Всички DOs & DON'Ts на съвършения beauty sleep

Влизаме под завивките, за да разберем какво сънят може да направи с кожата ни.

Фотография: Pexels

Проблемът със съня е, че той (почти) никога не ни стига. Независимо дали сте на 20+ и причината за недоспиването ви е бурният нощен живот. Или пък не можете да си легнете навреме заради купищата работа, която трябва да свършите, резултатът е един и същ и се вижда върху кожата. Неслучайно на английски се казва beauty sleep – сънят наистина ни прави красиви и сега ще ви убедим в това.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: НАЙ-БЪРЗИЯТ И ИЗЧЕРПАТЕЛЕН ГИД КЪМ БЕЗПОГРЕШНАТА СЛЪНЦЕЗАЩИТА

57

КОЛКОТО ПОВЕЧЕ, ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ

Когато се лишаваме от сън, това сериозно уврежда естествените регенеративни процеси не само в кожата, но и в тялото ни и неговото здраве като цяло. Проучвания показват, че ако не обърнем внимание на проблема, състоянието на постоянно лишаване от сън може да доведе до сериозни вътрешни възпаления и засилване на оксидативния стрес. И всичко това в крайна сметка ще си проличи и върху лицето ни под формата на бръчки и преждевременно стареене. Така че, ако тенът на кожата ви изглежда вял или я усещате дехидратирана, това може би се дължи на разрушената функция на кожната бариера и увеличената загуба на вода, породени от липсата на достатъчно сън. Заблуда е, че само с продукти и процедури ще можете да решите тези проблеми. Трябва да отстраните първоизточника – тоест недоспиването. Защото, когато кожата (а и цялото тяло) получава адекватно количество сън, продуктите, а и различните процедури работят доста по-ефективно. И не, коректорът не е спасението. Той е временното решение, което прикрива симптомите, но не отстранява проблема.

ДА ПОГОВОРИМ ЗА... ЦИРКАДНИЯ РИТЪМ

Или както сме свикнали да го наричаме – нашия биологичен часовник. Що се отнася до кожата ни, той работи по следния начин. През деня енергията на кожата е насочена към това да се защитава от стреса, независимо дали говорим за такъв от околната среда или вътрешния, психологически стрес. Активността на кожата е на своя абсолютен минимум сутрин, когато обаче плътността й е максимална. Около 10 часа сиянието и текстурата на лицето са оптимални, докато отделянето на себум е в пика си точно преди обяд. Следобед ехогенността и еластичността достигат своя максимум. За разлика от останалата част от тялото кожата е най-активна през нощта, когато започва процесът по обновяване и поправяне на претърпените от клетките щети през деня. Хормоните са в пика си именно вечер, така че колкото повече спите, толкова по-добра е продукцията им. Лягайте си преди полунощ, за да може тялото ви да получи максимална полза и доза от тези хормони, които буквално обновяват тялото. Докато спим, кожата губи и много вода, като в същото време се наблюдава намаляване на нивата на бариерната защита и на пропускливостта й към външни агенти. От всичко това можем да направим логичния извод, че използването на различни продукти през деня и през нощта подкрепя естествения биологичен часовник на кожата. Защото тя се нуждае от различни съставки по различно време.

57

ОТ КОЛКО ЧАСА СЪН СЕ НУЖДАЕМ В КРАЙНА СМЕТКА?

Границите, които не бива да се прекрачват, ако искаме да запазим здравето си, са не помалко от пет часа и не повече от девет. Да, правилно прочетохте – да се спи прекалено много също не е препоръчително. Добрият сън означава и да заспивате за по-малко от 30 минути, а не да се въртите дълго в леглото. Също е важно да не се събуждате повече от веднъж през нощта, защото докато спите, обновяването на клетките е в пика си. Продукцията на колаген и еластин се стимулира, а клетките на кожата могат да се обновяват с по-висока скорост. И честите събуждания ще прекъснат този процес. Освен това трябва да се събудите, когато ви позвъни алармата, а не един час преди това.

НИЕ СПИМ, ТЯ СЕ ТРУДИ

Докато спим през нощта, кожата ни всъщност се труди много. Проучванията показват, че клетките се обновяват 8 пъти по-бързо през нощта. Хормоналните промени активират кръвообращението в кожата, температурата й се покачва и това позволява на антиейдж съставките от различните продукти да се абсорбират още по-ефективно за още по-добри резултати. Когато не спите по 8 часа на нощ, нивата на хормона на стреса кортизол се покачват, което от своя страна забавя продукцията на колаген и така засилва формирането на бръчки.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ТЪМНИ КРЪГОВЕ, ТОРБИЧКИ И ПОДПУХНАЛИ ОЧИ

57

А АКО РАБОТИМ ПРЕЗ НОЩТА?

Тогава просто е нужно да промените биологичния си часовник и това е напълно възможно. Когато работите през нощта, а спите през деня, е важно да спазвате стриктен режим. Винаги заспивайте по същото време. Така ще създадете ритъм на тялото и ще можете да се наслаждавате на отпочиващ сън. Проблемите назряват, когато се редуват нощни с дневни смени. Тогава тялото няма време, за да се синхронизира и настъпва пълен хаос.

НОЩНА СТРАЖА

Продуктите, които сме свикнали да наричаме „нощни", са доста по-различни от тези, които нанасяме през деня. И серумите, и кремовете, и нощните маски се отличават с по-богата текстура и по-високи нива на активни съставки като ретинол, витамин С и AHA киселини. Основната им задача е да помогнат на кожата с тежката работа, която тя прави всяка нощ – най-вече с обновяването и хидратацията. Съставки като ретинол пък се препоръчва да се използват именно през нощта, за да се минимизира възможността от раздразнения, причинени от излагането на слънчевите лъчи. Особено популярни от няколко години са нощните маски. Те са с текстура, наподобяваща класическите маски за лице, но все пак формулата им позволява да останат върху кожата цяла нощ, без това да предизвика раздразнения или запушване на порите. Разликата между тях и нощните кремове е, че се използват 1-2 пъти седмично, а не все ден. Така че колкото и да ви се чете тази книга или да ви се гледа онзи сериал, по-добре си легнете. Така ще спасите кожата си. Буквално!

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA