Какво да правите, ако сексът стане скучен

Не се притеснявайте, нещата са поправими.

Ася Иванова
Ася Иванова 19 май 2023

Фотография: Pexels.com

Върнете се в началото на връзката ви. Вероятно сексът е бил горещ, вълнуващ и спонтанен, нали? И една проста целувка ви е довеждала до неописуемо вълнение… Е, нещата с времето се променят.

Много двойки споделят, че след около година сексът вече няма нищо общо с началото. Отнема много повече усилия и вече не е толкова вълнуващ. За много двойки дори може да стане досаден или скучен. Експертите споделят, че е доста обичайно да се отегчавате от секса с партньора си. Изненадахте ли се? Или може би се поуспокоихте? Е, сега имаме още една успокояваща новина – с тази статия ще ви разкрием защо се е стигнало до скучния секс и как да оправите това. Да, наистина нещата могат да се променят!

секс двойка

ЗАЩО СЕКСЪТ СТАВА СКУЧЕН?

Липсва му разнообразие

"Когато мозъкът ни свикне с едни и същи изображения, аромати и дейности, става монотонен. Това е като да ядеш пица всеки ден. След известно време се отегчавате дори и от това, въпреки че обичате пица", обяснява д-р Тара Сувинятичайпорн, професор по секс науки в Калифорнийския държавен университет Фулъртън. Има и хора, които се радват на неща като предвидимост и последователност, но повечето се нуждаят от непрекъснати промени и новост, за да бъдат сексуално удовлетворени. "Ако вашият сексуален живот е бил една и съща рутина за известно време и му липсва разнообразие, той може да бъде много скучен", казва д-р Тара. Ако правите секс на едно и също място, започвате винаги по един и същ начин и действате в едни и същи пози, това може да е виновникът.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ТАЗИ ГРЕШКА МОЖЕ ДА ПОПРЕЧИ НА ЛИБИДОТО ВИ

Вече не се стараете

"Когато сте в нова връзка, често полагате повече усилия в секса. По-фокусирани сте, премисляте и сте по-страстни". След като сте заедно от дълго време обаче, ставате мързеливи и не влагате толкова старание. Същото се отнася и за партньора ви. Вече знаете какво може да очаквате и не очаквате нищо ново. А това от своя страна може да направи секса много скучен и дори да ви накара да влагате по-малко усилия.

Стрес и промени в живота

"Външни фактори като стрес, умора и различни промени в живота също могат да допринесат за сексуалната скука", категорична е Амира Мартин, терапевт и помощник-професор в Колумбийския университет. За много хора фактори като стрес покрай работата, финансови проблеми, раждането на дете, загубата на член на семейството, преместване и други, могат значително да намалят либидото и интереса към секса и да обтегнат отношенията ви с партньора. А всичко това може да доведе до скучен секс.

Липса на емоционална връзка

Емоционалните ви отношения с партньора е един от най-важните елементи за добрия секс. Ако често се карате, ако се чувствате незабелязани и недооценени или просто сте се отдалечили един от друг, това може да ви накара да се почувствате още по-далечни и да се отрази на изпълненията в леглото. Всичко това ще направи секса скучен, монотонен или напълно неприятен. Дори може да спрете да искате секс, защото не се чувствате добре в кожата си заради отношението на партньора.

секс двойка

КАКВО ДА ПРАВИТЕ, АКО СЕКСЪТ ВЕЧЕ Е СТАНАЛ СКУЧЕН?

Ако вече сте стигнали този етап на връзката си, няма абсолютно никакво място за паника. "Често чувам клиентите да изразяват разочарование от липсата на вълнение и страст в техните сексуални взаимоотношения", обяснява Мартин, "Въпреки че това може да бъде обичайно преживяване за много двойки, важно е да се признае, че това е разрешим проблем." Ето шест начина да се отървете от скучния секс:

Говорете

Знаем, че е по-лесно да задоволите всичките си нужди с една проста секс играчка, но това е временно решение. Вместо това поговорете с партньора честно, за да разрешите проблема. За да го сторите, намерете подходящо време и място, за да се чувствате и двамата комфортно. Но! Никога не водете този разговор преди или след секс, защото може да прозвучи като критика. Най-добре започнете разговора като споделите какво харесвате в леглото и с какво вашият партньор ви кара да се чувствате добре. След това, споделете какво искате да е по-различно.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: РЕСТАРТИРАЙТЕ ВРЪЗКАТА С ЛЮБИМИЯ ЧОВЕК

Дайте приоритет на новостите извън спалнята

Когато вече връзката е станала дългосрочна, започваме да мислим, че знаем всичко за партньора си – както в спалнята, така и извън нея. И тогава не само сексът става скучен, но и останалата част от връзката може да се стори скучна. Търсете разнообразието не само в секса, но и като цяло във връзката. Правете неща, които никога досега не сте пробвали.

Опитайте различни усещания

Често причината сексът да стане скучен е, защото вече сте свикнали със стимулите. Експертите съветват да пробвате нови неща, за да се настроите на нови и може би по-интензивни усещания. Може да започнете с експериментирането с температурата, като например да използвате лед или пък восък от свещ (има специални свещи точно за секс удоволствия, за да не се нараните). Друг вариант е да използвате превръзка на очите, за да засилите другите си сетива. Може да пробвате леки пошляпвания.

секс двойка

Направете списък с да, не и може би

На един лист избройте различни секс пози, стимули, игри, места извън леглото. След това и двамата го попълнете, като посочите да, не или може би. За мнозина това е един от най-добрите начини да се измъкнете от сексуалния коловоз, защото ви дава идеи, за които може би дори не сте и помисляли. Също така ще ви помогне да научите неща, които не сте знаели за партньора си, и може да бъде много по-лесен начин да започнете разговор за секс или да научите за някои неща, които са табу за вашия партньор.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: СЕКС ТЕНДЕНЦИИТЕ НИ ИЗПРАЩАТ ИЗВЪН ВСЯКАКВА ЗОНА НА КОМФОРТ

Дайте приоритет на емоционалната си връзка

Наличието на скрито негодувание, разочарование или прекъсване на емоционалната близост може да бъдат едни от най-големите фактори, допринасящи за скучния секс. Ако сте в тази ситуация, започнете да говорите, започнете да прекарвате качествено време заедно, споделяйте как се чувствате, може дори да посетите семеен терапевт, за да започнете работа по конфликтите. Пробивът в емоционалната ви интимност може да промени играта в сексуалния ви живот.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA