Чeрвеното червило продължава да е първородният грях в грима

Ние обаче вярваме, че докато на този свят съществуват флиртът, съблазняването и сексът, то никога няма да излезе от мода.

Фотография: Pexels, Unsplash

Неслучайно героинята на Натаниъл Хоторн – Хестър Прин, носи именно алена буква върху гърдите си – червеното винаги е било символ на съблазън, на страст, на прелюбодейство. Същото е и с червеното червило. Някои и до днес го смятат за пошло, но ние не можем да се съгласим с това пуританско мнение. Защото не е важен цветът, а как точно се носи. Нали така?

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ИДЕИТЕ ЗА ПРОЛЕТЕН МАНИКЮР, В КОИТО ЩЕ СЕ ВЛЮБИТЕ

57

В МИНАЛО ВРЕМЕ

Няма нито един грим продукт, който да има толкова стара история, колкото червеното червило. Първото такова се е появило в Древен Египет. То било микс от натурални пигменти и животински мазнини. По време на царуването на Мария- Антоанета червени устни имали не само жените, но и мъжете. Дори било символ на социален престиж – ако не носиш червило, значи си от простолюдието. В следващите векове обаче червеният цвят получил точно обратната символика – на лековато и дори неприлично поведение. Между двете войни той получил своя реванш. След изобретяването на кинематографията актрисите от черно-белите филми слагали много червено червило, за да не изглеждат прекалено бледи на екрана. Така то се превърнало в силна тенденция сред бохемската аристокрация между двете войни. След това дошло цветното кино и било дори още по-лесно да се играе с цветове и чрез тях да се правят определени внушения. И така, въпреки дългата му история, и днес никой не смее да нарече червеното червило старомодно.

ПРЕД ТРУДЕН ИЗБОР

Ако има нещо, което най-много ни притеснява, когато избираме червено червило, то това е точният нюанс. Завива ни се свят от десетките оттенъци, тонове и полутонове... И все пак има два базови цвята, от които тръгват всички нюанси – оранжеви (топли) и сини (студени). Топлите стоят по-добре на жени с по-тъмна кожа, докато по-бледите дами е по-добре да изберат червено червило със синя основа. След това помислете дали предпочитате да бъде течно или класическия стик. Колкото повече стеснявате избора, толкова по-близо сте до успеха. Преди да решите окончателно дали въпросното червило е за вас, ви препоръчваме да го носите на три различни повода. Ако все още не го усещате, значи трябва да пробвате друг нюанс. Ако пък се окаже, че не искате да го свалите, поздравления – открили сте новия си най-добър бюти приятел. Червеното червило е ярко и секси и прави усмивката ви по-красива, а кожата засиява.

57

ПЕРФЕКТНО НАНАСЯНЕ

Да осигурите трайност на червения цвят е основната задача, когато говорим за алени устни. Нанесете малко количество фон дьо тен около устата, тъй като той създава безупречна основа за цвета. Ако устните ви са сухи, първо използвайте основа за червило. Тя ще ви помогне и да го премахнете по-лесно след това. Изберете подходящ нюанс молив за устни, за да очертаете контурите на горната и долната устна. Време е за червилото! Започнете от сгъвката на горната устна – първо отляво, поле отдясно, а накрая се прехвърлете на долната. Попийте със салфетка и след това нанесете още веднъж. Така ще си осигурите дълготрайност на цвета. Гримьорът Карим Рахман съветва да оформите очертанията на устните с клечка за уши, потопена в мицеларна вода. „За да не се разтече червилото, нанесете и коректор с телесен цвят около устните", допълва той. Все пак го дръжте подръка през целия ден, за да освежавате цвета, когато се наложи, особено след хранене или пиене. И не забравяйте да проверите дали върху зъбите ви няма останали петна от червило.

НОСЕТЕ ГО СЪС САМОЧУВСТВИЕ

Ако носите червено червило за първи път, изберете такова със сатенен финиш. Това е златната среда, която хем ще запази устните ви хидратирани, хем ще изглеждате шик. Ако искате по-лек цвят, опитайте т.нар. lip stain, които са нещо средно между глос и течно червило. Когато го носите през деня, заложете на по-лек грим, а за вечерта – само добавете черна очна линия. Грим директорът на YSL Том Пешу пък препоръчва: „Опитайте поне веднъж матово червило. То, както никой друг продукт, мигновено прави визията по-изискана. Според мен матовото червено червило е идеалният инструмент за съблазняване".

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ИМА ЦЯЛ КУП ИЗНЕНАДВАЩИ ПОЛЗИ ОТ БЯГАНЕТО НА МЯСТО

57

ОТБОРЪТ НА ПРОТИВНИЦИТЕ

Много жени, а и мъже, продължават да вменяват на червеното червило всички грехове. Едни все още мислят, че то е само за официални поводи и най-добрият му приятел е малката черна рокля. Ако сте по-консервативни, то за вас това правило е закон. Но днес ние комбинираме ярките устни дори с дънки и тениска. Други пък го смятат за пречка в интимността, тъй като оставя следи навсякъде. Актрисата Киара Мастрояни казва: „Не бих нарекла червеното червило универсално оръжие за съблазън. То може да е голям проблем при целувки и страстни прегръдки". Много мъже пък се плашат, че жените с червено червило са прекалено повърхностни за сериозни отношения. Което бихме коментирали само с една дума – стереотипи. Алените устни често дори нямат нищо общо с мъжете, а са онази част от самочувствието и чисто женската ни увереност, от които имаме нужда. Всеки ден.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA