Тази грешка може да попречи на либидото ви

Запитайте се какво наистина харесвате и не се срамувайте да го поискате.

Ася Иванова
Ася Иванова 26 април 2023

Фотография: Pixabay.com

Случало ли ви се е да не ви се прави секс, но тъй като от известно време не сте били с партньора си, да се съгласите? Не го правете повече. 

Сексолозите разкриват, че въпреки че е по взаимно съгласие, сексът, за който не сте готови, може да се отрази на вашето либидо. В тези моменти със сигурност не се наслаждавате, докато партньорът ви получава своя оргазъм. Това неимоверно ще се отрази на вашата сексуалност в бъдеще, без да разберете истинската причина.

"Сексуалното желание е мотивираща система", казва сексологът д-р Емили Наогски. "Когато придобием навика да правим секс, който не е толкова приятен, нашето либидо може да намалее или дори да изчезне", предупреждава тя. Наогски споделя още: "Мислете за това по следния начин: ваш добър приятел ви кани на парти. Отивате и си прекарвате страхотно. Танцувате, смеете се, пиете, ядете, говорите с приятели и се забавлявате истински. Партито свършва, прибирате се вкъщи и сте толкова развълнувани, че не можете да спрете да мислите за това. Какви са шансовете следващия път, когато вашият приятел ви покани на парти, да искате да отидете? Сексът работи по същия начин. Правите невероятен секс? Има голям шанс да искате да го повторите."

секс

Тъй като сексуалното желание е система за стимулиране на мотивацията, трябва наистина да харесвате, да се наслаждавате и да имате положителни асоциации със секса, за да го пожелаете. Така че, ако правите секс, който наистина не ви харесва, а е само по взаимно съгласие, това може да намали либидото ви.

Какво да направите, ако не се наслаждавате истински?

1. АНАЛИЗИРАЙТЕ СИТУАЦИЯТА 

Може да е трудно да признаете пред себе си, че не сте доволни от секса, който правите. Много хора се чувстват притиснати да се отдадат на партньора си поне няколко пъти в седмицата. Може да се притеснявате, че партньорът ви ще се почувства отхвърлен и искате да защитите чувствата му. Истината е, че ако осъзнаете какво наистина искате, това ще направи останалата част от този процес много по-лесна.

2. НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ИНТИМНОСТТА

Ако правите секс, който не ви харесва истински, спрете за известно време. Междувременно заложете на интимността с партньора, която ще ви донесе истинско щастие. Прекарвайте повече време гушнати, правете си масаж, пробвайте нови неща, дори използвайте секс играчки.

3. ЗАПИТАЙТЕ СЕ КАКВО ХАРЕСВАТЕ

Замислете се какво наистина ви харесва в секса. Без значение дали е със сегашния ви партньор или с партньор, с който сте били преди. Обърнете внимание кои части от тялото ви обичате да бъдат докосвани и как да бъдат докосвани. Не спирайте дотук. Помислете какво ви харесва в начина, по който се чувствате. Помислете и какво не ви харесва.

4. ИМА ЛИ БОЛКА?

Болката по време на секс може да бъде основен фактор за неприятния секс. Ако изпитвате болка, непременно посетете своя гинеколог, който да установи какъв е проблема. Може да е нещо съвсем елементарно и поправимо.

секс

5. ПОПЪЛНЕТЕ СПИСЪК С ДА, НЕ И МОЖЕ БИ

Поговорете с партньора и двамата направете списък с нещата в секса, които по принцип обичате, не обичате или просто приемате. Можете да се изненадате. Той също. Чак тогава ще сте наясно със ситуацията и може дори да пробвате неща, за които досега дори не сте и помисляли, а може да ви донесат голямо удоволствие.

6. ОТИДЕТЕ НА СЕКСОЛОГ

Да, точно така! Няма нищо срамно в това. Все пак става въпрос за вашето удоволствие, нали? Ако ви е трудно да разберете какво ви харесва и какво не, ако не сте наясно защо либидото ви не е на ниво или пък се притеснявате да говорите с половинката, то терапевтът може да ви помогне в тази насока. Много хора не са наясно, че дори една среща със сексолог може да разруши основните пречки в сексуалния ви живот.

7. ПРАВЕТЕ ТОВА, КОЕТО НАИСТИНА ХАРЕСВАТЕ

Когато правите секс, помислете какво искате точно в този момент, за да се почувствате наистина добре. Не се срамувайте да си го поискате. Въпреки че на пръв поглед звучи лесно, много хора се притесняват да говорят за това и просто се съгласяват на това, което им се предлага. Е, вече мислите за собственото си удоволствие, нали? Затова се отдайте на емоциите си и бъдете сигурни, че и вашият партньор ще го оцени. Защото няма човек, който да не се почувства истински удовлетворен, когато вижда да докарва до екстаз своята половинка.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA