Книжарница на 52-ия етаж – новото бижу на Шанхай

Лидия Делирадева 27 август 2019

Архитектите от Wutopia Lab проектираха футуристичния интериор на огромната книжарница Duoyun Books, разположена на 52-ия етаж на Shanghai Tower - най-високата сграда в Шанхай.

Амбициозният проект включва не само създаването на книжарница, но и разработването на многофункционален културен комплекс, подходящ за пазаруване, свободно време и срещи с приятели. Duoyun Books обхваща площ от 2200 м², намира се на надморска височина от 239 метра и предлага на своите посетители 60 000 книги и 2 000 други стоки.

Основателят на Wutopia Lab - архитект Ю Тинг - известен с мащабните си проекти с фентъзи интериори, създаде футуристичен „град в града" с подове, отразяващи небето и слънчевата светлина, с извити проходи и разкошна зимна градина.

„Стоейки тук и възхищавайки се на гледките към криволичещата река Хуанпу, се почувствах на върха на планината", казва Тинг. „Затова реших да построя бяла абстрактна планина, състояща се от полупрозрачни рафтове за книги." Светлопропускливите стелажи запълват част от магазина, а широките сводести проходи, изрязани в тях, осигуряват свободното движение на потоците от клиенти и отговарят на строгите правила за пожарна безопасност в небостъргача.

Според замисъла на архитекта, в слънчев ден рафтовете са меко осветени отвън, подовете отразяват безоблачното небе и сякаш книгите по рафтовете висят във въздуха.

Архитектът противопоставя на това светло пространство вътрешната част на магазина - с черни стени, тавани, подове и рафтове. Цветните книги, LED лампите и минималистичните сиви мебели изпъкват ярко на този фон.

Магазинът е заобиколен от просторна зимна градина, в която има място дори за малка сцена (тук ще се провеждат лекции), дълги бар маси, синьо кафене и розова сладкарница. Собствениците планират да използват това многофункционално пространство за презентации на книги и други събития.

Повечето мебели са създадени специално за проекта Duoyun Books. Стоманените бар масички във формата на продълговати листа са направени по такъв начин, че да могат да се побират между фонтаните и големите саксии с дървета в зимната градина. Архитектите дори са скрили един от ненужните фонтани, поставяйки над него заоблена сцена.

Футуристичните форми, чистите цветове и лаконичните образи съответстват на архитектурата на сградата и на градския пейзаж на Шанхай, който се вижда отлично от панорамните прозорци.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA