволено да се държат по определен начин, но аз не спазвам правилата и никога няма да започна да го правя", казва Мадона към днешна дата, запазвайки същия този иконичен статут.

"Ако аз трябва да съм жената, която отваря вратата на останалите и им показва, че могат да изглеждат секси, без значение дали са на 50 или 60 години, добре, нека е така", категорична е тя.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: МАДОНА ОРГАНИЗИРА ЛАГЕР ЗА АКТРИСИТЕ, КОИТО ИСКАТ ДА ИГРАЯТ В НЕЙНИЯ ФИЛМ

И, не, все тая дали е мразена, обожавана, игнорирана или обсъждана, тя няма да спре. Тя е просто Мадона.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA