Солови пътешествия: насаме със себе си и не съвсем

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 17 април 2019

В много житейски ситуации животът ни би бил безрадостен без подкрепата на близък човек. Това важи и за пътешествията. Планирането на пътуване е много по-лесно, когато има с кого да го споделим, а в някои трудни ситуации, които могат да възникнат при пребиваването ни в чужда държава, помощта на близък е незаменима. Но соловите пътувания също имат своя чар, дори понякога са по-интересни. Защо да не се решим на самостоятелно пътешествие и какво трябва да вземем под внимание, за да не съжаляваме?

Пълен контрол

Всички аспекти по време на едно пътуване - от избора на дестинацията, хотела и завършвайки с посещение на забележителностите – зависят изцяло от нас. Не се налага да спорим с никого, докато купуваме билети и избираме желаното място за почивка. Често хората не могат да се спрат на една опция и започват да спорят, защото всеки иска нещо различно – един го зове планината, друг се стреми към океана. Самостоятелното планиране ни дава пълна свобода, но и влече след себе си пълната отговорност за взетите решения.

Нови познанства

Пътуването с нашата половинка е априори предназначено за максимално уединение и желание да прекараме колкото се може повече време един с друг. Защо да започваме разговор с някоя колоритна компания, когато се забавляваме достатъчно с любимия човек? Соловото пътуване предразполага към нови познанства и приключения. Освен това, новите познати ще ни подскажат какви туристически обекти да посетим в района и ще можем да им гостуваме при следващото ни посещение в този град.

Възможност да опознаем себе си

Кризите в личните отношения или трудностите на работното място са отличен повод за известно уединение. Пътуването е изкусен лечител. Не само ще посветим малко време на собствените ни мисли, но и ще открием нови аспекти на личността ни. Например можем да се научим как да се справяме с неочаквани трудности и възникнали сложни ситуации, може да намерим ново хоби или дори да решим да сменим работата си. А защо не и самото местоживеене?

Какво трябва да вземем под внимание при планиране на солово пътуване?

Самостоятелното пътуване съвсем не означава пълна анонимност. Няма смисъл да крием от всички, че заминаваме. Има няколко причини, поради които такава потайност в крайна сметка може да ни изиграе лоша шега. Например, ако се озовем в непредвидена ситуация или се нуждаем от помощ, никой няма да знае къде сме и какво се е случило с нас. Няма смисъл от показна смелост, подобна на героя на Джеймс Франко във филма "127 часа”. По-добре да си гарантираме някаква безопасност и да споделим с няколко близки хора накъде се отправяме. Друг важен момент е да споделим координати на мястото, където ще отседнем, за да има връзка с нас по всяко време.

Тъй като едно самостоятелно пътуване автоматично прехвърля цялата тежест на отговорността само върху собствените ни плещи, си струва внимателно да проверим наличието на билети и визи, така че да няма изненади на летището и провалено пътешествие.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA