Как да възпитаме децата си в красота?

Учим децата си на доброта, поведение, знания за света, но също толкова важно е да ги възпитаваме и в правилно и здравословно отношение към красотата.

Велина Василева
Велина Василева 10 февруари 2022

Фотография: Pexels

Да отгледаш едно дете в чисто физическия смисъл на думата е тежка работа. Но е и крайно недостатъчно. Възпитанието е също толкова сложно и надхвърля крайъгълния камък на първите седем години. Говоря не само за нормите за поведение, образование, емоционална интелигентност, но и изграждането на навици – за хранене, но и за красота. И не, това не е повърхностно. Това е важно!

ОЩЕ ОТ GRAZIA: BEAUTY ТАЙНИТЕ, КОИТО НЕ ВСЕКИ ЩЕ ВИ КАЖЕ

57

ИЗЯСНЯВАНЕ НА ПОНЯТИЯТА

Нека започнем от това какво точно разбираме по отношение към здравето и красотата? И защо слагам тези две думи в едно изречение? Защото те са свързани, особено когато говорим за деца. Да ги научим да си мият зъбите, да се къпят редовно, да хидратират кожата си, да решат косата си – все неща, които изглеждат смешни, когато ги прочетете, но истината е, че това са навици, които трябва да „инсталираме" в умовете им. Само инстинктите и рефлексите са заложени още от раждането. Затова е нужно да се положат усилия и да се отдели време. Има няколко основни правила, с които да направим това една идея по-лесно – да даваме пример, да правим нещата заедно и да използваме точните продукти.

ЛИЧЕН ПРИМЕР

Това може би е най-силният коз в ръцете на родителите, независимо за какво възпитание става въпрос. Когато децата ни виждат, че си мием ръцете веднага след като се приберем вкъщи, те несъзнателно ще приемат, че просто така трябва. Що се отнася до положителните навици, винаги трябва да ги демонстрираме пред детето и дори да заострим вниманието му към тях. Психолозите казват, че малчуганите може и да не слушат какво им говорят родителите, но виждат какво правят те. Затова колкото и да обясняваме на детето си, че трябва да си мие ръцете, ако ние самите не го правим, то ще спре да ни вярва и да слуша какво му говорим.

57

СПОДЕЛЕНО ЩАСТИЕ

За да подсилим влиянието на личния пример, е необходимо да правим нещата заедно с децата си. Така не само им показваме правилните стъпки, но имаме шанса да превръщаме всичко в забавление, като в същото време заздравяваме връзката помежду си. Теорията за това, че за децата е много важно да се чувстват част от начина на живот на родителите си, се потвърждава и от известния професор и невробилог Джак Панксеп. Когато прави нещо заедно с родителите си, у детето се покачват нивата на хормона на щастието. Такива деца се развиват по-бързо и хармонично, лесно привикват към промените в средата, безпроблемно контактуват с други хора и се усмихват по-често. Заедно можете да си миете зъбите например. В много семейства пък е прието като правило бащата да къпе детето, защото той отсъства повече от дома и по този начин се заздравява и поддържа връзката между тях. По-големите деца можете да заведете с вас на фризьор или заедно да намерите спорт, който да практикувате. А при добро планиране може да си организирате и прекрасен семеен SPA уикенд. Докато детето се учи да плува с инструктор, вие можете да отидете на масаж или в сауната.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ЕКСПЕРТНА ГРИЖА ЗА КОЖАТА НА ДЕЦАТА В СТУДЕНОТО ВРЕМЕ

57

ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА ПРЕПЯТСТВИЯТА

Ако такива все пак се появят, то точните продукти могат да ви бъдат от голяма полза. Много хора смятат, че при избора им е важно да четем добре етикетите. Но не по-малко важно е да научим детето на любов към целия процес. Къпането, разресването на косите, миенето на зъбите и овлажняването на кожата – тези прости ритуали трябва да носят удоволствие. Да благодарим на това, че живеем в XXI век и марките, предлагащи детска козметика, са станали много креативни. Замисляте ли се например, защо всички детски продукти са със забавни форми, цветове и картинки. Преди да имам дете, си мислех, че причината е, че просто така се отличават от тези за възрастни. Но сега, с почти 5-годишен майчински опит зад гърба си, мога да ви кажа, че това просто не е така. Първо, в магазините и аптеките детските продукти винаги са на отделен щанд. И второ, всички тези забавни опаковки и рисунки така радват и увличат децата, че те с нетърпение чакат да се изкъпят с онзи шампоан с любимото им кученце от „Пес патрул" например. Или да си измият зъбите с електрическа четка, която чрез Bluetooth се свързва със специално мобилно приложение, подобно на тамагочитата от нашето време, но вместо куче или котка децата се грижат за измислено същество. Всеки път щом измият зъбките му, което става паралелно и с почистването на детските зъби, то им дава различни подаръци като храна или аксесоари, с които да се грижат за него. От личен опит мога да потвърдя, че откакто използваме тази четка и приложението към нея, синът ми издържа пълните две минути, необходими за ефективно почистване на зъбите. И точно това е смисълът да се използват продукти, предназначени само за деца – така препятствията се преодоляват по-лесно и бързо, а удоволствието и усмивките се умножават.

4\

НЕЖНА ГРИЖА

Днес много деца страдат от различни кожни проблеми. Най-често срещан е атопичният дерматит – средно 20% от децата го имат. А това може да се превърне в сериозно ежедневно изпитание. Затова по-специализираните дерматологични марки създават продукти, които да облекчат неудобствата на децата. Те, от една страна, намаляват сърбежа и другите раздразнения, но от друга – държат проблема под контрол. Освен това са създадени по такъв начин, че да бъдат удобни за употреба и от самите деца, като по този начин се научават да се грижат за себе си. Понякога са под формата на спрей или са в лек джoбен формат, за да може детето да ги носи в раницата си.

СПОРЕН ВЪПРОС

Да поговорим и за това, което някои наричат крайности. Имам предвид SPA центрове за бебета, гримове за малки момичета, лакове за нокти, парфюми... Спорен е въпросът дали децата трябва да използват подобни продукти и услуги. Линията е тънка и червена и отново е въпрос на подход и възпитание. Ако на децата се внушава, че само и единствено външността е важна за самочувствието и реализацията им, то тогава линията е премината. Но ако четете на децата повече книжки, пътувате и се забавлявате заедно, ако ги стимулирате да се развиват, не виждам нищо лошо в това те (и в частност момиченцата) да се забавляват с подобни продукти и да бъдат „като мама". Признайте си, че и вие сте го правили, когато сте били малки. Разликата сега е, че децата могат да имат собствено червило. Което е по-забавно, но и по-безопасно за тях. Баланс – търсете го и всичко ще бъде наред!

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA