Експертна грижа за кожата на децата в студеното време

За тях зимата е смях, игри и пързалки, но за нежната им кожа може да е истинско изпитание, склонно да помрачи веселите снежни моменти.

Велина Василева
Велина Василева 30 януари 2022

Фотография: Pexels

За децата няма по-голямо щастие от зимната ваканция. Говоря по спомени, а и от личен родителски опит. И всичко е страхотно, докато ниските температури, снегът и особено вятърът не помрачат настроението и на родителите, и на децата. Да, зимата си е изпитание за кожата на най-малките и трябва да сме подготвени добре, за да не рискуваме раздразнения, сухота и дискомфорт, които да провалят снежното щастие на семейството.

57

ЗИМНИ ПРИЧИНИ

Всички знаем причините за кожните раздразнения, но нека ги припомним – минусовите температури, студеният вятър и ниската влажност на въздуха. Дори и ние, възрастните, усещаме негативното им влияние върху себе си. Децата, и особено бебетата, обаче имат още поделикатна и чувствителна кожа. Това ги прави още по-податливи на сухота, която пък може да предизвика чувствителност, зачервяване, изпръхване, напукване и дори поява на екземи.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ВСИЧКИ ИСТИНИ И ЛЪЖИ ЗА ДЕТСКАТА КОЗМЕТИКА

57

НАЙ-ЧЕСТО СРЕЩАНИТЕ РАЗДРАЗНЕНИЯ

Те са три и влизат в графата леки и се срещат често както при бебета, така и при по-големи деца.

Напукани устни Това е често срещан проблем при децата, но особено при бебетата, които отделят обилно слюнка. Когато устните и зоната около тях са постоянно мокри, горният слой на кожата става особено чувствителен, появяват се раздразнения и дори напуквания. Използвайте нежен балсам за устни, подходящ за бебета и деца, или кремчета за зоната около устата при обилно слюноотделяне.

Раздразнени бузки Лицето няма как да се покрие и затова кожата му е силно изложена на студения въздух, особено когато денят е поветровит. Това, което може да ви помогне, е употребата на защитаващ от студа продукт, който да нанасяте преди и след излизане. Ако пък прекарвате много време навън с бебето, най-добре ще е да поставяте върху количката специалното найлоново покривало, каквото обикновено има в комплекта. При по-големите деца пък може да опитате да покривате максимално лицето с подходящ шал.

Суха, раздразнена кожа Сух въздух, горещи и продължителни вани, некачествени дрешки – всички тези неща могат да доведат до сухота и раздразнения на бебешката и детската кожа. Възможно е да забележите червени зони по тялото на най-малките, които сърбят или дори болят. Използвайте силно подхранващи и хидратиращи продукти, с които да компенсирате изгубената влага. Избирайте дрешки от меки дишащи платове, които няма да раздразнят кожата допълнително. Прегледайте добре шевовете и етикетите, тъй като те също могат да причинят раздразнения.

Продуктите:  ABCDerm Périoral на Bioderma успокоява, заздравява и предотвратява дразненето около устата.

Cica възстановяващ балсам за устни, подходящ за всички възрасти, Dermalibour+ на A-Derma

Бариерен крем за суха, атопична и нетолерантна кожа Topialyse crиme barriere на SVR

Лосион за тяло за суха, много суха и загрубяла кожа на деца над 3 г. Eucerin® UREARepair PLUS 5%

57

КАК ДА ИЗБИРАТЕ ПРОДУКТИТЕ?

Има толкова много различни продукти за грижа за кожата на децата, че е напълно разбираемо, ако отговорът на този въпрос ви затруднява. Ето най-важните критерии в различните категории.

Измивни продукти За да минимизирате изсушаването, което къпането може да причини на детската кожа през зимата, на първо място, не използвайте гореща вода, а такава с нормална температура. На второ място, намалете времето за къпане на максимум 10 минути. И на трето място – избирайте подхранващи продукти с кремообразна формула или пък под формата на душ олио. Предимството при тях е, че едновременно с основната си задача – да почистят кожата, те я подхранват дълбоко и я защитават от изсушаване.

Хидратанти Лосионите са добър вариант за хидратация по всяко време на деня, но особено след баня. След като изкъпете детето, не търкайте кожата с кърпата, а само леко я подсушете и докато тя е още леко влажна, нанесете продукт с интензивно овлажняваща формула. Така ще заключите водата в кожата. Това е и перфектният момент за нежен масаж, който допълнително ще стимулира навлизането на съставките на продукта в дълбочина. Нека движенията ви бъдат нежни, но не гъделичкащи. Върховете на пръстите или възглавничките на палците могат да осигурят достатъчно натиск за един пълноценен бебешки масаж.

Слънцезащита Майки, не си мислете, че щом е зима, трябва да приберете продуктите с SPF на детето в шкафа. Напротив! Въпреки че зимното слънце не е толкова силно, снегът отразява UV лъчите, които могат да предизвикат сериозни слънчеви изгаряния. Особено ако детето ви се намира в планината.

Продуктите: Душ крем с термална вода от Френските Алпи Crème Lavante на Uriage

Душ олио La Roche- Posay Lipikar Huile AP+

Хидратиращо мляко за тяло с невен на Klorane Bebe

Слънцезащитен крем Intense Protect с SPF50 на Avene

57

ИНВЕСТИРАЙТЕ В ОВЛАЖНИТЕЛ ЗА ВЪЗДУХ

Това е инвестиция в здравето на цялото семейство, особено ако въздухът в дома ви става много сух през зимата. Повече влага ще помогне да се разрешат и кожните проблеми.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: УМНИ BEAUTY СЪВЕТИ ЗА (МНОГО) ЗАЕТИ МАЙКИ

57

ОБЛИЧАЙТЕ УМНО

А това ще рече – на пластове. Защото ако на детето му стане много горещо и се изпоти, това може да раздразни кожата. Така че, ако сте несигурни какво да правите, за да съобразите дрехите с условията на времето – облечете ги на пластове. Обръщайте внимание и на качеството на дрехите, които трябва да са от непромокаеми, но дишащи материи, за да се осигури вентилация на кожата по време на игра навън в снега.

КОГА ДА СЕ ОБЪРНЕТЕ КЪМ СПЕЦИАЛИСТ?

Вие познавате детето си най-добре. Ако ежедневната хидратация в комбинация с изброените по-горе стъпки не дава резултат и дори състоянието на кожата на бебето ви се влошава, задължително се консултирайте с лекар. Може да има и друга причина за сухата и лющеща се кожа, която излиза извън границите на обичайната зимна сухота. Не се паникьосвайте, просто вземете мерки. Важи и за останалите проблеми в майчинството.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA