5 модни биографии, които си заслужава да прочетете

Да се потопим в историите на някои от най-значимите имена в света на модата!

Димитрина Иванова
Димитрина Иванова 05 януари 2024

Фотография: Profimedia

Независимо дали се вълнувате от света на модата, или не, ще ви се иска да се докоснете до тези няколко издания. Винаги е по-вълнуващо, когато книгата е автобиографична (дори и зад страниците ѝ да се крие ghostwriter) и четеш историите от първо лице. Много по-лично и автентично звучат. Но пък има и достатъчно сполучливи и доста пълнокръвни биографии, поднесени изключително увлекателно (защото неведнъж сме се сблъсквали и с лошия пример в това отношение). Такива, в които си заслужава да се „изгубите" в уютните зимни дни или вечери.

„Раят тук и сега. Необикновеният живот на Карл Лагерфелд" от Уилям Мидълтън

Изд. Книгомания

Само преди месец на български се появи една от най-пълните биографии на Кайзера, както мнозина го наричаха. Писателят и журналист Уилям Мидълтън повдига завесата над непознатата страна от личния свят на един от най-гениалните модни дизайнери. Той ни повежда из живота на Карл Лагерфелд от детството му през първите години в Париж до триумфа му в модна къща Chanel, която оглавява в продължение на трийсет и пет години. До момента, в който светът се раздели с него на 19 февруари 2019 г. Той беше велик не само заради преобразяването на Chanel, дългогодишната работа върху еволюцията на модни компании като Chloe, Fendi и собствената си марка, но и със своето ярко присъствие и характерен стил, включително традиционните тъмни очила и бялата конска опашка. Но както е казвал самият той: „Не ме интересува потомството. Просто не ме интересува! Няма да имам никаква полза от него. Важен е днешният ден – раят е тук и сега!"

2

 

„Коко Шанел. Животът на една легенда" от Джъстин Пикарди

Изд. Ентусиаст

Със сигурност сте виждали доста и различни книги за Коко Шанел, която е създавала много легенди за себе си още приживе. Дори заявила веднъж пред приятеля си Пол Моран: „Тези, за които се създават легенди, са самите легенди." Джъстин Пикарди обаче е направила опит да надникне доста задълбочено в историята на тази изключителна жена, без да категоризира кое е истина и кое не. Тя проследява живота ѝ – от мрачните стаи в манастира, където е живяла малката Габриел, до знаковата Rue Cambon, където Коко преобразява завинаги представите за елегантност, съшити до съвършенство в неподражаемите ѝ дизайни. Шанел, която съблича от жените пищните поли и ги облича в малки черни рокли, подарява им най-знаменития аромат на 20-и век, който и днес може да се усети в модната къща на своята създателка. Целият свят познава стила и името ѝ, но само пред малцина тя разкрива личността си. И до днес мнозина търсят образа ѝ в огледалното стълбище на 31 Rue Cambon, където можела да се скрие и тайно да наблюдава представянето на собствените си колекции. Фина, елегантна, дръзка. Истинска легенда.

3

„Вивиан Уестуд" от Вивиан Уестуд и Иън Кели

Изд. Colibri

В тази книга Вивиан Уестуд, която ни напусна на 29 декември 2022 г., описва историята на бурния си живот в творчески тандем с Иън Кели, автор на редица други биографии. Определят я като „гранд дама на британската мода", „кралица на пънк модата" и може би онова, което толкова дълго я задържа на върха, беше нейната нестандартна, екстравагантна природа на вечна бунтарка. С неукротимата си фантазия тя показваше как изкуството на обличането може да променя облика и мисленето на човека и на света. Чувствителна към пулса на обществото, със същото усърдие и страст Уестуд се изявяваше и като политическа активистка, ангажирана със социални и благотворителни каузи. Неуморимо вярна на непокорния си характер, тя не спираше да провокира не само с творенията, но и с личния си живот. Някогашна спътница на Малкълм Макларън, откривателя на „Секс Пистълс", тя беше омъжена за бившия си ученик, родения в Австрия дизайнер Андреас Кронталер, с 25 години по-млад от нея. Пламенната откровеност на Вивиан Уестуд, изляла се на тези страници, извайва завладяващ портрет на една магнетична личност.

4

„Roberto Cavalli: Просто аз" от Роберто Кавали

Изд. Premium books

Автобиографията на италианския дизайнер ще ви изненада, гарантирам ви. „Просто аз" е искрен разказ за неговия жизнен път, изпълнен с невероятни събития и дълбоки преживявания. За първите професионални успехи, за жените, изиграли важна роля в съдбата му, за децата, приятелите и все пак за модата от първо лице разказва самият Кавали. Импулсивен и размишляващ, скромен и дързък, верен и страстен, груб и нежен, критичен и сговорчив. Дизайнерът, който признава, че с идването на успеха му, е изгубил много неща – част от свободата си, от своята естественост, но в едно винаги е бил сигурен – че иска роклите му да карат хората да се усмихват. Кавали, който казва: „Ако обичаш, обичай с цялото си сърце. Прощавай, ако можеш. Любов... Любов... Любов... Тази дума трябва да бъде твоята парола от рождението ти до заминаването във вечността!"

5

„A Visible Man" от Едуард Енинфул

Изд. Penguin Press

Мемоарите на първия чернокож главен редактор на британския Vogue все още не са преведени на български, но историята на Енинфул е не по-малко вдъхновяваща от тази на дизайнерите, чиято работа и наследство самият той като дългогодишен моден редактор е представял на страниците на списанията, за които работи. Провокиран от убийството на Джордж Флойд по време на пандемията, той решава да разкаже собствената си история и как едно момче, родено в Гана в съвсем обикновено семейство, намира своя истински дом в света на модата. Първият му досег с нея е като модел, но неговата креативност бързо е забелязана от основателя на списание i-D Тери Джоунс. Останалото е история, която този невероятен визионер споделя, за да покаже, че пътят може да е осеян с добри намерения, но и с много предразсъдъци. И понякога нито едното, нито другото има значение, за да станеш успешен.

6

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA