Обещанията, които никога не спазваме, а можем

И как да променим това?

Димитрина Иванова
Димитрина Иванова 29 декември 2022

Фотография: cottonbro, Karolina Grabowska/Pexels

В края на годината обикновено правим разбор на хубавите неща, които са ни се случили и се опитваме да обърнем изцяло гръб на лошите. Правим си равносметка, опитваме се да се учим от грешките си или се потупваме по рамото от нещо постигнато. Но май никога не се замисляме дали изпълнихме обещанията, които си дадохме в началото й. Винаги има такива. Ще спортувам повече, ще намаля виното, ще се храня по-здравословно, ще откажа цигарите, ще намирам повече време за себе си, ще пътувам повече... Обещания, които даваме на себе си, защото приемаме, че началото на една година е добър повод да започнем отначало. Понякога дори и на чисто. Обещания, които никога не спазваме, а можем.

И аз така – изваждам един тефтер и пиша, пиша и изписвам едни желания, а забравям да отгръщам тези страници, за да видя докъде съм стигнала, какво съм си поставила за цел, какво съм забравила. И още през януари отлагането започва да се случва. С още един ден. С още една седмица. С още един месец. Отлагане. От липсва на време. От наличия на оправдания. Дори и от мързел. Признвам си. Наскоро на един уъркшоп чух следните думи: „Поставяйте си постижими цели, но мечтайте за възможно по-нереалистични неща." Защото никога не се знае къде ще ни отведат те и кога ще ни накарат да излезем от кутията, от зоната на комфрт, в която толкова добре си виреем.

34

Когато си поставяме тези цели, е хубаво поне един в седмицата да си направим анализ – докъде сме стигнали, какви ни е попречило и колко стъпки сме направили към постигането им. Така може да се окаже, че сме успели да тренираме поне три пъти вместо николко, че най-после сме намерили време да отидем на рисуване с вино с приятелки или пък сме се записали на курс по френски език, защото „Емили в Париж" е достатъчно вдъхновение нереалистично да си пожелаем за преместване в този магичен град. Дори и за година време.

Хубаво нещо са обещанията всъщност, но още по-хубаво е, ако успеем да ги спазваме или поне част от тях. Хубаво е да променяме ежедневните си навици, но още по-хубаво е това да не са едни и същи неща, за които си обещаваме с началото на всяка нова година. Затова извадете един лист, напишете си всичко, поставете го на видно място и стъпка по стъпка изпълнявайте онези постижими цели, които ще ви отведат до неподозирани неща и места. 

56

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA